Sıvı soğutma bağlantıları nasıl yapılmalı?

llsMaiL

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Merhaba, bugün 240 mm sıvı soğutma aldım. Üst tarafa takamadım sığmadı, mecbur ön tarafa bağlantısını yaptım. Egzoz fanı gibi bağladım. Önden çıkardığım 2 adet normal kasa fanını üste taktım. Dışarıdan içeri hava verecek şekilde çalışıyor. Doğru mu yaptım bu şekilde? Montajı bilen yardım edebilir mi?
Diğer sorum ise pompadan çıkan 3 pinli kabloyu nereye takmalıyım? Radyatörün üstündeki 4 pinli kabloyu CPU fan'a taktım, pump girişi yok anakartımda maalesef, onun yerine CHA_FAN girişi var. Pompayı CPU fan girişine mi takmalıyım CHA_FAN girişine mi? Biraz karışık anlattım galiba, kusura bakmayın.

Hocam pompadan çıkan kabloyu pwr_fan girişi varsa oraya takabilirsiniz.
Edit: Fanlar ön tarafa takılıyormuş, ben ön tarafa takılamıyor diye okumuşum pardon.

Radyatör fanları dışarıdaki havayı içeri alacak şekilde olsun mümkünse. Üstteki fanları egzoz olacak şekilde bağla, içerideki havayı dışarı atsın. Pompa bağlantısı CPU fana yapılacak. 3 pinli kabloyu anlamadım, fotoğraf atarsan daha iyi olur ama muhtemelen ARGB bağlantısıdir.

3 pinli olan yer pompadan çıkan kablo cha_fana taktım diğer fanları CPU fana taktım yani şu şekilde ben ön tarafa bağlantı yapan videolara falan baktım yanlış hatırlamıyorsam egzoz fani gibi içerdeki havayı dışarı atacak şekilde bağlıyorlardı emin değilim Cinebench R23 multi Core testinde Max sıcaklık 71 dereceyi gördü (OCCT BENCHMARK TESTİNDE 62 Yİ GEÇMEDİ ) stok fan ile 100'dü bu durum belki de sizin dediğiniz doğru deneyerek yapmam gerekiyor.

Radyatör fanları dışarıdaki havayı içeri alacak şekilde olsun mümkünse. Üstteki fanları egzoz olacak şekilde bağla, içerideki havayı dışarı atsın. Pompa bağlantısı CPU fana yapılacak. 3 pinli kabloyu anlamadım, fotoğraf atarsan daha iyi olur ama muhtemelen ARGB bağlantısıdir.
attım

At dedin attım ama yazmadın hala yardım eder misin acaba

Dosya Ekleri

• IMG-20230909-WA0066.jpg
    IMG-20230909-WA0066.jpg
    116,4 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG-20230909-WA0076.jpg
    IMG-20230909-WA0076.jpg
    109,6 KB · Görüntüleme: 41
  • IMG-20230909-WA0072.jpg
    IMG-20230909-WA0072.jpg
    104,9 KB · Görüntüleme: 37
  • IMG-20230909-WA0068.jpg
    IMG-20230909-WA0068.jpg
    102,1 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG-20230909-WA0070.jpg
    IMG-20230909-WA0070.jpg
    223,3 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG-20230909-WA0074.jpg
    IMG-20230909-WA0074.jpg
    139,7 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
İşlemci için olabilecek en güzel sıvı soğutma konumlandırma şekli bu şekildedir. Fakat, içeriye PC'nın ön panelinden 3 adet yani 2 adet sıvı soğutucu ve onun altından bir adet daha fan içeri hava üflüyorsa çok iyi olur. Sadece içeriye 2 adet sıvı soğutucunun fanları hava verirse bu da pek doğru sayılmaz. Sonuçta en azından diğer donanımlar için özellikle GPU için de içeriye ekstradan soğuk hava girmesi gerekir. Yoksa ekran kartın doğal olarak radyatörden gelen sıcak hava ile soğumaya çalışacak. Ön panele sıvı soğutma koymanın dez avantajı budur. Kasa 3 adet fan ile içeri hava veriyor öyle gördüm. Ön panel içeri hava verecek şekilde dizayn et, tersini yaparsan çok toz alır baş edemezsin. Ekran kartın normalden biraz fazla ısınacak ama yapacak bir şey yok. 4 pinli kabloyu evet CPU fana tak motor çalışıyorsa zaten sorun yok demektir. CPU fan işlemcinin ısısına göre radyatör fan hızını yükseltip düşürecek, diğer 3 pinliye ise kullanma klavuzuna bakıp bilgi alabilirsin.

İşlemci için olabilecek en güzel sıvı soğutma konumlandırma şekli bu şekildedir. Fakat, içeriye PC'nın ön panelinden 3 adet yani 2 adet sıvı soğutucu ve onun altından bir adet daha fan içeri hava üflüyorsa çok iyi olur. Sadece içeriye 2 adet sıvı soğutucunun fanları hava verirse bu da pek doğru sayılmaz. Sonuçta en azından diğer donanımlar için özellikle GPU için de içeriye ekstradan soğuk hava girmesi gerekir. Yoksa ekran kartın doğal olarak radyatörden gelen sıcak hava ile soğumaya çalışacak. Ön panele sıvı soğutma koymanın dez avantajı budur. Kasa 3 adet fan ile içeri hava veriyor öyle gördüm. Ön panel içeri hava verecek şekilde dizayn et, tersini yaparsan çok toz alır baş edemezsin. Ekran kartın normalden biraz fazla ısınacak ama yapacak bir şey yok. 4 pinli kabloyu evet CPU fana tak motor çalışıyorsa zaten sorun yok demektir. CPU fan işlemcinin ısısına göre radyatör fan hızını yükseltip düşürecek, diğer 3 pinliye ise kullanma kılavuzuna bakıp bilgi alabilirsin.

Fanların yönlerini değiştirdim.
Radyatörü içeri taktım radyatör fanlarını da kasanın ön dış kısmına dışarıdan içeri hava verecek şekilde taktım kasanın en altındakı fanda normal dışarıdan içeri hava verecek şekilde taktım kasanın üst kısmına taktığım 2 adet fanı ve en arkadaki fanı egzoz fanı olarak taktım yani içerideki havayı dışarı verecek şekilde taktım. doğru olmuş mu

masaüstü ilk testi.png

yani raydatör üzerindeki fanlar içerde ve içerdeki havayı dışarı verecek şekilde takılıydı ve üst kısmındaki fanlar dışardaki havayı içeri verecek şekilde takılı

2. test.png

Buradaki teste radyatör içeride fanları ön kısmında dışardaki havayı içeri verecek şekilde takılı ekstra olarak kasanın üst kısmındaki fanlar dışarıdan içeri verecek şekilde takılı sadece 1 adet egzoz fanı var.

3.test.png

Bu testimde radyatör iç kısımda fanları dış ön kısımda dışarıdan içeri hava verecek şekilde takılı kasanın üst kısmındaki fanlar ve arkadaki fan egzoz fanı görevi görüyor.

Bir sorum olacak kasanın üstüne taktığım fanların bir tanesini egzoz fanı olarak kullansam diğerini normal dışarıdan içeri hava verecek şekilde kullansam olur mu çünkü diğer türlü raydatör borusu fana değiyor.

Dosya Ekleri

• IMG_20230910_132935.jpg
    IMG_20230910_132935.jpg
    178 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20230910_132932.jpg
    IMG_20230910_132932.jpg
    206 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_20230910_132925.jpg
    IMG_20230910_132925.jpg
    92 KB · Görüntüleme: 31
  • IMG_20230910_123356.jpg
    IMG_20230910_123356.jpg
    135 KB · Görüntüleme: 37
  • IMG_20230910_123349.jpg
    IMG_20230910_123349.jpg
    134,6 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleme:
Evet doğru bu haliyle kullanabilirsin. Tek yapman gereken GPU, CPU, SSD ve anakart sıcaklıklarını kontrol edersen yeterli. En basiti Speecy yazılımını indirip bakabilirsin ama normal zaten bu konumlandırma sorun yaratmaz. Hayırlı olsun

Evet doğru bu haliyle kullanabilirsin. Tek yapman gereken GPU, CPU, SSD ve anakart sıcaklıklarını kontrol edersen yeterli. En basiti speecy yazılımını indirip bakabilirsin ama normal zaten bu konumlandırma sorun yaratmaz. Hayırlı olsun.

Teşekkür ederim dünkü taktiğim şekile göre 5-6 derece fark etti hem estetik olarak daha güzel duruyor ancak dediğiniz gibi tozlanma ihtimali daha da artacak alışkınım sürekli temizlemeye zaten sorun olarak görmüyorum 😂

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı