Sıvı soğutma fan takviyesi yapma

Selamlar,
ben 1 gün önce push-pull a geçtim, fanları değiştirdim. Idle 42 olan sıcaklık, 31 e düştü. Faydası olur ise aşağıda kısaca özetledim.

İmzamdaki sistemde, AIO üstte konumlu ve fanlar radyatör üstünde ve pull yöntemi ile havayı dışarı atardı. Idle 42 derece sıcaklı olurdu ve fanlar az da olsa gürültü yapardı. Elime 2 tane tütsü aldım, çıkan dumandan hava akışının haritasını çıkardım. kasa içine giren hava ile çıkan havanın aynı miktar olmadığı da fanların dönüş hızlarına göre yaptığım hesaplarda ortaya çıktı. Sonuçta, kasanın içinde negatif basınç dedikleri olay vardı. Kasa içine yeterli hava giremiyordu, fizik kuralları gereği de kasanın her açık noktasından içeriye hava çekiliyordu. İlginç olan GPU üzerinde bir noktada oluşan türbülanstı. Çözüm olur diye içeri hava veren 2 adet 20cm fanların hızını artırdım, ancak çözüm olmadığı gibi kasanın gürültüsü arttı.

Çözüm,
her ne kadar malzeme kalitesi konusunda kafamda soru işaretleri olsa da, Thermalatake Trio Plus fanları aldım. Bu devirde piyasada corsair dışında üst seviye fan bulamadım. Maşallah 3 fana 1.000 TL isteyen Corsair'e de selamlar. Thermaltake Trio 12 lik ile AIO da push-pull kullandım. Trio 14 lükleri de önde konumlandırdım. Şimdilik hesaplamalar ve hava akışı kontrollerim devam ediyor, ancak ASUS anakartın fan tunning ayarı sonrasında idle 31-32, OCCT 15 dakika cpu stress testi sırasında 60 derecede sabit, bu noktaya kadar fanlar Ultra Quiet olarak çalışıyor, ses yok. Bu teste, bir de GPU stress testi eklenince kasa fanlarının hızı artıyor, cpu 72, gpu ise 78 de sabitleniyor. Gürültü sadece 14 lük ön fanlardan geliyor. bu sıcaklıklar yüksek mi bilemedim ama stabil olması yeterli gibi şimdilik. Hava akışı da düzelmiş görünüyor. Önden giren yüksek hava akışı sayeside kasanın açık noktalarından hava girişi bitti.

Thermal Macun ise "CoolerMaster MasterGel Maker Nano Partiküllü".
Yalnız sisteminiz efsaneymiş bayıldım. Ben de geçen sene toplamıştım böyle son sürümleri. Malesef her sene yenisi çıktığı için yine kaldık geride 😃

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı