Sıvı soğutma için fan önerisi

Noctua NF-F12 iPPC-3000 PWM biraz fazla ses duruyor san ki sizce de öyle değil mi?

Doğru. 12Cm'in sığabildiği ya da kullanıldığı sanayi tipi bir ürün bu aslında.

Ben kasa için Noctua NF-A12x25 PWM sipariş ettim. Şimdi de radyatör için Noctua NF-F12 iPPC-3000 PWM siparişi vereceğim. Açıkçası günümüzde zaten hemen hemen tüm bileşenlerde RGB ve ARGB LED'ler mevcut. Fanlarda olmaması çok sorun çıkarmıyor bu yüzden. Önemli olan sessiz bir şekilde en üst düzey performansı verebilmesi.

Keşke radyatör için de A12x25 tercih etseydiniz. İppc'lerin kullanım alanları farklı. Ses'in önemli olmadığı dayanıklılık üzerine kurulu sistemler için. Bayağı hız kesmeniz gerekebilir. Radyatörü soğutmak evet önemli ama iş bir yerden sonra blok içindeki pompaya bakıyor. Siz istediğiniz kadar radyatörü buz gibi yapın bir önemi kalmıyor. Hele hele son nesil işlemcilerden varsa elinizde yeni jenerasyon için revize edilmiş bloklar lazım. 360mmlerin bile sınıfta kaldığını görüyoruz(pompa ve boru/kanal kalınlığı yüzünden). ASUS ROG ryuo ile güncelleme getirdi diğer Arctic vb markalardan da bir güncelleme gelecektir.

edit: imzanızı yeni gördüm. 5800x3d ise kullandığınız o işlemcinin IHS'sine sıcaklık aradaki 3d bellek yüzünden tam manası ile iletilemiyor. O yüzden hafif sıcak çalışmasını görmezden gelebilirsiniz.

Dosya Ekleri

• amd-vcache-cartoon.jpg
    amd-vcache-cartoon.jpg
    96,2 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:

Keşke radyatör için de A12x25 tercih etseydiniz. İppc'lerin kullanım alanları farklı. Ses'in önemli olmadığı dayanıklılık üzerine kurulu sistemler için. Bayağı hız kesmeniz gerekebilir. Radyatörü soğutmak evet önemli ama iş bir yerden sonra blok içindeki pompaya bakıyor. Siz istediğiniz kadar radyatörü buz gibi yapın bir önemi kalmıyor. Hele hele son nesil işlemcilerden varsa elinizde yeni jenerasyon için revize edilmiş bloklar lazım. 360mmlerin bile sınıfta kaldığını görüyoruz(pompa ve boru/kanal kalınlığı yüzünden). ASUS ROG ryuo ile güncelleme getirdi diğer Arctic vb markalardan da bir güncelleme gelecektir.

Evet 7,63 mm h₂o basınç oranı var çok fazla geldi bu kadar basınç kasayı havasız bırakır gibi geldi :D

Evet 7,63 mm h₂o basınç oranı var çok fazla geldi bu kadar basınç kasayı havasız bırakır gibi geldi :D

Hava akışının olması için bir çıkışın olması lazım malum. Burada da statik basınç fanın ürettiği değil de fanın iteklemek istediği havanın uyguladığı karşı direnci gösteriyor. Her tarafı sağlamca kapatılmış bir kutuya fan takıldığında içeri verilen hava yine dönüp fanın içinden çıkmak isteyecek. O da ters basınca sebep oluyor. Radyatör üstüne statik basınçlı fan takılmasının sebebi bu. Hava akışını geri tepen bir yüzeye sahip. Ne kadar yüksek olursa o kadar performansını koruyabiliyor ve delikler içinden hava akışını düşük basınçlılardan daha iyi sağlayabiliyor. Bu fan da 7.63 mm h20'luk basınca kadar çalışmaya devam ediyor.

Hava akışının olması için bir çıkışın olması lazım malum. Burada da statik basınç fanın ürettiği değil de fanın iteklemek istediği havanın uyguladığı karşı direnci gösteriyor. Her tarafı sağlamca kapatılmış bir kutuya fan takıldığında içeri verilen hava yine dönüp fanın içinden çıkmak isteyecek. O da ters basınca sebep oluyor. Radyatör üstüne statik basınçlı fan takılmasının sebebi bu. Hava akışını geri tepen bir yüzeye sahip. Ne kadar yüksek olursa o kadar performansını koruyabiliyor ve delikler içinden hava akışını düşük basınçlılardan daha iyi sağlayabiliyor. Bu fan da 7.63 mm H20'luk basınca kadar çalışmaya devam ediyor.

Hocam şimdi şöyle benim kasam biraz sıkıntılı NZXT H440 Razer Edition kasa sadece önden sağ kısımda ki deliklerden alıyor işlemci sıvı soğutucusuda 360mm üste ufak bir kısımdan dolayı sığmadı önde takmak zorunda kaldım onu öne takınca kasanın tek hava alan kısmı büyük oranda kapanmış oldu şimdi ekran kartında hybird sıvı soğutma aldım 240mm oda üste taktım fakat sistem çalışırken radyatör alev gibi oluyor sanki kendi fanları radyatörde ki sıcaklığı atamıyor bundan dolayı da kartta değişen çok bir durum olmadı sıvı soğutma ile sıcaklık derecelerinin biraz daha düzelmesini istiyordum şu an bu sistem için en iyi fan ne olur sizce? Tek taraflı takmak yeter ki yoksa radyatörün iki tarafınada fan takmalı mıyım? Kasa görsellerini de eke ekliyorum.

Dosya Ekleri

• 8652_06.jpg
    8652_06.jpg
    120,5 KB · Görüntüleme: 36
  • NZXT-H440-Razer-Build-MB-No-Cables-645x670.jpg
    NZXT-H440-Razer-Build-MB-No-Cables-645x670.jpg
    84,1 KB · Görüntüleme: 52
Hocam şimdi şöyle benim kasam biraz sıkıntılı NZXT H440 Razer Edition kasa sadece önden sağ kısımda ki deliklerden alıyor işlemci sıvı soğutucusuda 360mm üste ufak bir kısımdan dolayı sığmadı önde takmak zorunda kaldım onu öne takınca kasanın tek hava alan kısmı büyük oranda kapanmış oldu şimdi ekran kartında hybird sıvı soğutma aldım 240mm oda üste taktım fakat sistem çalışırken radyatör alev gibi oluyor sanki kendi fanları radyatörde ki sıcaklığı atamıyor bundan dolayı da kartta değişen çok bir durum olmadı sıvı soğutma ile sıcaklık derecelerinin biraz daha düzelmesini istiyordum şu an bu sistem için en iyi fan ne olur sizce? Tek taraflı takmak yeter ki yoksa radyatörün iki tarafınada fan takmalı mıyım? Kasa görsellerini de eke ekliyorum.

Hocam bu kasa ile ilgili benim en büyük tavsiyem kesinlikle o ön paneli sökmeniz olur. Şu an ben de önü cam ile kapatılmış Aerecool Quarz kasamın ön paneli çıkarılmış şekilde kullanıyorum. O minicik kanallardan havayı fan ne kadar hızlı olursa olsun önünde mesh ya da hiçbir engel olmayan bir fan gibi çekemeyecek. Bu da sürekli sıcak, yüksek RPM ve ses demek olacak. Belki etkisi bile çok az olacaktır. Görüntü benim için çok önemli, kapağı sökemem diyorsanız da bence Premium fanlardan önce kasanızı değiştirin. Alıp satma işlemlerinden önce ön panel çıkarılmış halde kullanın bir süre. A12x25 kaç tane aldınız bilemiyorum ama ön radyatörde kullanabilirsiniz. FanControl ya da BIOS ekranında fan eğrinizi ona göre ayarlayın. Artık anakartlara kodlanmış şekilde gelen hazır fan ayarlarını kullanmamak lazım. Mesela ben P12'lerimi Ryzen 5600'in sıcaklığı 0-60 derece arasında %60 hızda olacak şekilde kullanıyorum. Bu işlemci 60 derece üstüne pek çıkmadığı için sabit hızda çalıştığından kulağım rahatsız olmuyor, duymuyor bir yerden sonra. Siz bunu atıyorum sıcak bir işlemci kullandığınız için 0-70 derece %X yaparsınız. Noctua daha sessiz olduğu için mesela %70 %80'lerde de tutulabilir. Gerisi sizin ince ayarınıza kalıyor. Kasa dışardan bakınca çok tatlı duruyor ama amacına hizmet edemiyor.

Hocam bu kasa ile ilgili benim en büyük tavsiyem kesinlikle o ön paneli sökmeniz olur. Şu an ben de önü cam ile kapatılmış aerecool quarz kasamın ön paneli çıkarılmış şekilde kullanıyorum. O minicik kanallardan havayı fan ne kadar hızlı olursa olsun önünde mesh ya da hiçbir engel olmayan bir fan gibi çekemeyecek. Bu da sürekli sıcak, yüksek RPM ve ses demek olacak. Belki etkisi bile çok az olacaktır. Görüntü benim için çok önemli, kapağı sökemem diyorsanız da bence Premium fanlardan önce kasanızı değiştirin. Alıp satma işlemlerinden önce ön panel çıkarılmış halde kullanın bir süre. A12x25 kaç tane aldınız bilemiyorum ama ön radyatörde kullanabilirsiniz. Fancontrol ya da BIOS ekranında fan eğrinizi ona göre ayarlayın. Artık anakartlara kodlanmış şekilde gelen hazır fan ayarlarını kullanmamak lazım. Mesela ben P12'lerimi Ryzen 5600'in sıcaklığı 0-60 derece arasında %60 hızda olacak şekilde kullanıyorum. Bu işlemci 60 derece üstüne pek çıkmadığı için sabit hızda çalıştığından kulağım rahatsız olmuyor, duymuyor bir yerden sonra. Siz bunu atıyorum sıcak bir işlemci kullandığınız için 0-70 derece %x yaparsınız. Noctua daha sessiz olduğu için mesela %70 %80'lerde de tutulabilir. Gerisi sizin ince ayarınıza kalıyor. Kasa dışarıdan bakınca çok tatlı duruyor ama amacına hizmet edemiyor.

Evet kasa tatlı fakat hava sirkü konusunda çok sıkıntı çektiriyor şimdi işlemcim R7 5800x3D Liquid Freezer II 360 ile kullanıyorum işlemci çok ısınmadığı için fanlarda tabii çok yüksek devirlere çıkmıyor bile bundan kaynaklı önden hava girişi az kalıyor plan olarak aslında öncelikle bu 360mm soğutucu üste taşımak istiyorum bunun için üst kısımda kasayı biraz kesicem iç saçlarını eğer bunu üste taşırsam ekran kartının radyatörünü öne takacağım sadece radyatörün iki tarafınada fan takmalı mıyım yoksa tek taraf yeter mi ona karar veremedim fan olarak da Amazon.com.tr bunu düşünüyorum hem diğer modeller ile performansı gayet iyi hem renk olarak da güzel.

Evet kasa tatlı fakat hava sirkü konusunda çok sıkıntı çektiriyor şimdi işlemcim R7 5800x3D Liquid Freezer II 360 ile kullanıyorum işlemci çok ısınmadığı için fanlarda tabii çok yüksek devirlere çıkmıyor bile bundan kaynaklı önden hava girişi az kalıyor plan olarak aslında öncelikle bu 360mm soğutucu üste taşımak istiyorum bunun için üst kısımda kasayı biraz kesicem iç saçlarını eğer bunu üste taşırsam ekran kartının radyatörünü öne takacağım sadece radyatörün iki tarafınada fan takmalı mıyım yoksa tek taraf yeter mi ona karar veremedim fan olarak da Amazon.com.tr bunu düşünüyorum hem diğer modeller ile performansı gayet iyi hem renk olarak da güzel.

Hayır gerek yok. Manasız bir kalınlık ve fan maliyeti demek. Kazandırdığı da birkaç derece. Gayet güzel tercih. Güle güle kullanın.

Phanteks T30 önerilen bütün fanları tokatlar bütçe varsa ve uzun süreli kullanayım en iyisini alayım diyorsanız bu olmalı, yoksa Noctua NF-A12 25 olabilir eğer bütçe daha düşükse Arctic P12 PWM düşünülebilir.

Aşağıdaki videoları bu konuda yararlı buluyorum incelemenizde fayda var, özellikle son videoda detaylı karşılaştırması mevcut bahsi geçen bütün fanların:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

edit: imzanızı yeni gördüm. 5800x3d ise kullandığınız o işlemcinin IHS'sine sıcaklık aradaki 3d bellek yüzünden tam manası ile iletilemiyor. O yüzden hafif sıcak çalışmasını görmezden gelebilirsiniz.
Noctua NF-F12 iPPC-3000'i henüz sipariş etmedim. Orada kafamı karıştıran konu ASUS Rog Ryujin II'lerde bu fanın 2000 modelini kullanmış olması oldu. O sebeple radyatör için bunu alayım diye düşünüyorum. Ama dediğiniz gibi tamamını A12x25'de alabilirim. Amazon'dan alıyorum. Malum yurt dışından geliyor. 2'den fazla alınca aynı üründen ekstra vergi çıkıyor. Hem bu sebepten hem de bütçeme çok yüklenmeyim diye parça parça alayım dedim. Daha kasa da değişecek. Bu arada kullandığım işlemci 5800X3D.

Phanteks T30 önerilen bütün fanları tokatlar bütçe varsa ve uzun süreli kullanayım en iyisini alayım diyorsanız bu olmalı, yoksa Noctua NF-A12 25 olabilir eğer bütçe daha düşükse Arctic P12 PWM düşünülebilir.

Aşağıdaki videoları bu konuda yararlı buluyorum incelemenizde fayda var, özellikle son videoda detaylı karşılaştırması mevcut bahsi geçen bütün fanların:

Phanateks konusunda haklısınız. Bir kaç inceleme ve kıyaslama videosu izledim. Çok daha az devirde çok daha fazla performans sağlıyor. Ancak 3'lü paketi Amazon'da yaklaşık 2300 TL. Tahmini 10 tane almam lazım hem radyatör hem kasa için. Ciddi maliyet.

T30 çok iyi gördüm fakat hem bulmak çok zor hem de minimum 3'lü paket satılıyor 3K altına gelmiyor fan başına 1K bilmiyorum çok sanki.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı