Sıvı Soğutma Kablosu Nereye Takılmalı?

Arkadaşlar yanlış bilgi vermeyelim bunula ilgili 10 tane video izledim hepsinde cpu kısmına takıyorlardı. Arctic Liquid Freezer II 240 söylüyorum tabi bunu.
 
Merhaba birkaç sorum olacaktı,
MSI tomahawk x570 anakart
AMD Ryzen 5900x işlemci
MSI 360mm mag coreliquid 360r sıvı soğutmanın olduğu bir donanımım var bu donanımdaki sıvı soğutmanın fan sesleri bayağı yüksek çıkıyor yani boşta ve hiç yük altında değilken rahatsız edici şekilde yüksek ses çıkartıyor birçok yerde sıvı soğutma montajını araştırdım sıvı soğutmanın kablolarıyla alakalı pompa'dan gelen kablonun anakarttaki pomp yazan yere takılacağı söyleniyor ancak benim pompa'dan gelen tek kablo RGB kablosu onu da karttaki ARGB yazan yere taktım fanların bağlandığı radyatör'den kablo geliyor onu pomp yazan yere taktım kasanın içindeki ön fan ile egzoz fanını da sistem fan yazan yerlere taktım bu bağlatı doğru mudur? Doğru ise anakartın BIOS'undan bu fanların ayarı yapılıyor mu youtube de araştırdım ama benim anakartın anlatımı olan bir video da bulamadım bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Fanların sesini nasıl kısabilirim?
Konuyu hortlatıyorum, aynı sıvı soğutucu bendede var MSI MPG x570s carbon wifi anakartım var sıvı soğutucu aşırı sesli çalışıyor bunu nasıl çözebilirim
 
Çoğu sıvı soğutmada fanlardan çıkan kablo CPU fan header A, pompadan çıkan kablo varsa pump fan header a takılır. Eğer anakartta pump fan yoksa o zaman pompadan çıkanı CPU'ya fanların kablosunuda da SYS fanlardan birine takabilirsiniz. BIOS'tan fan hızlarını ayarlamayı unutmayın.
Pompa her halükarda maximum devirde çalışmalı. Fanları sıcaklık-gürültü durumuna göre PWM (grafik eğri) ya da DC (sabit) olarak elle ayarlayabilirsiniz.
Corsair I115 Pro gibi pompadan bir sürü kablo çıkıyorsa, kitapçığındaki gibi bağlanır.

Hocam bende MSI CoreLiquid 240R V2 sıvı soğutucusu var vatan da çalışan arkadaş montajını yaptı. CPU fan1 ile SYS Fan'a takmış benim anakartımda pump fan 1'de var fakat 4 girişli sıvı soğutucu kablosunun birisi boşta soğutucu soketler 3 dişli tam anlayamadım, montajı doğru mudur? (ARGB kablosu takılı)

 
Son düzenleme:
Hocam bende MSI CoreLiquid 240R V2 sıvı soğutucusu var vatan da çalışan arkadaş montajını yaptı. CPU fan1 ile SYS Fan'a takmış benim anakartımda pump fan 1'de var fakat 4 girişli sıvı soğutucu kablosunun birisi boşta soğutucu soketler 3 dişli tam anlayamadım, montajı doğru mudur? (ARGB kablosu takılı)
Eğer pompa full çalışıyorsa, radyatör fanlarını da ayarlayabiliyorsanız sorun yok.
MSI CoreLiquid 240R V2 ürününün linkinde ya da youtube da kurulum montaj videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Bazı ürünlerde kablolama farklı olabiliyor.

Örneğin, Arctic 240-360mm AIO larda anakarta (CPU_FAN) tek kablo bağlanıyor. Diğer bağlantılar kendi içinde dağılıyor.
 
Son düzenleme:
Eğer pompa Full çalışıyorsa, radyatör fanlarını da ayarlayabiliyorsanız sorun yok.
MSI CoreLiquid 240R V2 ürününün linkinde ya da YouTube'da kurulum montaj videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Bazı ürünlerde kablolama farklı olabiliyor.

Örneğin, Arctic 240-360mm AiO'larda anakarta (CPU_FAN) tek kablo bağlanıyor. Diğer bağlantılar kendi içinde dağılıyor.

Bir bilen arkadaşa daha sordum. İşlemcim i7 7700K yük altında 60 65 arası (sadece PUBG bu kadar fazla oluyor diğer oyunları gördüğüm kadarıyla 50 60 arası) boşta ise 30 40 arası. Bilen arkadaş Pump 1'e bağlanılmasa yani boşta kalsa pompa çalışmasa sen bu dereceleri hayatta göremeyeceğimi hatta yanardı dedi. Nütün kablolamalarım CPU fan 1'e bağlandığını söyledi. Fakat MHz fazla çalışıyor, saatini sallıyorum 2000 saat ömrü varsa 1700 oluyor dedi pek takılacak bir konunun olmadığını söyledi.

YouTube'da izlediğim videolarda ise CPU veya Sys tarafına monte ediliyor.

Bir bilen arkadaşa daha sordum. İşlemcim i7 7700K yük altında 60 65 arası (sadece PUBG bu kadar fazla oluyor diğer oyunları gördüğüm kadarıyla 50 60 arası) boşta ise 30 40 arası. Bilen arkadaş pump 1'e bağlanılmasa yani boşta kalsa pompa çalışmasa sen bu dereceleri hayatta göremeyeceğimi hatta yanardı dedi. Nütün kablolamalarım CPU fan 1'e bağlandığını söyledi. Fakat MHz fazla çalışıyor, saatini sallıyorum 2000 saat ömrü varsa 1700 oluyor dedi pek takılacak bir konunun olmadığını söyledi.

YouTube'da izlediğim videolarda ise CPU veya SYS tarafına monte ediliyor.

Benim pompa CPU1 Fan'a takılmış fanlar ise SYS fan4'e monte edilmiş.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar Anakartınız 4pwm çıkışlı ise hepsinde cpu kısmına takmanız gerekiyor. Arctic Liquid Freezer II 240 söylüyorum tabii bunu. Ayar yapınca zaten otomatik 800 de dönüyor. Oyunlarda 1200 - 1500 RPM arası dönüyor bilğinize. 3 senedir bu şekilde kullanıyorum. Yükte Oyunlarda 55- 65 arası genelde boşta 35 - 40 arası...

Not: Ayrı bir Pompa cıkışı yok bu modelde. Tek Cpu Çıkışı var...
 
Geç gördüm ama başka forum ve başlıklardan da gördüğüm üzere hiçbir platformda soru işaretleri giderecek bir açıklama gelmemiş.

Öncelikle kullandığınız sıvı soğutmanın özellikleri önemli arkadaşlar. Custom sıvı soğutma bilgilerini es geçiyorum bu açıklama için, hazır sistemlerden bahis edelim.

Güncel ana kartlar ve sistemler için;

Markaların rad. Fan çıkışları ve pompa çıkışları ve soğutucu içi/üstü RGB çıkışları ayrı ayrı geliyor.

Bu mantıkla elimizde 240 2 fanlı bir kit olduğunu düşünerek devam edelim.

1. fandan 1 RGB 1 güç kablosu.
2. fandan1 RGB 1 güç kablosu.
Pompa kablosu.
Soğutucu kısım içi/üstü/altı RGB kablosu olmak üzere 6 adet uç var bu örnek için.

Eğer ürünle birlikte bir hub gelmedi ise ve kasanızda bu sistemden ayrı 3/4 tane daha RGB fan varsa işiniz biraz karışık :)

Son dönem soğutucuların tamamına yakını yanında hub ı ile geliyor bu arada ama oda tam olarak işimizi çözmüyor.

Hublı geldiğini düşünürsek ve ana kartımızın da güncel bir anakart olduğunu varsayarsak;

2 fanında güç ve RGB uçlarını hub ımıza bağladık, soğutucu kısmın RGB'sini bağladık elimizde ne kaldı pompanın kablosu bunu hem üretici sayfalarında hem kutusundan çıkan şemalarda nasıl gösteriyor? Biraz önce fanların gücünü aldığınız portlardan birine takın diyor. Onlar 4 pinli i elimizde kalan kablo 3 pinli? Oku hizala tak sen diyor offical sitesinden, eyvallah baba deyip takıyoruz. Hub güç veren kabloyu bağladık SATA'ya. Hubtan çıkan mobo kablosu ikiye ayrılıyor biri RGB, diğeri 4 pin fan kablosu. RGB'yi mordumuzdaki 3 pinli JRAINBOW veya neyse markası bordun ona taktık. + PIN'i de PWM şimdi CPU fan a mı takacağız? Pump fana mı? Sistem fan a mı?

Eğer voltaj modunda özel değerlerde kullanmayacaksanız; hiçbir şey değişmez. Zira sisteminizde tek pompa var. (2-3 pompalı veya rezervuarlı sistemlerde değişir) diyelim ki forumda ortalığı yıkan yanlışı yaptınız ve sistem 1 fan yuvasına taktınız, BIOS'tan sistem 1 fan ı PWM aldınız iş bitti :) ne pompa ne fanlar PWM dışı çalışmaz, stabil olarak aynı değerlende hızlanır veya yavaşlar. Bu arada CPU fan ve pumpfan yuvalarınız boş. Hem PWM'e aldınız hem de Smart fanı açıp değer girdiniz sessizlik için, ne girdi iseniz öyle çalışır.

Aynı ucu CPU fan veya pumpfan ada bağlasanız yapılan işlem aynı ve sonuç aynı olur.

Değişik açılımlar yapmak istiyorum? Fanlar yüksek hızda çalışsın ama pompa yine PWM de kalsın. Olur sıkıntı yok. Çıkar fan PWM kablolarını hubtan ikisini ara kablo ile tek hale getir (ya da çok boş yerin varsa birini sistem 1'e, diğerini 2'ye tak vsvs) diyelim sistem fan 2'ye taktın ( ya da boşta diye CPU fan a veya pump a taktın vs) girdin BIOS'a sistem fan 2'ye geldin, fanlar şu an buraya bağlı, al DC'ye Auto'dan çıkar bitti gitti. Daima %100 çalışır fanlar. Veya çok olur ya dedin, al DC'ye % 75 ayarla kapat.

Devamlı fazla gelir aga bana, eyvallah al Auto'ya DC de gir Smart fan değerlerini nerede ne kadar istiyorsan o kadar çalışsın.

Tam tersi istedin pompa delirsin, fanlar cılız, aynı işlem bu kadar basit.

Buradaki açıklanmayan ve bilinmeyen nokta; CPU fan / pump fan / sistem 1-2-3-4 fan yuvalarının her birini BIOS'tan istediğiniz modda ve şekilde çalıştırabilirsiniz, teknik olrak hiçbirinin diğerinden farkı yoktur.

Kolay montaj için CPU fan yuvası fabrika çıkışı otomatik ayarlıdır ve diğerlerinde farklı olarak PWM DC Auto olarak 3 seçeneğe sahiptir burada Auto fan Auto'su değildir (Smart fan), bu PWM -DC geçişi için Auto modudur. Siz buraya kasa fanı bağlayıp PWM'e aldığınızda, PWM için seçtiğiniz kaynak ne ise (işlemci, yuvası, chip set, vgd ) onun değerine göre hızlanıp yavaşlar, işlemci fanı olması gerekmez :)

Pump ta standart ta aynıdır, sistem de de. Örnek sitem bire işlemci takarım, pvm e alıp kapatırım :)

Pump fan ana takarım işlemciyi PWM kapat.

Tabii şimdi Extreme uzmanlar bu kadar insan soru sorarken ortalıkta yokken bir anda belirip beni yerden yere vurabilirler :)) zor bir şey değil arkadaşlar deneyin kendi kasanızda anlattıklarımdan birini, sonucu görün.

Bir diğer kaos a dönmüş bilgi, pompam çalışıyor mu nereden anlarım? Arkadaşlar pompa çalışmasa PC açıldıktan sonra ( işlemciye göre değişir ) en fazla 5 dk içinde PC kendine reset atar işlemci sıcaklığından. Daha önce anlamak istiyorum ben ağam? Tamam koy elini pompanın üstüne titreşim var çalışıyor, yok çalışmıyor. Çoğu sistemde artık hareketli pompa durumunu gösteren mekanik eklentiler var zaten. Çalıştığı hissedilmeyecek derecede sessiz ve titreşimsiz bir pompa ben ne gördüm ne duydum ki bu konuda elimde çok ciddi Custom pomlalar var.

Bir başka kaos fanlarım PWM de ama pompa fanlardan yavaş çalışıyor.

Dünya üzerinde fan hızı ile aynı devir daimi yapabilecek bir pompa yok arkadaşlar. Fanların ne hızda çalıştığında pompanın ne hızda çalışacağı hazır setuplarda üretici firma tarafından mühendisliği yapılmış bir değerdir. Her markanın bu işlem oranı radyatörün çapına, kalınlığına soğutmasına, malzemesine vsvsvs bir sürü etmene göre ayarlanıp satışa sunulur.

Birçok başlıkta yazıldığı gibi fanlar %90 yük ile çalışırken pompa da Full çalışır bilgisi tamamen yanlıştır. Pompayı devamlı %100 çalıştımanın tek yolu direk PSU başlantısı veya DC ayarı ile %100 almaktır.

Bu bahsi geçen senaryolar sadece sıvı soğutma sisteminin monyajı ve ayarı ile ilgilidir.

Elimde hub yok, hubsız model aldım? Hiç değişmez yukarıda nasıl anlatıldı ise aynı temel mantık ile hem fanları hem pompayı istediğiniz yere bağlayıp ayarını yapın. Tabii burada şöyle bir sorun var fanlar tamam pomoanın çıkışı 3 pin, anakartta 3 pin giriş yeri yok? 4 pinli çıkışlardan birine sağ baştan olmak üzere takılabilir eğer düz konnektör ise, tırnaklı ise mecburen bir çevirici kablo alacaksınız.

Anakartımızdan 1 CPU fan, 1 pump fan, 1-2-3 sistem fan ve iki adet RGB (3 pin ) var. Ben çift fanlı bir radyatör aldım, kasamdada 3 önce bir arkada 4 RGB fan var ne olacak?

Burada olay tamamen fanlarınızıb marka ve modeline göre uçlarının ne yapıda olduğu ile alakalıdır. Son 2 yılda her firma kendi kafasına göre bir çıkış icat ettiği için durum boka sarmıştır çok fanlı RGB sistemlerde. Veya bütün markaları aynı marka model alacasınız. Şu an elimde son 6 ayda çıkmış 6 ayrı markanın toplam 16 adet RGB fanı var benim;

CM 6 adet var üçü 3+3 biri 6 diğer ikisi 4 çıkış? 200 / 140 /120 cm.
Noctua kafasına göre zaten.
Aerocool evlere şenlik.
Vsvs.

Bir de bunun üstüne soğutmanın 2/3 fanı hoppalaaa :))

Atif kullandığım 3 sistemde de şu an kasa içerisinde mecburen 2 hub var. Resim kolay yüklenseydi resimli de gösterecektim.

CM kasa aldık önce 2 tane 200'lük fan RGB, arkada 1 adet 120'lik RGB bir de soğutucunun 2 fanı var.

CM'lerden genelde dişi erkek uzun kısa köşeli yuvarlar ara kabloları çıkıyor modele özel böyle o fanlşarda o kasada kilit oluyor orası yarı.

Öndeki ikisi erkek, arkadaki dişi veya erkek çıkıyor. Kutudan bir kablo çıkıyor 3 ucu alıp teke veya 2'ye çaviren modele göre. Aldık bu kabloyu taktık fanları 3 ucu kablonun ucu %99.99 3 pin RGB, onunda anakartın RGB 1'ini taktık diyelim. Tama bu oldu. Kaldı 1 RGB portumuz 3 uçlu ( ne nesil kartlarda ) pompamızdan hub çıkmadı hubsız model diyelim, eee ne oldu şimdi? Elimizde 3 RGB uç var üstelik 3 pin değil, anarttada bir 3 pin RGB kaldı boş. Ne anladım şimdi ben bu işten?

1 çözüm o uçlara tam uyumlu bir rgbhub alacaksınız.
2 çözüm u 3 ucu bir uca çevirecek uyumlu ara kablo ( ha nereden nasıl bulursunuz belli değil, piuyasada olanalarda el yapımı vsvs )

Kısaca dil döndüğünce anlatmaya çalıştım arkadaşlar. Konu çok uzun ve detaylı tabii bu kısmı buzdağının gözüken :))

RGB fan, soğutma, şerit, kasa ve ne alacaksanız alın, mutlaka almadan önce ürünün çıkışlarına ve kutusundan neler çıktığına çok dikkat edin, elinizdeki anakart ve çıkışları ile ne kadar uyumlu mutlaka bakın.

Çift hub la çözerim agam ben? Iı ıhhh :)) bu sefer de hubların kumandaları çakışıyor %90 direk anakart bağlantılı kullanıyorsun, kumandalar devre dışı kalıyor. Vsvs.
Şu an yakınımda bunlar var örnek teşkil etmesi açısından atıyorum.
Aktif olarak söke taka dibine indiği hub modelleri;

Dark / Aerocool /rajintek /cm /msı arkadaşlar bunların dışında el yapımı 5/6 tane daha hub kullandım ama pek performans alamadım.
Direk 6 pin fan alırsanız RGB kablo teke iner güç ve RGB tek kablodan, 6 pin hub a bağladığızıda tertemiz iş olur. 3+3 çevirmeniz gerekirsede piyasada boya ucuz çevirici ara kablosu var.

Kardeşim gayet güzel açıklamışın eline sağlık.
 

Geri
Yukarı