Sıvı soğutmanın çalışıp çalışmadığı nasıl anlaşılır?

Rakarov

Centipat
Katılım
7 Haziran 2022
Mesajlar
24
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
XPG 64GB Lancer - 6000MHz - 30CL - 1.35V
Ekran kartı
MSI RTX 4090 SUPRIM X 24GB
Anakart
MSI PRO Z790-A / 7200MHz (OC)
İşlemci
Intel Core i9 13900K
Merhaba konu başlığındada belirttiğim gibi sıvı soğutmanın çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabiliriz? Anakart üzerinden sıvı soğutmayı kontrol ettim ve pump 0 - CPU 0 yazıyor yani sıvı soğutmam çalışmıyor demek mi tam anlam veremedim bu yüzden anakartı kontrol ettim CPU fan ve pump fan soket yerleri boştu fakat MSI MEG prospect 700r adlı kasayı kullanıyorum ve sanırım her şeyi kontrol eden bir bölmesi var bilgisayarı Vatan Bilgisayar'da toplattırdım ve tüm bağlantıları kasanın OLED ekranına göre bağlantı yapıldı diye biliyorum. CPU'yu yakmaktan korktuğum için bilgisayarı ağır yükte çalıştıramıyorum ve kasayı bir uzmana göster diyeceğinizide biliyorum fakat kasa 20kg ağırlığında ve yakınımda gidebileceğim bir bilgisayarcı maalesef ki yok bu yüzden burada sorunu çözebilirsem sizlerin sayesinde çözeceğim çözemezsem bir yolunu bulup bilgisayara baktırmaya çalışacağım şimdiden yardımlarınız için teşekkürler :)
Anakart fan bölümü.

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpeg

5.jpeg

6.jpeg

7.jpeg

8.jpeg

Anakart CPU - pump fan soketleri.

0fea3b5a-bc48-46c2-b49c-edb99087667e.jpeg

Kasanın içinde bulunan kontrolcü,

5e64b2b8-0ece-433f-8f4e-eaf0f37cd2d3.jpeg

Not: Sıvı soğutmanın uçları CPU - pump fan soketlerine uygun değil bu yüzden bağlantı yapamadım.
 
Kasanın içinde bulunan anakart anakarta bağlı olduğu için göstermesi gerekmiyor mu? Bilmediğimden soruyorum.
Dostum CPU fan girişine taktıysan gösterir, sen ek kontrolcüye takmışsın onu da kasanın panelinden görebilirsin. Tavsiyem pompayı PUMP girişine Radyatör fanlarını da CPU FAN kısmına takman.
 
Sıvı soğutma çalışmaz ise işlemci boştayken bile sıcaklık değerleri çok yüksek olur. Şahsen bu kasanın bağlantısı nasıl yapılıyor bir fikrim yok ama ben olsam YouTube'dan bu kasanın build videolarını izleyip sıvı soğutucu doğru girişlere takılmış mı kontrol ederdim. Ayrıca işlemci çok ısınınca ilk önce çektiği gücü düşürüyor baktı ki çok ısınıyor o zaman zaten sistem komple kendini kapatır.
 
Sıvı soğutma çalışmaz ise işlemci boştayken bile sıcaklık değerleri çok yüksek olur. Şahsen bu kasanın bağlantısı nasıl yapılıyor bir fikrim yok ama ben olsam YouTube'dan bu kasanın Build videolarını izleyip sıvı soğutucu doğru girişlere takılmış mı kontrol ederdim. Ayrıca işlemci çok ısınınca ilk önce çektiği gücü düşürüyor baktı ki çok ısınıyor o zaman zaten sistem komple kendini kapatır.

CPU değerlerine şu an AIDA64 sayesinde bakabiliyorum ve işlemci boşta 60 derece gösteriyor hiçbir şey açık olmamasına rağmen ek olarak montaj videosu bulamadım çok araştırdım fakat detaylı anlatıp yapan kimse yok. Sanırım bilgisayarı bir bakıma sokmam gerekiyor.
 
O kontrolcü üzerinde anakarta giden bir veri aktarım kablosu yoksa fanların (pompa dahil) durumunu BIOS'tan görememen normal. Fotodan gördüğüm kadarıyla muhtemelen 3 pinli olan pompanın güç kablosu ve bağlı görünüyor. O da ekteki fotoya göre fanc1'e denk geliyor. Bilgisayarı açtığınızda MSI Center üzerinden değerleri göremiyor musunuz?

1713370566220.png
 
CPU değerlerine şu an AIDA64 sayesinde bakabiliyorum ve işlemci boşta 60 derece gösteriyor hiçbir şey açık olmamasına rağmen ek olarak montaj videosu bulamadım çok araştırdım fakat detaylı anlatıp yapan kimse yok. Sanırım bilgisayarı bir bakıma sokmam gerekiyor.
Youtube'da kasaya biraz baktım benim tahminim sizin kasa montajını yapan arkadaş kasanın fan kontrolcüsü PWM desteklediği için sıvı soğutucuyu da oraya bağlamış olabilir. Eğer anakart üzerinden kontrol etmek istiyorsanız sıvı soğutma kablolarını çıkarıp anakarta bağlayın.
 
YouTube'da kasaya biraz baktım benim tahminim sizin kasa montajını yapan arkadaş kasanın fan kontrolcüsü PWM desteklediği için sıvı soğutucuyu da oraya bağlamış olabilir. Eğer anakart üzerinden kontrol etmek istiyorsanız sıvı soğutma kablolarını çıkarıp anakarta bağlayın.

Çıkartmaya gerek yok muhtemelen anakarta bağlanan USB kablosu ile veri aktarımı sağlanıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
burada da kaynağı değiştirmeyi göstermiş.
 

Geri
Yukarı