Sizce Atatürk ve silah arkadaşları çocuklara nasıl anlatılmalı?

Bir kişi icraatlarıyla tanınır, yaptığı düzenlemeleri anlatabilirsiniz. Örnek olarak, camilerin ahır yapılması, ezanın aslına uygun olmayan şekilde okutulması, hocaların asılması, dil alanındakı yenilikler ile mazi yerine batının örnek alınması gibi birçok konuda düzenlemeler yapmıştır. Bu tür hakikatleri gençlere sunarsanız gençler olaylara daha düzgün şekilde vakıf olabilirler.
Hocalar asıldı çünkü şeriat istiyordu. Dil yenilendi çünkü araplara benziyorduk. Arapça kutsal değildir kardeşim.

İlk okul döneminde basit temel şeyler ortaokul veya lise zamanlarinda ise milli mücadele dönemi, çekilen zorluklar, yapılan baskılar kim hain kim kahraman, savaşlar galibiyetler, mağlubiyetler ardından Cumhuriyetin ilanı, Atatürk ilke ve inkılapları ne sebeple yapıldıkları, çıkan isyanlar o dönemin Türkiye'si, fabrikaları ve demokratiklesme çabaları. Bir üniteye bile sığabilir bence.

İlk okul döneminde basit temel şeyler ortaokul veya lise zamanlarinda ise milli mücadele dönemi, çekilen zorluklar, yapılan baskılar kim hain kim kahraman, savaşlar galibiyetler, mağlubiyetler ardından Cumhuriyetin ilanı, Atatürk ilke ve inkılapları ne sebeple yapıldıkları, çıkan isyanlar o dönemin Türkiye'si, fabrikaları ve demokratiklesme çabaları. Bir üniteye bile sığabilir bence.
1. sınıftan 12. sınıfa kadar anlatılıyor ve her sene de daha da detayına inilerek anlatılıyor. Bence buna gerek yok. Çocuğa bu kadar Atatürk dönemi anlatmaktansa Atatürk'ün bakış açısını kazandırmak çok daha mantıklı bir seçim olur.

Bir kişi icraatlarıyla tanınır, yaptığı düzenlemeleri anlatabilirsiniz. Örnek olarak, camilerin ahır yapılması, ezanın aslına uygun olmayan şekilde okutulması, hocaların asılması, dil alanındakı yenilikler ile mazi yerine batının örnek alınması gibi birçok konuda düzenlemeler yapmıştır. Bu tür hakikatleri gençlere sunarsanız gençler olaylara daha düzgün şekilde vakıf olabilirler.
89000 tane cami var. Kim dolduruyor çok merak ediyorum. 1500 nüfuslu köylerde 5-6 tane camii var.

@ahmed ensar camiler hiçbir zaman ahır yapılmadı. Hiçbir hoca yok yere asılmadı ezan insanlar anlasın diye Türkçe okutuldu. Yeni alfabeye geçiş batıya özenmek ile alakası yok. Arapça ve Farsça ile harmanlanmış karışık olan 1 kelimenin 600 anlamı olan Osmanlı dilinin yerine gelen alfabe inkılabıdır.

1. sınıftan 12. sınıfa kadar anlatılıyor ve her sene de daha da detayına inilerek anlatılıyor. Bence buna gerek yok. Çocuğa bu kadar Atatürk dönemi anlatmaktansa Atatürk'ün bakış açısını kazandırmak çok daha mantıklı bir seçim olur.
Hocam aşırı gereksiz hatırlıyorum ben de onları ilk okul sosyal bilgiler kitabımda Atatürk'ün karga kovaladığı bir olay bile geçiyordu aşırı gereksiz evet. Zaten bakış açısı dediğiniz şey ilke ve inkılapları onlarıda söyledim zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:
ERVAMCnWsAE2ikK.jpg

Allah allah öyle mi olmuş ya ? Az kişi asmış Atam senin gibiler varsa halen.

@ahmed ensar camiler hiçbir zaman ahır yapılmadı. Hiçbir hoca yok yere asılmadı ezan insanlar anlasın diye Türkçe okutuldu. Yeni alfabeye geçiş batıya özenmek ile alakası yok. Arapça ve Farsça ile harmanlanmış karışık olan 1 kelimenin 600 anlamı olan Osmanlı dilinin yerine gelen alfabe inkılabıdır.

Hocam aşırı gereksiz hatırlıyorum bende onları ilk okul sosyal bilgiler kitabımda Atatürk'ün karga kovaladığı bir olay bile geçiyordu aşırı gereksiz evet. Zaten bakış açısı dediğiniz şey ilke ve inkılapları onlarıda söyledim zaten.
Katılıyorum hocam atanın kendi sözüdür benim fikirlerimi duygularımı anlıyorsanız bu yeterlidir diye.

Bir insan olarak anlatılmalı, anlatıldığı sınıfta belki de onu geçebilecek birinin olduğu düşünülerek anlatılmalı. Aksini iddia etmek zaten Atatürk'e en büyük hakaret olur; eğer kendisi gibi birisi bir daha gelemeyecek olsa idi zaten onun mücadelesi boş olmuş olurdu. Çocuklara "Atam keşke yaşasan da bizi bu durumdan kurtarsan" mantalitesini öğretmek yerine "Atam olsa bu durumda bunu yapardı, onun öğretilerine sahip çıkan birisi olarak bende böyle yapmalıyım" demek öğretilmeli.

Benim tarih sevdam yeşilçam filmlerinde Cüneyt Arkın, Kartal Tibet vs onların yer aldığı tarihi filmler. Sonra youtubede videolar(yusuf kayaalp, dft tarih, anime tarih vs) Yeşilçam filmlerinin çoğu yanlış olsa dahi en azından tarih sevgim buradan geliyor sonra ilk okul ortaokul Atatürk ile ilgili dersleri dinledim vs öyle gittim. Sonrada kitaplara kaynaklara makalelere geçtim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı