Sizce kahramanlık sayılır mı?

Olayı anlayamıyorsun, 18 yaş altına satılmamasının nedeni çocukların bilinç düzeyi zaten adı üstünde çocuk bu arkadaşı der 5 tane içemezsin o da alır içer. Kahramanlık(?) yapmamışsın annesi yanındaysa ve tüketmesini istemiyorsa almamış üzerinize vazife olmayan işlere karışmayın.
Kola'da aşırı zararlı ama alma limiti falan yok? Gereksiz ve saçma bir yasa.

Kola'da aşırı zararlı ama alma limiti falan yok? Gereksiz ve saçma bir yasa.
Enerji iceceklerinde asiri miktarda kafein var, gunde birden fazla tuketimi duzenli olarak yapilirsa kalp ritmi sorunlari olusturabiliyor.

Bir şey olmaz. Ben günde 2-3 hatta 4 kez tükettiğim oluyordu. Ve hala sağlıklıyım.
Bu nasıl mantık? Önünde kaç yıl var, yaş ilerledikçe sorun çıkabiliyor. Burada gelip bir şey olmaz falan diye söylenmeye gerek yok.

Moderatörler bile konuyu ciddiye almamış olsa gerek ki mizah kategorisine açmışlar. Ona göre yanıt vermek gerek. Bu yüzden evet kardeşim büyük kahramanlık yapmışsın. Keşke Henry Cavill yerine Superman'i sen oynasaydın cuk otururdu rol.
Bu arada kategoriyi ben öyle yaptım.

Sonradan çocuğu bulduğunda annesi yanında mıydı bilmiyorum ancak belki de çocuk gün içinde zaten tüketmiştir. Tüketimi küçük çocuklar için çok doğru olmayan bir şeyi alıp vermeniz kahramanlık sayılmaz ancak çocuğu mutlu etmek niyetiyle aldığınız için bir şey diyemiyorum. Ayrıca bu sıcak havada çocuğun tüm içeceği tek dikişte içip aktivite sonrası çarpıntı yaşamayacağı ne malum.

18 yaş altına satışı yasak diye bir kanun düzenlemesinin olduğunu sanmıyorum ancak çoğu market prosedür gereği satmıyor. Bence doğru olanı da o, bilinçsiz tüketimi riskli.

Migrosun tabelasında yazıyordu " .... Sayılı kanun gereğince enerji içeceği 18 yaşından küçüklere satılmamaktadır" diye. Ayrıca zararlı birşey, bir de 7-8 yaşında birine aldıysan.

Saçma bir yasaymıs. Zaten uygulandığını falan da göremedim. Kaldırılsa daha iyi.

Mi*ros ta kimlik kontrol yapılmadan satılmıyor ve saçma dediğin yasa o çocukların hayatını etkiliyor kalp krizi için bire bir çocuğa bir şey olsa ilk şüpheli sensin o içecek yüzünden bir dahaki alışında içeriğini okumanı tavsiye ederim.

Enerji içeceği satışının 18 yaşından küçüklere yasak olup olmadığına ilişkin olarak, 26/6/2013 tarihli ve 28693 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan " Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği " uyarınca, enerji içeceklerinin on sekiz yaşından küçüklere satışı yasaktır. Bu Tebliğde, enerji içeceklerinin spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmemesi ve reklamının yapılmaması gerektiği de belirtilmiştir. Ayrıca, enerji içeceği ambalajlarında kafein, taurin, glukoronolakton, inositol ve aminoasitlerin miktarlarının belirtilmesi zorunludur.

Bu Tebliğin 11. maddesinin 3. fıkrasında açıkça belirtilmiştir ki, "On sekiz yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmaz." Ayrıca aynı maddenin 2. fıkrasında, spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içeceklerinin piyasaya arz edilmediği ve reklamının yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu düzenleme, enerji içeceklerinin ambalajlama ve piyasaya arzına ilişkin kuralları içermektedir (10. D., E. 2017/2218 K. 2020/5469 T. 26.11.2020).

Tebliğin 12. maddesinde ise, enerji içeceklerinin etiketinde yer alması gereken uyarılar belirtilmiştir. Bu uyarılar arasında, "Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez." ifadesi yer almakta ve bu uyarının ürün etiketinde kolaylıkla görülebilecek şekilde bulunması zorunludur (10. D., E. 2017/2218 K. 2020/5469 T. 26.11.2020).

Bu düzenlemeler, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümleri ile uyumlu olarak hazırlanmıştır. Ayrıca, Danıştay 10. Dairesi'nin 26.11.2020 tarihli kararı ile bu Tebliğ hükümlerinin, özellikle 18 yaşından küçüklere enerji içeceği satışının yasaklanması yönündeki düzenlemenin, halk sağlığını koruma amacıyla Bakanlığın yetkisi kapsamında olduğu ve hukuka uygun olduğu teyit edilmiştir (10. D., E. 2017/2218 K. 2020/5469 T. 26.11.2020).

Sonuç olarak, enerji içeceği satışının 18 yaşından küçüklere yasaklanması Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği'nin 11. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiştir. Bu Tebliğ, 30/06/2017 tarihli ve 30110 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Ayrıca, ürün etiketlerinde bu yaş grubuna yönelik uyarıların bulunması zorunludur (Tebliğ No:2017/4, madde 11/3 ve madde 12).

Enerji içeceği satışının 18 yaşından küçüklere yasaklanmasının nedeni, bu ürünlerin içerdiği maddelerin sağlık üzerindeki olası olumsuz etkilerinin önlenmesi ve gençlerin korunmasıdır. Tebliğde, özellikle okul kantinleri ve spor tesislerinde satış ve reklam yasağı getirilerek, gençlerin bu ürünlere erişiminin sınırlandırılması amaçlanmıştır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı