Bak sherlock yazdıklarına sırayla cevap vereyim ancak şu ''sen bişey araştırmıyorsun boş boş konuşuyorsun'' lafını bırakalım. Şu sitede kaç kere dedim ki lütfen şurayı trajikomediye çevirmeyin.
1-''MIUI arayüzü Xiaomi tarafından geliştiriliyor.''- Evet doğrudur sense arayüzüde HTC tarafından geliştiriliyor ancak bunu HTC kendi telefonları için yapıyor firmalar kendi üretimi olan telefonlar için arayüz geliştirebilirler burda anormal olan birşey yok niye yazmışsın anlamadım gitti.
2-''MIUI arayüzü şu anda Samsung, HTC, LG gibi büyüt firmaların telefonlarına da destek vermekte''- Mıuı destek veriyor dediğinin açıklaması şu:
Xaomi, mıuı rom veriyor. Bu rom yeni bir tema ve yeni eklenmiş özellikler olarak yüklenilebiliyor. Yani telefonunuza mesala LG kullanıyorsanız, LG'nin size verdiği orijinal bir güncelleme olmuyor. Telefonu rootluyorsunuz yani. Orijinal sürüme geri dönemezseniz ve telefon elinizde kalırsa garanti kapsamının dışında kalmıştır. Başka bir deyişle açık veri sistemi olan androide farklı bir firmanın müdahalesi olan, aldığınız firmanın dışında bir firmanın güncellemesini kuruyorsunuz.
İşin en gülünç kısmı ise xaomi birçok androidcinin yerden yere vurduğu ios arayüzüne benzer bir rot veriyor. O kadar çakmaki verilen arayüz ios ama özellikler android. Siz yada başkaları bunu destek veriyor olarak tanımlayabilirsiniz ancak ben buna destek demem yama vurmak derim. Ayrıca bu rom'u yükleyen birçok kişinin başına gelmedik kalmamış bunun için kendi yorumlarımı yazmıyorum araştırabilirsiniz. Ancak memnun kalanlarda yok deyil.
3-''kullanıcıların isteklerine göre yenilikler geliyor'' - Kullanıcıların isteklerinden çok hatalar giderilir ve her hafta yeniden güncellenebilir. Sonuçta yamadır ve açık kalan heryeri yamalamak kolay bir iş deyildir. Her cuma yeni özellikler dediğiniz şey, bu hafta telefonunuzun kamerası 13 MP ise önümüzdeki hafta 20 MP olmaz. Ancak mıuı'de arayüz bile ios çakması olduğundan hertürlü çakma ve kopya özellikler gelebilir. Bu da beraberinde yeni sorunlar ve yeni güncellemeler yeni yamalar demektir.
4-''Ayrıca resmi bilgi dediğin resmi kaynakta olur''- Demiş arkadaş

)) Kardeşim bu rom'dur. Bildiğin çakma ve kopyalamadır. Xaomi ios çakması arayüz yapıp bunu kendi sitesinde yayınlarsa bunun açıklaması senin için resmi bir kavram niteliği taşıyabilir ama benim için bu işler katakulle işlerdir. Rot yayınlamak yada telefonu rotlamak bana göre resmi bir kavram deyildir. Kimin yada nerde yayınladığının bi önemi yok. Bir örnekle daha açık konuşayım:
Apple işletim sisteminin akıcı ve güvenilir olmasıyla övünürken bazı kişiler sırf ellerinde iphone görülsün diye alırlar sonrada iphone'ye JB yüklemek gibi komik komik şeyler yaparlar. Sonrada ios özgür oldu derler. İOS özgür felan olmadı sen apple'nin akıcı ve güvenilir işletim sisteminin içine ettin farkında deyilsin. Bunu birkaç yerde gene yazdım hava atacağım diye apple alıp JB gibi abuk subuk şeylerle ios'u mahvetmeyin gidin android alın oyuncak gibidir istediğiniz gibi ekrana civciv resimleri felan koyup eğlenebilirsiniz. Apple kişisel verilerin güvenliği için kısıtlama getirir, oyuncak yapmaz.
Bunlar bir yana xaomi geleceğin çok büyük bir telefon üreticisi ve kendi çizgisinde, kendi prensipleriyle ve ios çakması olmayan bir arayüzü ile karşımıza çıkabilir. Ancak bugün için xaomi:
BİR MODİFİYE ŞİRKETİDİR. Elinizdeki doğan marka aracı, ferrari görünümüne kavuşturmak için sadece modifiye yapar.
Hala xaomi diyen varsa kullandığınız arayüzün ios çakması olması elinizdeki telefonun apple kalitesine ve güvenilir işletim sistemine kavuştuğu anlamına gelmiyor.
Son olarak maddi durumu müsait olmayan veya ben androidi seviyorum bana daha uygun diyen arkadaşlara saygım var. Yazdıklarımı yanlış anlamayın, maddi olarak daha iyisini alamayan veya tercihi andoid olan kişler için bu gibi alternatiflerin olması son derece güzel. Samsung s3'e güncelleme vermeyip insanları 2000 bin tl daha verip bir üst modele geçmeye zorlamasına karşılık xaomi ŞİMDİLİK merhem olmuş. Ancak xaomi'de apple gibi büyük bir şirket olsaydı bunu yapmazdı. Çünkü bunlar birazda tanıtım amaçlıdır diye düşünüyorum. Böyle şeyler yaparlar herkez huurrraaa üşüşür oraya, sonra firma su akarken kovasını doldurur karını yapar sonrada olan kullanıcıya olur. Bunun en iyi örneğini samsung bize yaşattı, gazete basar gibi telefon basıyor her yeni gelen bir önceki modelin piyasasını öldürüyor şimdide tizene geçecek haberleri yapılıyor.
Burda benim için tartışma konusu olanda şu: xaomi bir apple yada htc gibi aynı şeyi yapıyor diyip kendi kendimizi kandırmayalım. Çakma çakmadır 2X2=4 bu kadar basit.