Irak Türk'ü atalarımın bir sözü var, bu sözün doğru olduğunu çok kez şahitlik yapmış olabilirim, ne beklersen (kötülük, çirkin işler) hacı/hoca diye geçeninden bekleyeceksin.
Özetlersek;
Din adamı veya düşünürü olarak boy gösterip her türlü pisliği yapan kişiler olarak sınıflandırıyorum. Bu kişiler genelde toplu halde takılırlar, cemaat dedikleri toplulukta, insanların duygu ve düşüncelerini istismar edip, 1₺ bile vermeden inşaat, bağış toplama gibi işlerde çalıştırırlar.
Bu kısımdan bıkmadan, robot gibi her istenileni yaparak çıkarsanız bir kademe üste geçersiniz, bu kademe ise din ticarete dönüşür, mesela birine ev alınacak diyelim, topluluğun bir tık üstü diye geçen bu kademede( meşhur abiler, ablalar sınıfıdır) bütün kişiler cebinden bir miktar para verir ve o ev alınır.
Zaten evi yapan kişide cemaatin başındaki kişinin firmasıdır veya dostunun, on numara sömürü düzenidir. Bunun gibi her türlü düzen çevresinde topluluğun etinden sütünden faydalanılır. Bunlar yetmezmiş gibi torpil kısmı var, o kısmı anlatamayacağım biliyorsunuz.
Tanıklık ettiği ama anlam veremediği bir olaydır. Çocukken fark ettiğim bu düzeni, o cemaat nasıl fark edemez hiç anlamıyorum.
İkinci kısım daha neşeli, din ile ilgili sorgulama yapma kısmı, en basitinden sorgulama yapma hakkınız yok, var ama yok ! Konu derinleştiği zaman genelde din adamları sizi başından salar, lafı değiştirmeye çalışır.
Oysa bireysel çabayla bile araştırıldığında "ee bu adam hutbe okurken tam tersini söyledi" şeklinde gelişen ifadeler ile başlayıp iyice didik didik etme hissi doğuyor, ardından ise konu vicdanınıza veya hür iradenize kalıyor, ona göre seçim yapıyorsunuz.
Kendim adıma konuşursam, köleliğin yasaklandığı ifade eden ders kitapları varken başka bir kaynakta ise savaş esiri olarak kişinin karısını köle olarak kullanma hakkınız var.
Bu ifade zaten kendi ile çelişiyor, bu işin içinden nasıl çıkacağız şimdi ? Konu derinleştikçe başka boyut çıkıyor, inanmakta güçlük çekiyorsunuz.
Buraya sayfalarca yazı yazılabilir ama elinde sonunda bir hangi dine veya düşünceye inanırsanız inanın unutmayın, siz bir bireysiniz, hür iradeniz var, kimse size istemediği bir işi yaptıramaz, yarın bu ölünce kimse sizi hatırlamayacak, hayatı saçma kurallara göre değil, istediğiniz gibi yaşayın, yoksa bir ömür çile olur.