Sizi Ateistliğe/Deistliğe İten Nedenler Nelerdir?

• Konuyu başlatan Veorra
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 247
  • Görüntüleme 15.807
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kurban ibadetinin sebeplerinden biridir. İnsan kana/öldürmeye meyillidir.

Adem dediğin kişi Sümer tabletlerinde geçince mitoloji mi olmak zorunda? İlahi inanışlara göre kendisi ilk peygamber. E tüm topluluklara birer peygamber gönderildiğini hesaba katarsak çok da anormal bir durum bence.
Sümerler çok tanrılı dine sahip, bunlarda peygamber diye bir şey yok. Bu tabletlerde yazilan şeyler kutsal kitaplar ortaya cikmadan binlerce yil öncesine ait. Her topluluğu peygamber falan gittiği yok, sadece Arap yarimadasinda peygamber var. Ne Kuzey-Guney Amerika, ne Asya, ne Afrika, ne de Avustralya'da peygamber yok. Biz bunlari daha önce düşündük, düşünmedik mi saniyorsun?

Felsefi olarak karşı cevaplar vermeye çalışayım. Çok güzel konuşuyoruz. İslam dini olarak;
*Evet her şey O tarafından bilinyor. İmtihan sebebi basitçe ve inanmayan kesimin net şekilde gülünç bulduğu; Çünkü bizi seviyor. olarak söylenmekte.
*Kaderimiz belli ama bir üst levet düşünerek bunun hiçbir şeyi etkilemeyeceği gerçeğini göz artı etmeden düşünmek lazım. Allah'ın kaderimizi bilmesi ve bunun belirli olup bizim bilmememiz, zorla bize hiçbir seçim yaptırılmadığı, istenildiği gibi karşımıza çıkan her seçimde istediğimizi seçtiğimiz gerçeğini değiştirmiyor. Yani kaderin belli olması ve Allah tarafından bilinmesinin bizi bağlayan bir kısmı yok. Teorik olarak herkes inanırsa ve kaderler belli ise herkes cennete gider ve bu bellidir.
*İnanç ve ibadet kısmı sonsuzluk çıtası altındaki bu dünyada yok denecek hükmünde görülüyor. Ortalama 75 yıllık bir ömür ile sonsuzluk kıyaslanamaz (evet hiçbir şey sonsuzluk ile kıyaslanamaz) Ölümden sonra imtihan biter inanç ibadet hükümsüz kalır. O sonsuzlukta iradeniz ile sadece kendinizsinizdir. Sorumluluk yoktur.
*Sonsuz acıyı layık görmüyor, seçim sunuyor, bana ve söylediklerime iman edersen günahlarının cezasını çektikten sonra cennete girebilirsin diyor (tabiri caizse). Cehennemin varlığı olmazsa mantıken imtihan ve cennetin bir önemi kalmıyor.
*İnandığım başka bir yaratıcı yok çünkü inancım tek mutlak güç üzerine kurulu ve aklım almıyor evet.. Cezalandırmak ya da buna sebebiyet vermek ile yukarıda yazdığımı ilişkilendirebilirsiniz. Kurallar var ve çok kısa bir süre için nefsinizden feragat edip sabırla bunlara uyarsanız sonunda sonsuz ödül sizin olur tarzında özetleyebilirim.
*İyi ve kötü din ile bağdaştırılmaz ise bir anlamı kalmaz. Etiklik iyilil ya da yanlış olmayan değildir. Aynı şekilde adalet de eşitlik değildir. Zengin fakir klasik cevap olacak ancak doğuştan fakir doğanın bir suçu olmadığı gibi zenginin de bir suçu yok. Evet bu ne saçmalıyor diyeceksiniz ancak bunlara imtihan deniyor. Herkes inanıp inanmamakla, bu düşünce ile kendini avutup avutmamakta serbest.
*Öldürmeye meyilli bir yapımız olduğunu sizden duyuyorum? Konu ile alakasını çözemedim ve ne gibi öldürmeye meyilli bir yapısı var insanoğlunun bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Yazdıklarım şahsi yorumlarımdır ve bireysel olarak cumadan cumaya namaz kılan orucu maalesef korkarak tutan 25 yaşında dinibütünlükten oldukça uzak bir İslam dini inananı olarak yazdım. Söylediklerim yoruma açık ve elbette fetva değildir. Yanlış anlaşılmak istemem çok güzel şekilde tartışmayı konuşmayı öğrenmeyi severim. Teşekkürler.
Bu arada ben inanıyorum hocam sadece her iki tarafın gözünden olaya yaklaşıyorum

Irak Türk'ü atalarımın bir sözü var, bu sözün doğru olduğunu çok kez şahitlik yapmış olabilirim, ne beklersen (kötülük, çirkin işler) hacı/hoca diye geçeninden bekleyeceksin.

Özetlersek;

Din adamı veya düşünürü olarak boy gösterip her türlü pisliği yapan kişiler olarak sınıflandırıyorum. Bu kişiler genelde toplu halde takılırlar, cemaat dedikleri toplulukta, insanların duygu ve düşüncelerini istismar edip, 1₺ bile vermeden inşaat, bağış toplama gibi işlerde çalıştırırlar.

Bu kısımdan bıkmadan, robot gibi her istenileni yaparak çıkarsanız bir kademe üste geçersiniz, bu kademe ise din ticarete dönüşür, mesela birine ev alınacak diyelim, topluluğun bir tık üstü diye geçen bu kademede( meşhur abiler, ablalar sınıfıdır) bütün kişiler cebinden bir miktar para verir ve o ev alınır.

Zaten evi yapan kişide cemaatin başındaki kişinin firmasıdır veya dostunun, on numara sömürü düzenidir. Bunun gibi her türlü düzen çevresinde topluluğun etinden sütünden faydalanılır. Bunlar yetmezmiş gibi torpil kısmı var, o kısmı anlatamayacağım biliyorsunuz.

Tanıklık ettiği ama anlam veremediği bir olaydır. Çocukken fark ettiğim bu düzeni, o cemaat nasıl fark edemez hiç anlamıyorum.

İkinci kısım daha neşeli, din ile ilgili sorgulama yapma kısmı, en basitinden sorgulama yapma hakkınız yok, var ama yok ! Konu derinleştiği zaman genelde din adamları sizi başından salar, lafı değiştirmeye çalışır.

Oysa bireysel çabayla bile araştırıldığında "ee bu adam hutbe okurken tam tersini söyledi" şeklinde gelişen ifadeler ile başlayıp iyice didik didik etme hissi doğuyor, ardından ise konu vicdanınıza veya hür iradenize kalıyor, ona göre seçim yapıyorsunuz.

Kendim adıma konuşursam, köleliğin yasaklandığı ifade eden ders kitapları varken başka bir kaynakta ise savaş esiri olarak kişinin karısını köle olarak kullanma hakkınız var.

Bu ifade zaten kendi ile çelişiyor, bu işin içinden nasıl çıkacağız şimdi ? Konu derinleştikçe başka boyut çıkıyor, inanmakta güçlük çekiyorsunuz.

Buraya sayfalarca yazı yazılabilir ama elinde sonunda bir hangi dine veya düşünceye inanırsanız inanın unutmayın, siz bir bireysiniz, hür iradeniz var, kimse size istemediği bir işi yaptıramaz, yarın bu ölünce kimse sizi hatırlamayacak, hayatı saçma kurallara göre değil, istediğiniz gibi yaşayın, yoksa bir ömür çile olur.

• Beğen
İfadeler: acv
Sümerler çok tanrılı dine sahip, bunlarda peygamber diye bir şey yok. Bu tabletlerde yazilan şeyler kutsal kitaplar ortaya cikmadan binlerce yil öncesine ait. Her topluluğu peygamber falan gittiği yok, sadece Arap yarimadasinda peygamber var. Ne Kuzey-Guney Amerika, ne Asya, ne Afrika, ne de Avustralya'da peygamber yok. Biz bunlari daha önce düşündük, düşünmedik mi saniyorsun?
Her topluluğa peygamber gönderilmiştir. Şanlıurfa mesela Arap Yarımadasında değil ama peygamberlerin şehridir. Hz. Adem yaratılan ilk insan ve ilk peygamberdir. Tüm insanlar onun soyundan gelmiştir.

Ben bu söylediklerimi ispatlayamam. Çünkü Kur'an dışında bir dayanağım yok ama sen de sadece kendi inanışınla yanlışlayamazsın. Zaten benim inanışıma göre kişi inanmak/inanmamak konusunda özgürdür.

@painkiller Hiç sorma ya geçen tartıştığımız konuda 8 sayfa tartışmışız biri gelip bana diyor daha Turkce yazmasini bilmiyorsun kurallara dikkat et diyor. Telefondan yazdığım için Türkçe karakter kullanmak zor bilirsin bu da ceza sebebi değil sanki biz bu kurallari bilmiyoruz bana ahkam kesti. Bu konuyla alakasi olmayan tiplerin bu tür davranışların biktim. En sonunda cümlesini bana hakaret ederek bitirdi cahil dedi, havlayan köpek ısirmaz dedi köpek benzetmesi yaptı. Sonra bize diyorlar üslupsuzsun.

Her topluluğa peygamber gönderilmiştir. Şanlıurfa mesela Arap Yarımadasında değil ama peygamberlerin şehridir. Hz. Adem yaratılan ilk insan ve ilk peygamberdir. Tüm insanlar onun soyundan gelmiştir.
Ek olarak peygamberlerin neden arap yarımadası civarında hep olduğu söylenmiş. Buradan devam etmek isterim;
Mantıken inanış olarak Hz. Adem ve Havva'dan geldik ve onlar Mekke yakınındaki Arafat Dağları'nda bir araya gelmişlerdir. Doğal olarak inanışta insanlar oradan çoğaldıkları ve yayıldıkları için genellikle uyarıcı peygamberler oraya gönderilmiştir. Ayrıca;
Peygamber gönderme konusunda Kur'ân'da değişmez bir esas vardır. O da, "Ve Biz peygamber göndermedikçe kimseye azap etmeyiz" (İsrâ, 17:15) âyeti ile "Hiçbir ümmet yoktur ki, onda bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın." (Fâtır, 35:24) âyetidir.
Bu ayetler inananlar için çok farklı şekillerde yorumlanabilir ya da inanmayanlar için aynı şekilde çok güzel kullanım malzemesi olabilir. Akıl ve mantık olarak insan kendi kaderini yaşar ve kaderini kendi belirler. Hayat seçimlerden ibarettir kimse kimseyi zorla bir şeye inandıramaz. Sorgulamak yaratılış fıtratıdır. Ben şahsen inanıyorum ve hergün bazen inanılmaz derinlemesine kafamda kendi kendime sorular soruyor tezler yazıyorum. İşin içinden çıkabildiğim de oluyor çıkamadığımda; dediğim gibi kişinin kendi iç meselesinde bitiyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı