Skoda serbest sürüş modu sistemi nasıl işliyor?

Turk Kahvesi

Kilopat
Katılım
19 Haziran 2015
Mesajlar
986
Makaleler
2
Merhaba. Skoda aracımdaki serbest sürüş modunda kafama takılan bazı sorular oluştu size sormak istedim. Şimdi araç DSG otomatik bir araç. Özellikle Eco modunda sürekli serbest sürüş moduna geçiyor. Düz viteste de vitesi boşa almak önerilmiyor. Daha fazla yakıt çekiyor ama otomatik viteste serbest sürüş moduna geçerek yani vitesi boşa atarak yakıt tasarrufu yapıyor. Otomatik viteste farklı bir sistem mi var? Düz viteste olmayan tasarruf neden otomatik viteste oluyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Genelde VAG grubu araçlarda deneyimledim bu sistemi.

Düz yollarda ya da yokuş aşağı yollarda belli bir hızdan sonra ayağını gazdan çektiğinde motor ve şanzımanı ayırarak aracı rölanti devrinde çalıştırarak hızından dolayı sahip olduğu kinetik enerjiyi kullanıyor. Frenlersen ya da gaza basarsan devri arttırarak yakıt yakmaya başlıyor.

Eco modunda daha çok devreye girmesinin sebebi (belki de devreye gireceği hız sınırını düşürüyordur) bu sistemin eco ile alakalı olmasından kaynaklanıyor.

Bu sistemi manuel vites olarak değerlendirip benim otomatik vitesimi boşa atıyor gibi düşünme, aynı sonucu vermiyor bu 2 farklı şanzıman. Manuel viteste vitesi boşa atıp yol aldığında yakıt akışı sağlarsın ancak vitesle devam ettiğinde gaza basmadığın sürece gaz kelebeği kapalı olur ve yakıt tüketilmez.

Eğer düşündüğün gibi hareket ederken otomatik vitesini boşa atan bir sistem olsaydı tabii ki şanzımana zarar verirdi. Boştayken yağlama yapılmıyor bildiğiniz üzere.
 
Son düzenleme:
Otomatik viteslerde boşa atmanın zararı; ani bir fren veya gaz ihtiyacında güvenlik tehlikesi ve vitesin yağlamayı kesmesinden dolayı önerilmiyor. Özellikle yüksek hızlarda ve şanzımanın ısındığı durumlarda yağlamanın kesilmesi demek, aracın şanzıman içerisindeki hem soğumasının gecikmesi hem de parçaların aşınmasına sebebiyet vermektedir.

Servis sürüş modunda mutlaka ki bununla ilgili önlemler alınmıştır. Belirli koşullar çerçevesinde (şanzıman sıcaklığı, yağlama durumu vs.) aktif oluyordur. Muhtemelen boşa atıldığı zamanlarda da bir şekilde yağlama devam ediyordur. O nedenle kafanıza takacağınız bir durum olduğunu düşünmüyorum, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı