Skylake i5-6600K sistem toplama

musbe1ive

Hectopat
Daha fazla  
Hepinize iyi forumlar arkadaşlar. Notebookumu sattım. Sistem toplamaya karar verdim. Heves ettim ve ilk defa yapıcam. Recep abiyi ve yazılarını çok takip ettim yalnız merak ettiğim bilmediğim öğrenmek istediğim bir çok şey var. Sorularım var...

Bu sistemi neden topluyorum ? : Oyun oynuyorum ve bilgisayarı çok aktif kullanıyorum, fazla film izliyorum. En az günlük 10 saat bilgayar kullanıyorum. Günlerce açık bıraktığımda oluyor benim dileğim şudur; iyi bir oyun performansı ve internet sörfü keyfi yaşatsın, beni yarı yolda bırakmayan bir sistem istiyorum.

Bütçe=3185TL NOT: Monitör hariç.

Sistem:
Fiyat=405TL Anakart: MSI Z170A MATE DDR4 Fiyat= 405TL
Fiyat=850TL İşlemci: İntel i5 Skylake i5-6600K Fiyat=850TL
Fiyat=220TL Ram: Kingston HyperX Fury 8GB 2666MHz DDR4 Fiyat=220TL
Fiyat=870TL Ekran kartı: MSI AMD R9 380 Gaming 256bit GDDR5 DX12
Fiyat=280TL SSD: Sanidsk Ultra II 240GB 550/500MB/s Fiyat=290TL
Fiyat=250TL HDD: WD Green SATA3 2TB 3,5 İnç Fiyat=250TL
Fiyat=300TL Kasa+Soğutucu+Güç kaynağı

Soru 1: Elimdeki nakit para kısıtlı olduğundan dolayı ''Kasa+Soğutucu+Güç kaynağı'' gibi bilgisayar bileşenlerini 300 Türk lirasına getirirsem bana bir sıkıntı çıkarır mı ?

SORU 2: ''Full HD 1920x1080 60 Hz'' bir monitör olduğunu varsayarsak; 4gb Ekran kartı almak gereksiz ve abartılık mıdır ? Yoksa oyunlarda 15 - 20 FPS fark ettirir mi ?

ÖRNEK = Oynanan oyun GTA 5, kullanılan ekran kartı MSI R9 380 2GB 128bit alınan FPS: 45.
ÖRNEK = Oynanan oyun GTA5, kullanılan ekran kartı MSI R9380 4GB 256bit alınan FPS: 60.

Misilleme: 16GB Bir RAM aldığımızda yanımızdaki arkadaşımız bize sorar: ''Ne gerek vardı 8GB zaten işini fazlasıyla görür'' der. Bu Ekran kartı için de geçerli mi ? ''ne gerek vardı 2GB Ekran kartı zaten işini görür bir fark yok'' diyebilir misiniz ?

Kendime sorduğum soru: (1. Soru) 4K ekrana sahip bir monitörüm yok ki neden 4GB ekran kartı alayım?
Kendime sorduğum soru: (2. Soru) Benim monitörüm 60Hzden fazla değil, peki ben herhangi bir basit oyunda 60FPS'den daha çok FPS alabilir miyim ?

Kendime sorduğum soru: (3. Soru) 2GB ekran kartıyla 4GB ekran kartı arasında 100TL lik bir fiyat farkı var.
Ben 2 GB ekran kartı alıp ordan bana kalan 100TL ile ''Kasa+Soğutucu+Güç kaynağı'' gibi şeylere 400TL mi ayırmalıyım ?

Ekran kartı hakkında görüşüm: 2GB ile 4GB ekran kartı arasında FPS farkı oluyor ise ben 100TL daha fazla verip 4GB ekran kartı almayı düşünüyorum. Ama hiç bir fark yok ise ''Kasa+Soğutucu+Güç kaynağı'' gibi şeylere 400TL ayırmak daha mantıklı.

SORU 3: Almayı düşünüdüm ekran kartı ''MSI Amd R9 gaming 4GB 256 bit'' bu ekran kartı yerine:

Ekran kartı seçimi 2: Asus Strix Nvidia GTX960 OC 4GB 128 bit (DX12) Fiyat=870TL
Ekran kartı seçimi 3: Asus Strix Nvidia GTX960 OC 2GB 128 bit (DX12) Fiyat=770TL
Ekran kartı seçimi 4: MSI GeForce GTX960 2GB 128 bit (DX12) Fiyat= 770TL
Ekran kartı seçimi 5: (almak istedğim) MSI Amd Redeon R9 380 4GB 256 bit (DX12) Fiyat=870TL

NOT: Daha önce Nvidia ekran kartı kullandım, hoşuma gitti ve beni cezbeden işimi kolaylaştıran şeylerden biride ''Nvidia GeForce Experience'' gibi güzel bir programın olmasıydı, beni büyülemişti, acaba bu beklentilerimi Amd ekran kartları karşılabilir mi ama kafamda alacağım ekran kartını %90 kararlaştırdım sizin düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi çok merak ediyorum.

SORU 4: Bir anakartın herhangi bir kasa modeline uyumlu olup olmadığını nasıl anlarız ?

Almayı düşünüdüğüm kasa: Dark Blade USB 3.0 SSD Ready ATX Siyah Oyuncu Kasası;

''MSI Z170A MATE DDR4'' anakartına uyumlu mudur ? değil ise bana en fazla ''100-150 TL'' kasa önerebilir misiniz ?

SORU 5: Monitörlerle ilgili kafamda bazı soru işaretleri var. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.

Monitör (Soru 1) : Monitörlerde HDMI ne işe yarar, çok önemli midir ? Aldığım monitörde HDMI yok ise ne kaybederim?

Monitör (Soru 2) : Öte yandan: Analog nedir? GtG nedir ? MHL nedir ?

NOT: Eğer alacağım monitörün içinde hemen hemen bütün özellikler olacak diyorsam: Ekran kartımın 2GB olması lazım, bütçem beni buna zorluyor malesef. Üç tane monitör var kafamda, size onları paylaşayım.

Monitör (Model 1) : Philips 24''7e6qdad/00 23.6 5ms (GtG) (Analog+DVI+MHL+HDMI) Full HD IPS
NOT: Bu monitörü alırsam ekran kartım 2 GB olacak.

Monitör (Model 2) : BenQ 24'' GL2460 2ms (Anolog+DVI) Full HD Led Monitör.
NOT: Bu monitörü alırsam sistemden herhangi bir şey eksiltmeme gerek yok.

Monitör (Model 3) : BenQ RL2240HE 21.5'' 1ms (Analog+DVI+HDMI) Full HD Led monitör.
NOT: Bu monitörü alırsam sistemden herhangi bir şey eksiltmeme gerek yok. (İnç kaybı var)

Benim istediğim monitör: Ben 24 İnç monitör almayı çok istiyorum. Daha önce hiç 24 inç monitörde oyun oynamadım bu yüzden çok merak ediyorum. Bana şu soruyu sorabilirsiniz; monitörlerden biri ''IPS diyeri LED ?'' diyebilirsiniz. Benim için sorum değil. 24 İnç tasarımı güzel olsun performası iyi olsun kafi.
Eğer HDMI özellikte bir monitör alıcaksam; ya ekran kartından kısıcam 2gb yapıcam yada 24inçten vazgeçim 21,5 inç bir monitör alıcam.

Şimdi sorucağım en önemli soru! : HDMI Denen şey beni 4 gb ekran kartından 2 gb ekran kartına geri itecek kadar önemli mi ?

Ya da HDMI denen şey beni 24inç monitör almam yerine 21.5 inç bir monitör almaya zorlayacak kadar önemli bir şey mi ?

Yoksa HDMI denen şey ''olmasada olur, görüntüden ödün vermessin bişey fark etmez'' diyebiliyor musunuz?

Arkadaşlar yeni yeni bu işlere merak saldım ve heyacan verici bir şeymiş sistem toplamak belki sorduğum sorular size çok basit yada kolay gelebilir ya da saçma ama benim içimde bir heves var ve bilgilenmek istiyorum bilgisayarlar hakkında donanımlar hakkında fikir sahibi olmak istiyorum, öğrenmeye açım. Fikirlerizi, düşüncelerinizi çok merak ediyorum. Aynı zamanda deneyimlerinizi, benim havuzumda bu bilgisayar bileşenleri var. Lütfen bana ''100TL ver şunu al'' ''50TL ver onun yerine şunu al'' gibi şeyler söylemezseniz sevinirim. Parçalar bunlar, sadece aynı fiyat olup başka marka olan şeylerin ne gibi farklılıkları olabilir onları merak ediyorum. Yardımcı olursanız sevinirim, iyi forumlar, bol şanslar. :)

Elimdeki nakit para kısıtlı olduğundan dolayı ''Kasa+Soğutucu+Güç kaynağı'' gibi bilgisayar bileşenlerini 300 Türk lirasına getirirsem bana bir sıkıntı çıkarır mı ?
Evet çıkarır, 10 saat + günlerce açık bırakacağın bilgisayarda üstelik i5 6600k işlemci ile hız aşırtma da yapacağını var sayarsak kaliteli bir soğutucu ve çok daha kaliteli bir güç kaynağı alman lazım bu da sana 300 tl'den çok fazlaya mal olur.
SORU 2: ''Full HD 1920x1080 60 Hz'' bir monitör olduğunu varsayarsak; 4gb Ekran kartı almak gereksiz ve abartılık mıdır ? Yoksa oyunlarda 15 - 20 FPS fark ettirir mi ?
Gereksiz ve abartılı değildir, 1080 p yabana atılır bir kalite de değildir, 2 gb ram dolduğunda çok güzel fps düşüşleri yaşarsın.(bazı oyunlar için)
Monitörler marka ve modelleri hakkında pek bilgim yok ama vga devri bitti diyebiliriz. Alacağın monitör özellikleri ile ekran kartının doğrudan ilişkisi var .
Anakart özelliklerinde e-atx (en büyük), atx , m(micro)-atx , itx(en küçük) gibi boyutları hakkında bilgilendirmeler verir , seçtiğin kasa modelinde " şunla şunla uyumludur "diye yazar.
Seçtiğin kasa ile anakart uyumludur.
Ram tek slot almışsın
Kingston HyperX Fury 8GB 2666MHz DDR4
bunu ya 2 x 8 yap ya da 2 x 4 yap ki ; dual channel bellek mimarisini kullan . ( dual channel performansı arttırır)
Kolay gelsin...

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı