Skyrim incelemesi

Kaç yıl olmuş ne alaka derseniz haklısınız fakat bu oyunu övüp hakkını vermek istiyorum doyasıya üşenmeyip okuyan arkadaşlara teşekkür ederim.

Hikayeden bahsetmek istemiyorum çünkü çok kişisel bir deneyim çıkıp burada boş boş anlatırım hiçbir şey ifade etmez daha çok genel oyun dizaynından bahsedeceğim bu incelemede.

Açık dünya ile başlayayım. Bu oyun son yıllarda kürekle üzerimize atılan hepsi casual kitlenin parasını almak için yapılan sadece tema olarak birbirinden farklı hepsi Game design olarak aynı oyunlardan çok farklı bir iş. Örnek vermek istiyorum mesela klasik bir AC oyununda ne yaparsınız? X seviye ol sarı boncuğa git sinematik izle düşman öldür şeklinde ilerler Core Game loop ve oyun size keşif imkanı vermez mesela başlar başlamaz istediğiniz yere gidemezsiniz sizi keserler ayrıca oyunda ilerlemek için yapmanız gereken tamamen belli ve aynıdır yan görev yap seviye atla ana görev yap oyun bir sonraki kısma geçsin. Piyasada neredeyse tüm oyunlar bu şekildeyken Skyrim bir yıldız gibi parlıyor. İsterseniz hiç main loopa (ana görevler) bulaşmadan 500 saat oynayabilirsiniz oyunun en başında haritanın en uzak yerine gidip oradan görevler alabilirsiniz ve bu oyunun Core loopu inanılmaz bir emekle yapılmış yani X yere git giderken karşına başka bir olay çıksın onu takip et o seni bambaşka bir olaya götürsün yani oyun kendini tekrardan çok uzak, sürekli farklı bir şey yapıyorsunuz ve bu oyunu ilerletmek zorunda değilsiniz isterseniz sadece avcılık yapın ve ticaretle uğraşın bu denli sandbox bir açık dünya son yıllarda yok maalesef. Oyunu ilerletmek istediğiniz zaman oyun size hiçbir şeyi zorunlu kılmıyor yani Ac'de olduğu gibi 20 tane yan görev yaparsan ana görevi hak edersin gibi. Bu oyun gerçekten açık dünya olarak kült bir oyun.

Şimdi biraz mekan tasarımlarından bahsetmek istiyorum. Bu oyunun mekan tasarımları her bir detayına kadar ince ince işlenmiş. Örneğin Witcher 3 oynarken bir mağaraya gidersiniz orada belli bir canavar türü yaşamaktadır sizde öldürüp geçersiniz. Skyrim tüm mekanlara ince ince çalışıp neredeyse hepsine bir arka plan hikayesi yazmış bu zindanda neden bu ırk yaşıyor burası önceden ne için kullanılıyordu kim yaşıyordu burada, ve bu arka plan hikayesini şimdiki oyunların yapmadığı bir şekilde çevresel bir anlatım ile yapıyor yine örnek vereyim mesela bir yere giriyorsunuz orada ölü bir adam var bulunduğu odada deney tüpleri var kitapta bu adamın derneklerinin Farmer'a dönüştüğü yazıyor ve bu zindanda farmer yaşıyor. Size çevreyi hikaye anlatımına katkıda bulunması için tasarlamışlar ve bu anlatım sizi atmosferden koparmadan gerçekten o olaya siz tanıklık ediyormuşsunuz büyüsünü mükemmel veriyor ve Skyrim bu kesintisiz anlatısını mükemmel tasarlanmış mekanlar hikaye anlatımını tamamlayan nesneler ve mükemmel yazılmış kitapları ile yapıyor ve bir an bile atmosferden kopmuyorsunuz. Kitaplar ve notlarda hikaye anlatımına önemli bir destek çıkıyor ve hepsi mükemmel ve sürükleyici yazılmış ayrıca tes evrenine cuk oturan bir dille yazılmış hepsi. Bazen girip sadece kitap okuğum olmuştu oyunda. Kısacası hikaye anlatımı tek bir diyalog veya sinematik olmadan öyle güzel bir şekilde ince ince işliyor ki saygı duymaktan ve zevk almaktan başka bir şey düşmüyor bana.

Quest'ler hakkında konuşayım birazda. Hepsi en az Witcher 3 kadar detaylı görevler. Görevlerin soru işareti şeklinde görünmemesi ve rastgele karşılaşmanız mükemmel bir gizemli ve acaba ne çıkacak ortamı oluşturuyor. Birçok görev arkasından kendi olay zincirini getiriyor ve bu olay zincirleri çoğu zaman ortalama bir AC oyunun ana görevlerinden kaliteli oluyor. Kendi karakterleri, sadece o görev için tasarlanmış devasa zindanları olabiliyor görevlerin. Diyaloglar tes evrenine cuk oturuyor ve mükemmel karakterler olay örgüleri şahane kurgular ile çok sağlam bir görev dizisi var oyunun. Ayrıca görevler bazen ayak işi başlasa bile öyle dallanıp budaklanıyor ki ağzınız açık bitiriyorsunuz görevi. Görevlerde çok çeşitli hiçbiri oyunu uzatmak için konulmamış. Ayrıca oyunun görevlerinde bambaşka ideolojiler ile tanışıyorsunuz örneğin thives Guilt'e gidiyorsunuz o şehirde insanlar bambaşka şeyler ile ilgileniyor Winterholm'a gidiyorsunuz bambaşka insan ideolojileri var kimisi gökten bir kurtarıcı bekliyor kimisi gününü geçirmek derdinde. Mekanlar bu şekilde olunca oyunun hikaye anlatımı ve atmosferi sizi içine çekiyor ve her yeri keşfetmek her görevi yapmak istiyorsunuz. Kısacası bu oyunun görevleri mükemmel. Ayrıca oyunda tüm şehirler birbirinden bambaşka simdi ona değineceğim.

Oyunun manzaraları mükemmel, tüm şehirler bambaşka tasarladığı için açık dünyada yolculuk hissi mükemmel işleniyor ayrıca oyunun keşif hissiyatı da mükemmel ve atmosfer geçişi hiç göze batmadan işleniyor. Zindanlara girince o esrarengiz atmosferde hikayeyi anlayıp o zindanı tamamlayınca inanılmaz tatmin oluyorsunuz ve o esrarengiz atmosferin içinde ben burayı fethettim hissine kapılıyorsunuz bu da keşifi mükemmel kılıyor ayrıca bolca odullendirilmekte cabası. Her zindanın sonunda farklı bir boss olması da keşifi çok güçlendiriyor.

Oyunun zirhlarına diyaloglarına yazılarına kadar her şeyi bütüne yani tes evreninde geçen bir oyuna mükemmel hizmet ediyor ki oyunun atmosferi kat kat güçleniyor bu sayede ve kendi çizgileri içinde kendi inandırıcılığını kılmak konusunda oyuna çok yardımcı oluyor, ayrıca bu oyunun soundtracki mükemmel. Dovakinn dovakinn!

Oyun mekan tasarımları, atmosferi, hikaye anlatımı, haritası, açık dünyası, manzaraları ile gerçekten kült olmayı hak eden bir oyun. Bu oyuna çıkıp vuruş hissi yok diyenler gerçekten boş geliyor bana. Türe ilgisi olan herkes oynamalı tabii oynmayan kaldıysa. İçerik olarak bu kadar dolu ve bu kadar kaliteli az oyun var. Buraya kadar okuyan arkadaşlara teşekkür ederim.
 

Dosya Ekleri

  • images (11) (10).jpeg
    images (11) (10).jpeg
    54,7 KB · Görüntüleme: 31
  • images (11) (9).jpeg
    images (11) (9).jpeg
    30,2 KB · Görüntüleme: 35
  • images (11) (8).jpeg
    images (11) (8).jpeg
    45 KB · Görüntüleme: 39
  • images (11) (7).jpeg
    images (11) (7).jpeg
    24,6 KB · Görüntüleme: 28
  • images (11) (6).jpeg
    images (11) (6).jpeg
    37,7 KB · Görüntüleme: 35
  • images (11) (11).jpeg
    images (11) (11).jpeg
    21 KB · Görüntüleme: 34
  • images (11) (12).jpeg
    images (11) (12).jpeg
    48 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:
Markath'da bir evin önünde rahip vardı, şeytan çağırıyorlar, gel bir kontrol edelim diyordu. Ne olabilir ki diyip girmiştim ama nasıl korkmuştum. Küçüktüm tabi. Molag Bal 😊
 
markath'da bir evin önünde rahip vardı, şeytan çağırıyorlar, gel bir kontrol edelim diyordu. Ne olabilir ki deyip girmiştim ama nasıl korkmuştum. Küçüktüm tabii. Molag bal 😊

Mükemmel bir görevdi.

RPG türünün kralı hala New Vegas'dır benim için.

Benim içinde fakat Skyrim ile farklı kafada oyunlar.
 

Geri
Yukarı