Sözel bölüm meslek önerisi

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği okumak istiyorum bende , yani ne diyim önem verilmiyor. Sözde herkese eşit eğitim sunuluyor ama alan ayrımcılığı yapılıyor açık açık. Bizim okulda millet sözel bölüm seçmiyor , niye iş yokmuş. Çok yanlış bir sistem. En azından üniversite diplomam olsun diye düşünüyorum. Hükumet değişirse belki değişiklikler olabilir . Ama bu eğitimle ülke gelişmez orası kesin.
 
Özel eğitim öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği alternatif olabilir. Bu bölümler devlette ve özel sektörde her zaman rağbet görecektir, Türkiye'de ve dünyadaki farkındalık şu anda çok fazla özel bireylere verilen değer ve eğitim standartları gün geçtikçe artıyor ve Türkiye'nin tüm coğrafyalarına ulaştırılmaya çalışıyor. Bu iki bölüm haricinde ise yeni medya veya görsel iletişim tasarım olabilir, çünkü yaşadığımız dünya dijital ve sosyal oldu, ayrıca bu bölünmelerde eğitim alan birisi çok farklı alanlara kendisi yönelebilir burada iş kendini geliştirmekte bitiyor ve sektörde edinilen tecrübeye göre değişiyor. Yazdığım bölümler için ilk önce kendinizi tanımanız gerekiyor özel bir öğrenciye ne kadar şefkat ile yaklaşıp onunla zaman geçirebilirsiniz veya küçük yaşta anaokulu çağındaki çocuğun ilk öğretmeni olacaksınız hayatı boyunca sizi hatırlayacak ve belki de onun yaşamında çok büyük etkiniz olacak, özel sektörde medya işlerinde ise zaman kavramınız belki olmayacak belki de standartları sizin için uygun olmayacak, bunu düşünüp bunları düşünüp bunlara göre karar vermek en doğru olanı olacaktır, her şeyden önce kendinizi tanımanız çok önemli…
 
Görsel iletişim tasarımını düşünüyorumda sizce yurt dışı imkanı var mı? Türkiye'de ortalama maaşı ne kadar biliyor musunuz?

Görsel iletişim tasarımı, iyi bir okulda okunduğunda ve kendini iyi seviyede geliştirdiğinde her zaman güncel kalacak bir bölüm.
 
Görsel iletişim tasarımını düşünüyorumda sizce yurt dışı imkanı var mı? Türkiye'de ortalama maaşı ne kadar biliyor musunuz?

Yurt içinde maaşlar değişiyor, ve rekabet çok fazla mezunları yok ama işinde uzman kişi fazla. Kıbrıs veya Bosna Hersek üzerinden tam burslu şekilde eğitim alınırsa mavi diploma (uluslararası standartların denkliği olan diploma) imkanı oluyor o zaman yurt dışı içinde şansın oluyor. Artık fiziksel Beyin göçü yerini dijital Beyin göçüne bıraktı iyi İngilizce seviyesi ile yurt dışından iş alınıp teslim ediliyor veya şirketler ile çalışma olanakları sağlanıyor.
 
Son düzenleme:
Yurt içinde maaşlar değişiyor, ve rekabet çok fazla mezunları yok çok yok ama işinde uzman kişi fazla. Kıbrıs veya Bosna Hersek üzerinden tam burslu şekilde eğitim alınırsa mavi diploma (uluslararası standartların denkliği olan diploma) imkanı oluyor o zaman yurt dışı içinde şansın oluyor. Artık fiziksel beyin göçü yerini dijital beyin göçüne bıraktı iyi İngilizce seviyesi ile yurt dışından iş alınıp teslim ediliyor veya şirketler ile çalışma olanakları sağlanıyor.

Yani bölümün mezunları arasında fazla rekabet yok ama bu alanda usta olanlar iyi oldukları için başta iş bulmada sıkıntı çekersin dediniz doğru anladım değil mi? Bir de bazı üniversiteler mavi diploma veriyor diye biliyorum illa kıbrısa gitmeye falan gerek yok ki.
 
Yani bölümün mezunları arasında fazla rekabet yok ama bu alanda usta olanlar iyi oldukları için başta iş bulmada sıkıntı çekersin dediniz doğru anladım değil mi? Bir de bazı üniversiteler mavi diploma veriyor diye biliyorum illa kıbrısa gitmeye falan gerek yok ki.
Evet hocam, iş bulmak zorda olabiliyor kolayda mezunu fazla yok çünkü bölüm YÖK kapsamına yakın senelerde alındı, devlet üniversitesileriden önce özel üniversiteler Amerika’dan bu bölümün eğitim programlarını Türkiye’ye entegre ettiler. Türkiye’de işler biraz farklı bilgisayar mühendisliği mezunu veya halkla ilişkiler veya reklamcılık bölümünden birisine bile her türlü işi yaptırıp ücret vermeden çalıştırmak istenildiği için. Ülkede olmayan bölümün işini yapan kişiler oluştu, mecbur ekmek parası diyerek bu bölüme yöneldiler ve kendilerini geliştirdiler. İş burada kendini pazarlamakta ve portföyünde iyi şeyler yaptığını göstermekte bitiyor bölümü okuyup mezun olmadan bile freelancer olarak iş bulmak mümkün. Ancak üniversite sadece eğitimden ibaret bir mesken olmadığı için, hayata bakış açın ve oradaki yeni fikirler seni bambaşka yere götürebilir. Bölümün alt dalları çok fazla herhangi birine geçiş sağlamak sizin elinizde uzmanlık alanınız en önemlisi tabiki.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı