Sokak kedisi tırmalaması sorun yaratır mı?

A. Winona

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, dışarıda sürekli baktığım kedilerden biri bugün hafif elimi tırmaladı. Ben de hemen sabunla yıkayıp kolanya döktüm. Annem küçücük bir şey zarar gelmez dedi ama yine de ilk defa başıma geldiği için bir bilgim yok. Buradan resimde atamıyorum zaten ama daha önce başına gelenler bu durumda ne yaptınız? Hangi durumda gitmem gerekir? Belirtisi falan var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam, eğer alerjiniz yoksa bir sorun olmaz. Kedilerde de sokaktakilerin çok nadir olanlar hasta ve bulaşıcı mikrop taşıyorlar. Onları da tipinden anlarsınız zaten o sebeple korkmanızı gerektirecek bir durum yok desem de olan hep böyle ya sizin gibi temkinli ya da çok titiz insanların başına geliyor. Mesela ben.

2 sene önce aynı şekilde beni de kedi severken tırmaladı. Hastanenin acil bölümüne gitmen gerekiyor. Acil girişindeki görevli ne olduğunu soruyor zaten. Ben kedi tırmaladığını söyledim. Bir form dolduruyorsun. Hayvan kedi mi, köpek mi, ısırdı mı, tırmaladı mı, ne zaman oldu, daha önce tetanoz ya da kuduz aşısı oldunuz mu gibi sorular ve seçenekler var. Formda işaretlediğin bilgilere göre risk kategorisi belirleniyor ve ona göre aşı programı çıkartılıyor. Benim riskli temas kategorim 2 çıktı. 1 ile 4 arasından 2 olduğu aşı kartımda hâlâ yazıyor. Gözle görülür bir kanama bile olmamasına rağmen. Basit bir iz vardı ama.

4 doz kuduz aşısı olacağım söylendi. İlk doz kuduz ve tetanoz aşısını orada oluyorsun. Daha önce tetanoz aşısı olduğum için onu yapmadılar. Ardından bir aşı kartı verecekler ve üzerinde yazan tarihlerde aşı kartıyla birlikte gitmen ve diğer dozlarını olman gerekiyor.

Doktor değilim. Sadece başımdan geçen olayı ve süreci anlattım. Doktorun daha detaylı bilgi verecektir. Bir şey olmaz diyenleri aldırma. Git ve baktır. Kedi tırmalamasından kuduz kapmanın gerçekten de düşük bir ihtimal olduğu söyleniyor ama risk almaya değmez. Kuduz dünyanın en tehlikeli virüsü. Semptomlar başladıktan sonra aşı fayda etmiyor ve ölüm oranı neredeyse %100.

Son düzenleme:
6-7 sene önce bir kediyi 2 defa sevmek için yanıma çagırdım. 3.defa geldi ve yine sevdim ve piskopat hayvan beni tırmaladı. Sonradan farkettim, megersem mama verecegim sanmış. Gerçekten güzel çizmişti. Bu olay üzerinden 7 sene geçti. Bir büyügüme danıştım. Kuduz mevsimleri oluyormuş o zamana denk gelmedigin için şanslısın gibi bir şey demişti.

@detista Bu arkadaşa katılıyorum. 4 yaşındaki ev kedim de elimi ısırmıştı. Çok kızdırmıştım. 1 hafta elim sarılı gezdim, önce veterinere gittim semptomlar başlarsa, şişme morluk vb. kuduz şüphesiyle acile git demişti. Allahtan bir şey olmadı. Kedim full aşılıydı, evden çıkmaz ama tedbiri elden bırakmamak gerek. :D

Kolonya, sabunla yıkama gibi şeyler güzel çözümler. Acilen yapılması gereken ilk müdahalenin o şekilde olması gerekiyor zaten. Yarayı acilen dezenfekte etmek. Bahsettiğim semptomlar başlamadıkça sorun olacağını sanmıyorum.

Merhaba hocam, eğer alerjiniz yoksa bir sorun olmaz. Kedilerde de sokaktakilerin çok nadir olanlar hasta ve bulaşıcı mikrop taşıyorlar. Onları da tipinden anlarsınız zaten o sebeple korkmanızı gerektirecek bir durum yok desem de olan hep böyle ya sizin gibi temkinli ya da çok titiz insanların başına geliyor. Mesela ben.

Merhaba uzun zaman oldu şükür bir şey olmadı zaten sürekli baktığım kedimdi dönüş için teşekkür.
2 sene önce aynı şekilde beni de kedi severken tırmaladı. Hastanenin acil bölümüne gitmen gerekiyor. Acil girişindeki görevli ne olduğunu soruyor zaten. Ben kedi tırmaladığını söyledim. Bir form dolduruyorsun. Hayvan kedi mi, köpek mi, ısırdı mı, tırmaladı mı, ne zaman oldu, daha önce tetanos ya da kuduz aşısı oldunuz mu gibi sorular ve seçenekler var. Formda işaretlediğin bilgilere göre risk kategorisi belirleniyor ve ona göre aşı programı çıkartılıyor. Benim riskli temas kategorim 2 çıktı. 1 ile 4 arasından 2 olduğu aşı kartımda hâlâ yazıyor. Gözle görülür bir kanama bile olmamasına rağmen. Basit bir iz vardı ama.

4 doz kuduz aşısı olacağım söylendi. İlk doz kuduz ve tetanos aşısını orada oluyorsun. Daha önce tetanos aşısı olduğum için onu yapmadılar. Ardından bir aşı kartı verecekler ve üzerinde yazan tarihlerde aşı kartıyla birlikte gitmen ve diğer dozlarını olman gerekiyor.

Doktor değilim. Sadece başımdan geçen olayı ve süreci anlattım. Doktorun daha detaylı bilgi verecektir. Bir şey olmaz diyenleri aldırma. Git ve baktır. Kedi tırmalamasından kuduz kapmanın gerçekten de düşük bir ihtimal olduğu söyleniyor ama risk almaya değmez. Kuduz dünyanın en tehlikeli virüsü. Semptomlar başladıktan sonra aşı fayda etmiyor ve ölüm oranı neredeyse %100.

Merhaba maalesef gitmedim jedimi gözlemledim şükür bir şey olmadı.
Merhaba uzun zaman oldu şükür bir şey olmadı zaten sürekli baktığım kedimdi dönüş için teşekkür.

Merhaba maalesef gitmedim kedimi gözlemledim şükür bir şey olmadı.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı