Sonsuzluk

oktaycavus

Hectopat
Öncelikle merhaba arkadaşlar sizce ortada bir sonsuzluk var ise bunun başlangıcı ne zamandır veya sonu olucak mı? Sonsuzluk kelimesinin kökeni Arapça'dan (ebed) geliyor. Bir başka açıdan Budist inancına göre 'nirvana' durumu yani sonsuz huzur. Osmanlı zamanında ise daha çok ölümsüzlük olarak kullanıldığı söyleniyor ama ölümün de başlangıcı doğum.

Size göre sonsuzluk nedir?

Yaptığım araştırmalara göre bir cevabım var fakat sizleri de düşünmeye davet ediyorum yaklaşan birileri olursa kendi cevabımı sizlere aktaracağım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonsuzluk derken neyi kast ettiniz? Bazen bana da böyle olabiliyor. Konuşurken karşımdakine bir şeyler anlatırken, karşımdaki kişinin aklımdan geçirmiş olduklarımı okuyamadığını düşünemiyorum.

Uzun bir süre hem akademik olarak da hemde hocalarım olsun uzun öğrenme açısından araştırmalarım oldu. Sistemi gayet basit açıklayacağım, eğer öğrenme gibi bir merakınız varsa aklınızda kalır ve karşınıza çıktığında ufak bir fikir sahibi olursunuz. Öncelikle evreni bir nokta gibi hayal edin ve bu noktanın yoğunluğu o kadar yüksek ki bindiğimiz arabalar evler o noktanın içerisinde mükemmel bir enerji sayesinde sıkıştırılmış. Bir süre sonra patlama olarak bu nokta milyon ışık yılı hızında sağa sola parçalanıyor ve termodinamiğin yasalarına göre sıkışık yerden boş yere hareket ediyor bu sayede galaksiler evrenler gezegenler birbirinden ayrılarak uzaklaşıyor. Kısacası evren odada iken binaya binada iken mahalleye yayılmaktadır. Bu şekilde sonsuza kadar devam edecek, ne zamana kadar diyeceksiniz tabii kide kendi içerisinde çöküş olup enerjisini bitirene kadar. Uzay şuanda -273.15 derece yani -273.16 derece olması imkansız, bu dereceye yaklaşana kadar gezegenlerin sıcaklığı ve birbirinin manyetik alanlarından kopana kadar bu şekilde devam edecek ve tekrar çöküş evresi olarak nokta dediğimiz olaya başlangıca gelecektir. Kara delik-solucan deliği gibi olayların fotoğrafları Nasa tarafından yayınlanıyor ve teorik sonuçlar üretiliyor ama ulaşılamadığı için net bir sonuç verilemiyor. Varsa aklınıza takılan sorular cevaplarım derine inerseniz daha heyecan verici olaylar görürsünüz zaman kavramından boyutlara kadar, İnsanlığın oluşumundan büyük patlamanın insanlık arasındaki olaylar, ilk kara kütlesi nasıl oluştu , ilk dinazor nası oluştu ve tüyleri nasıl çıktı, neden buzul çağları dünyamızda sürekli oluyor vs vs bir çok soru sizi genişletir bu konuda

Öncelikle merhaba arkadaşlar sizce ortada bir sonsuzluk var ise bunun başlangıcı ne zamandır veya sonu olucak mı?

Size göre sonsuzluk nedir?
Bir daireye sonsuz sayıda nokta koyabilirsin. Dairenin her noktası hem başlangıç hem de son olabilir. Ancak daire sonsuz bir "döngü" içerisindedir.

Son düzenleme:
Öncelikle evreni bir nokta gibi hayal edin ve bu noktanın yoğunluğu o kadar yüksek ki bindiğimiz arabalar evler o noktanın içerisinde mükemmel bir enerji sayesinde sıkıştırılmış.
Mutlak küçüklük diye bir şey var mı? Eğer yoksa "sıkıştırılmış" kelimesini kullanmak yanlış olur.

Mesela bizim Evren'imizin yanında başka bir evren olsa ve bizim Evren'imiz diğer Evren'e kıyasla; tıpkı bizim Evren'deki bir atomun bizim Evren'e kıyasla boyut farkı neyse, bizim Evren'nin de diğerine göre o olabilir. Belki bizim Evren'imizin yanındaki başka bir Evren de aynı şekilde atom kadar küçük olabilir. Bunlara paralel Evren ya da başka Evren diyebiliriz.

---------------------------------------------------------

Biz hep büyüklüğün sınırı var mı? Yoksa sonsuz mu diye düşünürüz ama küçüklüğün sınırı var mı diye genelde düşünen yok.

İçinde bulunduğumuz Evren bir zamanlar atomdan bile daha küçüktü ve ışık hızından bilmem kaç kat daha hızlı bir şekilde genişlemeye başladı. Peki o bahsedilen "ışık hızının bilmem kaç katı hızda genişledi" derken Evren'in hangi evresine göre o hızda genişledi?

O anki Evren'in boyutundaki ışık hızı daha farklı işliyor olamaz mı? Burası yanlış anlaşılacak şimdi. Değişmez olan ışık hızının bir zamanlar farklı olduğunu kast etmiyorum. Işık hızı değişmediğine göre "zaman değişmeli." Evren'in o anki evresinde olan zaman boyutu daha farklı olabilir.

Belki Evren, sonsuz bir küçüklükten beri sürekli genişlemekte? Başlangıcı olmayan sonsuz bir küçüklükten bahsediyorum. Evren'in yaşı bilmem kaç milyar yıl diye hesaplanıyor ya hani. Bunu "görülebilir Evren'den" yola çıkarak hesaplıyorlar.

Evren'imizin her bir köşesinde var olan bir "karanlık enerji" bulunmakta. Genişlemeyi sürdüren Evren, git gide "hızlanarak" genişliyor. Bunun açıklaması nedir? Üzerinde çok düşünmedim ama Evren'in evresi(boyutu) değiştikçe genişleme hızı da lineer şekilde artmakta "gibimsi" düşünüyorum. Evren'in boyutu "karanlık enerji" diye adlandırdığımız şeye uygun hale geldiğinde o şey Evren'i fizik yasalarına kadar belki tümüyle değiştirecek. Sanki yeni bir patlama gibimsi. Bize göre yavaş bir süreç ama çok uzak gelecekte ani bir patlama gibi olabilir. Evren sürekli "hızlanarak" genişlemekte ise; büyük patlama sırasındaki genişleme daha yavaş olmalı. Ancak o evredeki değişen zaman boyutu...

Hawking radyasyonu diye bir şey var. Boş uzayda sürekli "yoktan" var olup aniden yok oluyorlar. Bu şeyler Evren'in biraz daha genişlemesini bekleyen bir şeyler olabilir. Yani o kadar küçükler ki sanki yoktan genişliyorlar gibi algılıyor olabiliriz. Belki zaman boyutunun basıncı gibi bir şeye maruz kalıyorlardır. Belki o basınç azaldığında rahatça yoktan var olurcasına genişleyebilecekler. Bir atom çekirdeğini Güneş boyutunda düşünürsek, hemen yanındaki diğer atom en yakın yıldız kadar uzakta olacaktır. Yani çok iyi anlatamıyorum, kelimeler yetersiz. Böyle sanki saçmalıyormuşum gibi oluyor bazı kısımlar.

Son düzenleme:
Düzenlemişsin yeni gördüm mesajı. Güzel yazı ama bu patlamanın en başını ve öncesini düşünmeden edemiyorsun. O noktada kafa duruyor, çünkü algı sınırımızın çok üstünde. Bu da şu soruyu beraberinde getiriyor:

Evrende algı seviyesi çok daha üstün ve bizim bu sorularımıza cevabı çoktan bulmuş başka organizmalar var mı? Madem cevap buldular, peki onların cevap bulamadığı sorular nedir?

bu patlamanın en başını ve öncesini düşünmeden edemiyorsun. O noktada kafa duruyor
Boş uzay bile boş değil. Yani Evren'in her yeri bir şeyler ile dolu. Bundan milyarlarca yıl sonra belki bizim gibi yeni ve zeki yaşam formları şimdiki anı şöyle değerlendirebilir. Evren o zamanda sonsuz küçüklükteki bir noktadan patladı ve genişledi. Yani şu anda boş uzayın boş olmadığını bilsek bile boş algılıyoruz. Yani tam burayı izah edemiyorum kahretsin Türkçe ne dandik dilmiş yahu! Ya da ben cahilim. Neyse. Milyarlarca yıl sonra bizim boş olarak algıladığımız boş uzaydaki genişleyip (bize göre) var olamayan şeyler bir gün genişleyecek. Milyarlarca yıl sonraki insan gibi varlıklar da içinde bulunduğumuz şu anı sıkışmış tekillikteki bir Evren gibi algılayacak. Çünkü açıklamaları yok. Evren'in kendisi sonsuz bir tekillikten genişliyorsa, yani var oluyorsa, boş uzaydaki o şeyler de yoktan genişlemiş gibi olabilir. Bak yine aklımdakini yazamadım! O varlıklar da şöyle düşünecek: Onların bulunduğu "anda ki" Evren'in şeklin şemalin her şeyin bir noktadan genişlediği düşünecekler. Evet zaten öyle de oldu ama şu andaki Evren bir tekillikte değil. Ancak gelecekte tekillik gibi algılanacak. Aynı şekilde bizim büyük patlama dediğimiz anda ki Evren'de birileri hali hazırda zaten yaşıyor bile olabilir de. Ama o evre, şimdiki evreye göre neredeyse tekillik kadar küçük.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…