Öncelikle evreni bir nokta gibi hayal edin ve bu noktanın yoğunluğu o kadar yüksek ki bindiğimiz arabalar evler o noktanın içerisinde mükemmel bir enerji sayesinde sıkıştırılmış.
Mutlak küçüklük diye bir şey var mı? Eğer yoksa "sıkıştırılmış" kelimesini kullanmak yanlış olur.
Mesela bizim Evren'imizin yanında başka bir evren olsa ve bizim Evren'imiz diğer Evren'e kıyasla; tıpkı bizim Evren'deki bir atomun bizim Evren'e kıyasla boyut farkı neyse, bizim Evren'nin de diğerine göre o olabilir. Belki bizim Evren'imizin yanındaki başka bir Evren de aynı şekilde atom kadar küçük olabilir. Bunlara paralel Evren ya da başka Evren diyebiliriz.
---------------------------------------------------------
Biz hep büyüklüğün sınırı var mı? Yoksa sonsuz mu diye düşünürüz ama küçüklüğün sınırı var mı diye genelde düşünen yok.
İçinde bulunduğumuz Evren bir zamanlar atomdan bile daha küçüktü ve ışık hızından bilmem kaç kat daha hızlı bir şekilde genişlemeye başladı. Peki o bahsedilen "ışık hızının bilmem kaç katı hızda genişledi" derken Evren'in hangi evresine göre o hızda genişledi?
O anki Evren'in boyutundaki ışık hızı daha farklı işliyor olamaz mı? Burası yanlış anlaşılacak şimdi. Değişmez olan ışık hızının bir zamanlar farklı olduğunu kast etmiyorum. Işık hızı değişmediğine göre "zaman değişmeli." Evren'in o anki evresinde olan zaman boyutu daha farklı olabilir.
Belki Evren, sonsuz bir küçüklükten beri sürekli genişlemekte? Başlangıcı olmayan sonsuz bir küçüklükten bahsediyorum. Evren'in yaşı bilmem kaç milyar yıl diye hesaplanıyor ya hani. Bunu "görülebilir Evren'den" yola çıkarak hesaplıyorlar.
Evren'imizin her bir köşesinde var olan bir "karanlık enerji" bulunmakta. Genişlemeyi sürdüren Evren, git gide "hızlanarak" genişliyor. Bunun açıklaması nedir? Üzerinde çok düşünmedim ama Evren'in evresi(boyutu) değiştikçe genişleme hızı da lineer şekilde artmakta "gibimsi" düşünüyorum. Evren'in boyutu "karanlık enerji" diye adlandırdığımız şeye uygun hale geldiğinde o şey Evren'i fizik yasalarına kadar belki tümüyle değiştirecek. Sanki yeni bir patlama gibimsi. Bize göre yavaş bir süreç ama çok uzak gelecekte ani bir patlama gibi olabilir. Evren sürekli "hızlanarak" genişlemekte ise; büyük patlama sırasındaki genişleme daha yavaş olmalı. Ancak o evredeki değişen zaman boyutu...
Hawking radyasyonu diye bir şey var. Boş uzayda sürekli "yoktan" var olup aniden yok oluyorlar. Bu şeyler Evren'in biraz daha genişlemesini bekleyen bir şeyler olabilir. Yani o kadar küçükler ki sanki yoktan genişliyorlar gibi algılıyor olabiliriz. Belki zaman boyutunun basıncı gibi bir şeye maruz kalıyorlardır. Belki o basınç azaldığında rahatça yoktan var olurcasına genişleyebilecekler. Bir atom çekirdeğini Güneş boyutunda düşünürsek, hemen yanındaki diğer atom en yakın yıldız kadar uzakta olacaktır. Yani çok iyi anlatamıyorum, kelimeler yetersiz. Böyle sanki saçmalıyormuşum gibi oluyor bazı kısımlar.