The Virtuoso
Hectopat
Sen ne anlatıyon be abla ne diyon be abi?@T21 @Oreki
-Hangi hayat?
-- Yaşadığımız hayat.
-Yaşadığınız hayat sizin, belki de ben sizin dünyanıza ait değilim.
@The Virtuoso ( anlayabilecek donanımın olduğu için yazıyorum. )
Dinler bir bilişsel kopukluk, bir gerçeklik. Bin yıl öncesinin hatta üç yüzyıl öncesinin insanlarını mesul tutamayız, iki yüz yıl ile bir yüz yıl arası insanları da tek tük medeniyet gitmiş mi gitmemiş mi ona göre mesul tutabiliriz elbet ya da tutmayız.
Lakin günümüzde medeniyetin gitmediği medeni hafızanın uğramadığı yer yok Türkiye'de, sinirsel hafıza tamam folklorik hafıza tamam medeni hafıza da tamam, kabul ediyorum fanatikler aşırılar bir terör örgütünün hizmet gitmesin diyerekten bir bölgeyi terör etmesi gibi medeniyeti teröre boğuyor olabilirler lakin bu bile bahane değil çünkü:
İnsan kendisinden mesul olanda, imkan kaynak çok tamah eden yok.
Bu açıdan cezai ehliyet meselesinden dolayı aşırısından fanatikleri tıpkı bir yirmi yıl öncesi gibi mahkemelerde haklarında heyet raporu çıkarılıp akıl hastanelerine gönderilmeleri gibi gönderilmeliler ve hakları sınırlandırılmalılar lakin öyle mi günümüz de?
Günümüzde bir gerçeklik var psikiyatrik bozukluk bir gerçeklik meleke yoksunluğu var milyonlarca insandan oluşan kuru kalabalıklar da topluma diyor ki benim gerçekliğim olacak.
Demokrasin sonuçlar da milyonlarca çoğunluğun dayattığı gerçeklikten.
O gerçekliğe aykırı olan da tehdit altında hisseden milyonlar diyor ki benim gerçekliğim ülkenin gerçekliği olmazsa ben tehdit altında hissedeceğim.
Sonra da gerçekten kopmuş bir gerçeklik içinde oraya buraya savrulan kurudan milyonlarca kalabalık.
O kalabalığın içinde de bu gerçekliğe bu dünyaya ait olmayan gerçekler?
Sen ne anlatıyon be abla ne diyon be abi?
İşte bütün ayrım burada ortaya çıkıyor ama sıkıntı şurada, vahametin karşısında ihtiyaçtan eğilim gösterdiğimiz inanç inanış tinsel pratik ve rutinler, aynı zamanda bu tansiyonu infiali vahameti körükleyen hem de kronikleştiren şeyler.
Yani stres altında his etmeyelim diye sarıldığımız dinler inanışlar mistisizm ezoterik gerisin geri denize düşüp ( vahamete ) yılana sarılmak ( dinler ) gibi oluyor.
Bunun cevabı basit. Zengin ve hayalindeki her şeyi yapmış bir insanın ölüden farkı yoktur. Fakir, karnını mı doyuracak, yoksa hayalini mi gerçekleştirecek?Zengin olup mutlu olamayan o kadar çok insan var ki. Bunun karşısında daha mütevazi bir hayat sürüp mutlu olan insan sayısı da bir hayli fazla.
Bu fakir edebiyatından başka bir şey değildir.İnsanı insan yapan maneviyatıdır. Bir yerden miras gelir piyango vurur sen 1 günde zengin olursun. Yanlış tercihler yaparsın, borca harca düşersin haciz yersin o zenginliğin 1 günde biter. Ama ahlak ve kültürün, manevi değerlerin bir günde ne artar ne azalır. Zihniyet bozuksa dünyanın en zengini de olsan beş kuruş etmez. O servet ancak bir mana ile birlikte değerlidir. O manayı kaybedersen madde sana bela olur.
Buna katılıyorum ve ekliyorum; korktukları için dine inanıyorlar. Hani bir lafınız vardır sizin:İnsanlar fakir oldukları için dine inanmıyorlar. Çalışmadıkları için okumadıkları için fakir oluyorlar.
"Bir Müslüman bilimle uğraşamaz." demiyoruz. "Bir Müslümanın sınırı vardır." diyoruz.Bundan 4 5 asır önce islamın en güçlü olduğu zamanlarda bu böyle değildi. Tıp, felsefe, bilim, astroloji, matematik gibi alanların en ünlü isimleri müslümandı. Şuan da bu saydığım alanlarda müslüman olan veya başka dine inanan çok fazla isim var. Din sizin anladığınız şekilden bambaşka bir olgu. Bunu artık öğrenin.
Vehamet karşısında ihtiyaçen eğilim gösterenler elbette vardır. Fakat ben bu durumda olduğumu düşünmüyorum. Sıkıntılara sabır göstermek için illa dine ihtiyaç olduğunu da düşünmüyorum. Fakat din -daha doğrusu islam- insan hayatını düzenleyen güzelleştiren bir inançtır. İnsana şükür etmeyi, elindeki ile mutlu olmayı, sıkıntılara karşı sabırlı olmayı öğretir. Zengin olup mutlu olamayan o kadar çok insan var ki. Bunun karşısında daha mütevazi bir hayat sürüp mutlu olan insan sayısı da bir hayli fazla.
İnsanı insan yapan maneviyatıdır. Bir yerden miras gelir piyango vurur sen 1 günde zengin olursun. Yanlış tercihler yaparsın, borca harca düşersin haciz yersin o zenginliğin 1 günde biter. Ama ahlak ve kültürün, manevi değerlerin bir günde ne artar ne azalır. Zihniyet bozuksa dünyanın en zengini de olsan beş kuruş etmez. O servet ancak bir mana ile birlikte değerlidir. O manayı kaybedersen madde sana bela olur.
Demem o ki artık dini fakir edebiyatının mezesi yapmaktan vazgeçin. İnsanlar fakir oldukları için dine inanmıyorlar. Çalışmadıkları için okumadıkları için fakir oluyorlar. Bundan 4 5 asır önce islamın en güçlü olduğu zamanlarda bu böyle değildi. Tıp, felsefe, bilim, astroloji, matematik gibi alanların en ünlü isimleri müslümandı. Şuan da bu saydığım alanlarda müslüman olan veya başka dine inanan çok fazla isim var. Din sizin anladığınız şekilden bambaşka bir olgu. Bunu artık öğrenin.
İşte bir de İmam-ı Gazzali var diyeceğim de; o da bir Müslümana yaraşır şekilde, aklına esmeyenin katledilmesini istemiştir..
Cayır cayır, cadı diye insan yakan Vatikan, dönüp özür dileyip, günah çıkarıyor yaktıkları için.Hala daha kafirdir örneğin Müslüman bilginler.
Silsile-i Sadat olsa ne fark eder? Mesela Muhammed ile Nazım Kıbrısi arasındaki bağ nedir? Neye göre belirleniyor?Silsile sadat olmadan Horasan merkezli talebe hareketinin kurulması Yeseviler horasan erenleri
Cayır cayır, cadı diye insan yakan Vatikan, dönüp özür dileyip, günah çıkarıyor yaktıkları için.
Vatican on defensive as Italian atheists honour their martyr
Exactly 400 years after flames silenced his philosophical attacks, a swelling legion of followers will today renew Giordano Bruno's battle against his nemesis and executioner, the Catholic church.www.theguardian.com
Bunun cevabı basit. Zengin ve hayalindeki her şeyi yapmış bir insanın ölüden farkı yoktur. Fakir, karnını mı doyuracak, yoksa hayalini mi gerçekleştirecek?
Bu fakir edebiyatından başka bir şey değildir.
Buna katılıyorum ve ekliyorum; korktukları için dine inanıyorlar. Hani bir lafınız vardır sizin:
"70 kere günah işle, 71. tövbende kabul olur." Bunu kim istemez ki?
"Bir Müslüman bilimle uğraşamaz." demiyoruz. "Bir Müslümanın sınırı vardır." diyoruz.
Örneğin;
Bir Müslümanın deney ve gözlemden elde ettiği veriler, "Evrim vardır." diyorsa, o Müslüman bunu kabul edemez. İnancına aykırıdır. Yoksa Harezmi'ye "0(sıfır)ı bulamazsın knk." demedik.
Artı olarak kaç Müslüman sayarsın mesela bilime katkı yapmış? Harezmi haricinde.. Siz, Farabi ve İbn-i Sina gibi batılılara ilham olmuş adamları dinden çıkarttınız. Ne anlatıyorsun sen?
Astroloji, bilim dalı değildir bu arada. Astronomidir, o. Astroloji olsa duramazsın.
O kadar çok yanlış var ki hangi birisini konuşalım şimdi yazdıklarınız içinden.
Bunun yerine yapabileceğimiz yegane şey, sizin gerçeği on yıl yirmi yıl otuz yıl sonra görmeniz iş işten geçmesi ya da hiç gerçeğin farkında dahi olmadan ölüp gitmeniz.
@VP67 Senin gerçekliğin sosyal kimliğin Müslümanlık kimliği, Müslümanlık kimliğine zeval geldiği için tetiklendin, Çünkü kendini vahametin karşısında tehdit altında his ettin. Bunu da aşabilmek için diyorsun ki Müslümanlık gerçekliğimi herkese zorla döve döve dayatırsam kendimi tehdit altında hissetmem, benim gerçekliğim onlarında gerçekliği olur zarar görmem.
@VP67 Bütün foyası budur bu işin ötesi berisi yok. Dolayısıyla senin bu sanrıdan bu bilişsel kopukluktan kurtulabilmenin tek çaresi senin bunu deneyimlemen, vakti zamanı gelende deneyimleyebilir misin? yoksa ömrün yetmez mi bilinmez. Lakin inan bana sen o kadar değerli değilsin beni de geç bende değerli değilim, İnan bana uğraşmaz zaten insanlar senin için bırak spagetti canavarına inansın benden uzak olsun bana dokunmasın der, senin şu an bu bilişsel kopuklukta ısrar ediyor oluşun nedeni bu. Dışlanmışlık ve vahamet.
Bu yüzden benden size bir naçizane kardeşin tavsiyesi, Her şey ispatlı delilli tartışmaya da açık değil, Bugün birisi kitap yazsa çıkarsa diğeri de o kitabı bir kaç bir şey değiştirip yayınlasa teliften başı ağrır, Müslümanlık yani bir Yahudi mezhebi olan Müslümanlık ben Allah'ın ilk halini biliyorum, gülen oynayan eğlenen sinirlenen senden benden farkı yok, Şuna da tüyo vereyim.
@VP67 Kuran'ın ilk versiyonlarından birisini öneriyorum size, Yeni Babil'in ilk ahitleri.
İlk ahitleri okuduktan sonra, Deprem ve sel felaketinden sonra Kenan'a göç eden Ziggurat rahiplerin yani Sümerli rahiplerin yani Samilerden İbranilerin ilkin tabletleri ahitleri okursanız mevzuyu anlarsınız.
@237920 Mezopotamya da din devlet yani din diye bir şey yok devlet sistemidir, bakınız KABE ilk halleri.
@237920 Hala daha kafirdir örneğin Müslüman bilginler.