İnceleme Sony Linkbuds S TWS (WF-LS900N) İnceleme

Merhabalar. Airpods Pro (1. jenerasyon) kullanırken kulaklıkta fabrikasyon hata olduğu için (2020 Ekim ayından önce üretilen bazı Airpods Pro'lar etkilenmişti) Apple bir değişim programı başlatmıştı ve ben de kulaklığımı Apple'a bıraktım bunun sonucunda iki hafta içinde sıfır Airpods Pro verilmişti. Fakat o iki haftalık süre zarfında başka TWS denemek amacıyla kulaklık arayışına girmiştim ve o dönem (2022 Aralık) El Jefe Reviews'dan tut Aaron Loud and Wireless gibi objektif TWS inceleyen kanallardan genel tüm performans baz alındığında en iyilerinden biri olan Sony Linkbuds S ile karşılaştım. O dönem Linkbuds S'in 2200TL gibi bir fiyatıyla Anker Liberty 3 Pro (2000TL idi) arasında kalmıştım fakat Sony'den yana kullandım tercihimi. O zamandan bu yana da düzenli olarak kullanıyorum hatta Airpods yerine çoğunlukla bunu kullanıyorum ve kulaklığın artılarından eksilerine her şeyiyle yeterince bilgili ve haşır neşir olduğunu düşündüğüm için bir inceleme oluşturmak istedim. Genel olarak Airpods kullanıcısı da olduğum için onunla da karşılaştıracağım. İncelemeye geçiyoruz:

Kutu ve İçerik

Öncelikle bu kulaklığın kutusu geri dönüştürülmüş kağıttan yapılma yani Sony'nin sürdürebilir dünya için adımlarından biri. Kaliteli bir kutu beklemeyin. Mukavva gibi bir kutuda geliyor.
kutuönden.jpg

Kutu içeriğinde ise bizi dokümanlar, Sony Headphones App uygulamasını indirmek için QR kod, 3 aylık ücretsiz Tidal Hi-Fi üyelik kodu (Tidal ülkemizden çıktığı için Türkiye'de kullanılamıyor) kulaklığı şarj etmek için tahmini 20cm uzunluğunda bir Type-C kablosu son olarak da 4 boyutta silikon (orta boy silikon kulaklıkta takılı geliyor).
kutuiçönden.jpg
kutuyandan.jpg
silikon tipi.jpg
şarjkablosu.jpg
dökümanlar.jpg

Tasarım ve Malzeme Kalitesi

Kulaklığın siyah rengini kullanıyorum. Bu kulaklık aynı kulaklığın geri dönüştürülmüş kağıttan yapılan kutusu gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış. Kulaklığın kendi ve şarj kutusu çok hafif. Şarj kutusu yüzeyi pürüzsüz durmasına rağmen elinizi üzerinde gezdirince böyle hafif hafif sürtünme yaşıyorsunuz. Demek istediğim pürüzsüz değil, pütürlü hoş bir dokusu var. Şarj kılıfını kapat, aç yapınca herhangi bir gıcırdama vs. yok. Boyut ve ağırlık (4.8gr) olarak bu kulaklık dünyanın en küçük ve en hafif ANC kulaklıklarından biri. Kulağınıza taktığınızda kulağınızda olduğunu unutturan bir rahatlığı var. Malzeme kalitesi olarak da bu zamana kadar bana hiç sorun çıkarmadı ve gayet kaliteli.

kulaklıküstten.jpg
kulaklıkönden.jpg
kapakaçık.jpg
eliçi.jpg
kulaklıklarsonylogo.jpg
kulaklıklarçift.jpg

Uygulama ve Kulaklık Özellikleri

Genel bakış


Kulaklıkların şarj durumunu Sony Headphones uygulaması içerisinden anlık olarak görebiliyorsunuz. Kutunun şarj durumunu ise anlık göremiyorsunuz. Sadece kulaklıkları kutuya koyup çıkarttığınızda güncelliyor veriyi. Kulaklıkta Spotify Tap denilen bir özellik var. Sol kulaklığa 3 kez tıkladığınızda otomatik olarak Spotify uygulamasını açıyor. Bu özelliğin kullanımı için uygulama içerisinde hizmetler sekmesinden aktif etmek gerekiyor. Hizmetler kısmını aktif edince nedense sol kulaklığı tek başına kullanamıyorsunuz. Bunun sebebini bilmiyorum fakat durum böyle bu yüzden de ben bu özelliği kullanmıyorum. Kulaklığın dokunmatik yüzeyindeki dokunma atamalarını pek özelleştiremiyorsunuz. Bunu güncelleme ile biraz daha genişlettiler fakat yine de tam özelleştirilebilir değil. Uygulamanın size sunduğu bir kaç atama var ve siz onlara göre bir ayarlama yapabiliyorsunuz. Uygulama içerisinden toplam kaç saat kulaklığı kullanmışsınız, ne dinlemişsiniz, en çok ne dinliyorsunuz, anlık olarak kaç dB seste dinleme yapıyorsunuz ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği verilere göre haftalık dB sınırını aşıp aşmadığınızı görebiliyorsunuz. Ek olarak kulaklığın dokunmatik yüzeyi her şeye tepki veren bir yüzey değil. Örnek olarak kulaklığı kulağımda düzeltmek için kenarlarından sağa sola içeri soktuğumda dokunmatik yüzeye yanlışlıkla basma gibi bir sorun yaşamıyorum.

Linkbuds S app.jpg
hızlıerişimkulaklık.jpg
kullanımsüresi.jpg
kulaklıksesuyarı.jpg
dinlemegeçmişi.jpg
sistemayarları.jpg
spotifytap.jpg

Aktif gürültü azaltma

Özellikle belirli frekanslarda (genelde alt frekanslar) ve tekrar eden gürültüleri azaltmaya yardım eden özellik. Kulaklığın aktif gürültü azaltma özelliği abisi WF-1000XM4/XM5 kadar iyi değil fakat bu kulaklık neredeyse söylediğim kulaklıkların yarısı boyutunda. Airpods Pro ile karşılaştıracak olursam Airpods Pro'nun bu moduna 10 üzerinden 8 veriyorsam bu kulaklığa 7 veririm. Ben çok beğendim. Alt frekanslarda en az Airpods Pro kadar iyi fakat eksik olduğu tek yönü Apple orta frekansları çok az daha iyi kesiyor. Sol kulaklığa tek tıklama ile geçiş sağlanıyor (Akustif şeffaflık modu açık ise bu moda, bu mod açık ise Akustik şeffaflık moduna geçiyor).

Akustik şeffaflık modu

Diğer adıyla transparan mod. Dış dünyayı kulaklık kulağınızdayken duymanız için kulaklık mikrofonlarının dış dünya sesini alıp kulaklığın hoparlörlerinden kulağınıza verdiği mod. Bu modu 1 ile 20 arası düzeyde kendi tercihinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Ekstra olarak bu modu açtığınızda bir ek özelliği daha var. Sadece insan konuşma seslerine odaklanıp dış dünya seslerini kesmek. Ben bu özelliği pek efektif bulamadım çünkü dediği şeyi pek gerçekleştiremiyor. Ne insan sesi net geliyor ne dış dünya sesini engelliyor. Sanki Aktif gürültü engelleme ile şeffaf mod arasında kalmış gibi bir şey olmuş. Sadece şeffaf modu açmayı tercih ediyorum bu özelliği açmaktansa. Genel olarak şeffaflık modu gerçekten de doğala yakın. Airpods Pro kadar doğal değil fakat doğala yakın. Niye yakın diyorum, arkadan hafif bir ''hiss'' sesi geliyor bu moddayken. Şeffaflık mod derecesini 12 civarlarına çekince çoğunlukla azalıyor ama eğer bu ses olmasaydı Airpods Pro'dan daha iyi derdim. Rahatsız edici bir ses değil bu arada sanki dış dünyanın bir sesi gibi algı yaratıyor fakat öyle değil. Sol kulaklığa tek tıklama ile geçiş sağlanıyor (Aktif gürültü azaltma açık ise bu moda, bu mod açık ise aktif gürültü azaltmaya geçiyor).
ortamsesikomtrplü.jpg

Sohbet için konuş modu

Müziğinizi dinlerken/işinize bakarken, ağzınızdan bir kelime çıktığında yani konuşmaya başladığınızda akustik şeffaflık modu açılıp müzik otomatik olarak durduruyor. Bu çok kullanışlı bir özellik. Yolda yürürken biri diyelim adres sordu hemen efendim dediğiniz an müzik kapanıp şeffaflık modu açılıyor ve kolayca konuşuyorsunuz. Bu özelliğin tek eksi yanı öksürürseniz de konuşmuş gibi algılayabiliyor. Sürekli öksüren biriyseniz ya da hastaysanız uygulamadan kapatmakta fayda var yoksa sürekli şeffaflık moduna geçerken bulabilirsiniz kendinizi. Bunu güncelleme ile biraz daha düzelttiler ama hala yapabiliyor. Tahmini olarak öksürünce %50 oranla akustik moda geçebiliyor.

sohbetiçinkonuş.jpg

Aynı anda çoklu bağlantı

Yani, aynı anda iki cihaza bağlanabilirsiniz. Örneğin kulaklık bilgisayarınıza bağlı video izlerken telefonunuzu biri ararsa çağrı kulaklığınıza geliyor ve çağrıyı yanıtlarsanız bilgisayardaki sesi kesip telefona geçiyor. Uygulama içinden açıp kapatabilirsiniz.

ikicihaz.jpg

Kulaklıkları kulağınızda çıkarınca otomatik duraklatma

(Bu fiyat bandındaki tüm TWS'lerde mevcut) Otomatik duraklatma hızını da iyi buldum bu arada. Yarım saniye gibi bir sürede duraklatıyor kulaklığı çıkardığınızda. Bunu uygulama içerisinden açıp kapatabilirsiniz.

duraklanma.jpg

Ekolayzır

5 bant Ekolayzır + Sony'nin özel Clear Bass diye adlandırdığı bass kontrolü. 3 özel ön ayar bulunmasının yanı sıra kendi ses zevkinize göre kişiselleştirebileceğiniz 10 tane boş profil de mevcut. Bunun yanı sıra Ekolayzırınızı Bulun (Otomatik Ekolayzır) diye bir özellik daha var. Bu uygulamaya yanlış hatırlamıyorsam 5 ay önce geldi. Yeni bir özellik. Bu özelliği kullanmak için arkadan bir müzik açıyorsunuz ve uygulama içinden bu ayarın olduğu kısma tıklıyorsunuz. Müzik dinlerken önünze 4 tane EQ veriyor. 4'üne sırayla tıklayarak kulak zevkinize göre aralarından birini seçiyorsunuz ve daha sonra 3 tane daha soruyor ve yine birini seçip en son kalan 2 taneden de kararınızı verip seçince size göre otomatik bir EQ ayarlanmış oluyor.

EQ.jpg

Sony 360 Reality Audio

Uygulama içinden 360 Audio kısmına gelip kulaklıklarınızın fotoğrafını çekiyorsunuz ve daha sonra kulaklıkları kulağınıza takıyorsunuz. Sabit durmanızı isteyip uygulamanın sizi yönlendirmesiyle bir kaç ayar yaptıktan sonra Sony 360 Reality Audio kullanıma açılıyor. Bu özelliği maalesef ki her yerde kullanamıyorsunuz. Sadece Sony'nin kendi 360 Reality Audio Live uygulamasında ve müzik servisleri içerisinde Tidal'da kullanabiliyorsunuz. Spotify'a gelseymiş çok iyi olurmuş ama bu haliyle pek kullanışlı değil.

Uyarlanabilir ses kontrolü

Bu özellik ile kulaklık sizin yaptığınız hareketleri yani sizin günlük rutininizi öğreniyor. Örnek olarak yürürken müzik dinleyip aktif gürültü engelleme özelliği açıyorsanız ve sıklıkla bunu tekrarlıyorsanız dışarı çıktığınızda yürüdüğünüzü algılayıp bu moda geçiyor. Diyelim ki sabit durduğunuzda da sürekli şeffaflık modunu açıyorsunuz, bu durumda da evde, ofiste ya da sokakta vs. sabit durduğunuzu anlayıp şeffaflık modunu açıyor. Bu özelliğe ek olarak konumlara özgü de görev atama yapabiliyorsunuz. Kulaklığa ev, spor, ofis, okul gibi sürekli gittiğiniz konumları kaydedip o konumlarda nasıl hareket edeceğini söyleyebiliyorsunuz. Eve gelince şeffaflık modunu açması gibi.
uyarlanabilir.jpg
uyarlanabilir2.jpg

Kulağınız için en uygun silikonu bulma

Uygulama içerisinde en uygun silikonu bul diye bir özellik var. Bu özelliği açtığınızda uygulama sizden sessiz bir ortamda başınızı dik tutmanızı istiyor. Bu durumda kulağınızın kulaklığa iyice oturup oturmadığını, hava alıp almadığını ölçüyor yani pasif izolasyonun iyi sağlanıp sağlanmadığına bakıyor Beğendiğim bir özellik. En uygun silikonu bulmak için yani hangisinin hava sızdırmadığını da öğrenmek için yararlı oluyor.

enuygunsilikon.jpg

Sony DSEE Extreme

Bu özellik yapay zeka teknolojisi kullanılarak sıkıştırılmış ses kaynaklarını yukarı ölçekleyen bir teknoloji. Örnekleme frekansını yükselterek ve bit hızını orijinal değerden daha yükseğe çıkararak MP3 gibi sıkıştırılmış ses kaynakları ile daha net ve canlı bir ses duymanızı sağlıyor. Uygulama içerisinden açıp kapayabiliyorsunuz. Bu özellik önemli ölçüde kulaklığın pil performansını etkiliyor. Pil ve diğer detaylara teknik özellik kısmında değineceğim.

dsee.jpg

Teknik Özellikler ve Pil Performansı

Sürücü:
5mm Sony imzalı dinamik sürücü
Desteklediği codec: AAC, SBC, LDAC, LC3
Blutooth Versiyonu: 5.2
Sırasıyla kulaklıklar tek ve kutudayken toplam ağırlığı: 4.8gr, 35gr
Toza ve suya karşı dayanıklılık: IPX4
Pil süresi: Kağıt üstünde Aktif gürültü engelleme/akustik şeffaflık modu açıkken SBC codec ile 6 saat, kapalıyken 8 saat. Kutu ile ise toplam 25 saat fakat bu artık böyle değil. Bu kulaklığı kullanırken 1.5 sene boyunca toplam 4 ya da 5 firmware aldı. Son firmware'dan bir öncekinde Sony bu kulaklıkların şarj olma kapasitesini uzun ömürlü olması açısından %80'de kısıtladı. Yani kulaklığın şarjı %100 görünse de içerisindeki kapasitenin %80'ini dolduruyor artık. Bence bu kararı alırken uygulama içerisine bataryayı %80'de sınırlandır diye bir ayar koymalıydı ve kullanıcı tercihini ona göre yapmalıydı. Benim AAC codec ve aktif gürültü engelleme özelliği açık kullanım senaryomda kulaklık ortalama 4 buçuk saat civarı gidiyor. Kutunun şarj olma süresi ise 2 saat. Kulaklıkları 5 dakika şarj edince de 1 saatlik kullanım sunuyor. (DSEE Extreme ya da LDAC codec kullanırsanız şarj daha çabuk biter)


Ses Kalitesi ve Ses İzlenimleri

Bu kulaklıkları iPhone ile (AAC codec üzerinden) kullanıyorum. Arka planda akustik şeffaflık modu haricinde tıslama dediğimiz hıss sesi yok ve maksimum ses seviyesi çok yüksek değil ama yine de yüksek diyebileceğim kadar iyi. Bu kulaklığın sesi bana göre harika. Sıcak bir sese sahip. Üst frekansların en tepesi (10-16K aralığı) biraz düşük ama onun dışında çok iyi. Kulaklıklar oldukça enerjik özellikle subbass açısından. Orta frekanslar da belirgin ve düşük değil. Frekans aralığının üst kısmı eşit şekilde kısılmış, ama en azından eşit, yani bu kötü bir şey değil benim açımdan. Üst frekans aralığının dediğim 10-16 kHz civarındaki bölümünün detayları pek duyulabilir değil ama ekolayzıra iyi tepki veriyor. Benim açımdan tek eksik yanı sound stage yani sahne aralığı olarak biraz dar. Airpods Pro daha geniş sahne aralığı sunuyordu fakat Linkbuds S ses profili ve sürücülerin tepkisi olarak Airpods Pro'dan daha beğendiğim bir kulaklık oldu. Sonuç olarak, Linkbuds S 5mm olan sürücü boyutuyla heyecanlı, güçlü ama aynı zamanda tüm frekans aralığındaki ses detayları söz konusu olduğunda çok gerçek ve kapsamlı bir ses veriyor. 5mm bir sürücüye göre gerçekten çok başarılı. Yani bu sürücü boyutuyla bu kadar derin subbass ve bass verebileceğini hiç düşünmüyordum.

Mikrofon Kalitesi

Bu kulaklığın mikrofon kalitesi muazzam. Gariptir ki abisi WF-1000XM4'den daha iyi bir mikrofona sahip. Airpods Pro ile mikrofon olarak bir fark göremedim yani iki kulaklıkta da kalabalık bir ortamda (otobüs, avm vs) konuştuğumda karşımdaki beni rahatlıkla algılıyor. Whatsapp üzerinden ses kaydı attığımda da çoğu kişi TWS olduğunu bile anlamıyor sessiz ortamdaysanız. Mikrofon açısından söyleyebileceğim bir eksi yanı gürültülü ortamda arka sesleri engellemekte çok iyi iş yapıyor fakat diğer insanların seslerini engellemekte başarılı değil yani karşıdaki kişi sizin sesinizi net duyuyor ama diğer insanların seslerini de duyuyor. Yapay zeka sanırım kendi sesinizle diğer insanların sesini ayırabilme konusunda pek başarılı değil.

Artıları ve Eksileri

Artıları:
1: Uygulama içerisinde çok fazla kişiselleştirebileceğimiz ve işimize yarayacak özellikleri olması.
2: Ses kalitesi ve frekanslara olan tepkisi.
3: Aktif gürültü engelleme ve şeffaflık modunun fiyatına göre (2500TL/$140) diğer rakiplerinden iyi olması (güncel fiyatı Türkiye'de stokta olmadığı içi uçuk görünüyor, yurtdışında ortalama 140 dolardan satılıyor).
4: Küçük boyutu ile cepte bile rahatsız etmemesi, hafifliği ve geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış olmasına rağmen malzeme kalitesinin çok iyi olmasını artı kısmına yazabilirim.

Eksileri:
1: Çok yoğun alanlarda(avm, havaalanı) sesin arada kopması. 1-2 kez kopuyor fakat sürekli devam etmiyor o açıdan iyi en azından. Uygulama ayarlarından ses kalitesine öncelik ile kararlı bağlantıya öncelik diye iki seçenek var. Kararlı bağlantıya öncelik verince bu kopma pek yaşanmıyor.
2: Uygulama içerisinden ekolayzır yapınca %75 ses seviyesini geçince kulaklığın ses kalitesi düşüyor ve ekolayzır iptal oluyor. Uygulama içerisinden ekolayzır yapmadığında veya ekolayzırını Spotify üzerinden yaptığında nedense böyle bir sorun olmuyor. Bunun uygulama ile ilgili bir bug olduğunu düşünüyorum fakat aldığımdan beri var ve çözülmedi. Beni pek etkilemiyor çünkü %70 civarı kullanıyorum genelde fakat yine de olmaması gereken bir şey.
3: Pil süresi olarak ise dediğim gibi sonradan gelen güncelleme ile pil süresi biraz azaldı. Bence bu %80'e kadar şarj et olayını ayar olarak uygulamaya getirmeliler. Kablosuz şarj olmamasını da bir eksi daha olarak yazabilirim.
4: Telefona bağlanma olarak da kulaklık kutusunu açtığınız an bağlanmıyor, kutudan kulaklıkları çıkardığınızda telefona bağlanıyor. Bence kutuyu açtığınız an telefona bağlansa çok daha iyi olurdu. iPhone'uma bağlanması 3-5 saniye sürüyor. Bu süre Airpods Pro'da 1 saniyenin altındaydı öyle söyleyeyim.
5: Akustik şeffaf modda ise çok ince seslerde kulaklık bu ince sesi sizin kulağınıza daha yüksek ses ile veriyor. Örnek olarak araba balatasından çıkan o ince ses eğer şeffaf mod açık ise kulağınızın içerisine daha net ve rahatsız edici geliyor. Bu bazen otobüste akbil basılan yere yakındanız da olabiliyor. Akbili basınca çıkan ince ses kulağınızın içinde yankılanabiliyor. Aktif gürültü engellemede böyle bir sorun yok.


Sonuç

Sonuç olarak Linkbuds S aldığım zamanki fiyatını da göz önünde bulundurarak keyifle Airpods Pro yerine tercih ettiğim bir kulaklık oldu. Ses profili daha bana yakın Airpods gibi cansız değil, EQ ile istediğimi elde edebiliyorum, Aktif gürültü engelleme özelliği ve şeffaflık modu olarak Airpods Pro'dan kalır bir yanı yok yani bu kulaklık beni boyutuyla şaşırtan bir kulaklık oldu diyebilirim.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı