Sosyal bilimler lisesi ne olmak için okunur?

Sosyal bilimler liselerinde bir yıl hazırlık okuma gibi bir zorunluluk var. Eğer İngilizceniz iyi ise hazırlığı atlamak için bir sınava girebilirsiniz. Ancak sınıf atladığınız takdirde dört yıl boyunca kendinizden bir yaş büyük insanlarla okursunuz ki böyle bir şeyi pek kimsenin isteyeceğini sanmıyorum.

Ne olmak için okunur sorusunu da şöyle cevaplıyım. Maalesef sosyal bilimler liselerinde yalnızca TM sınıfları açılabiliyor. Yani üniversite sınavına hazırlanırken 30 kişi talep edecek olsa bile resmi olarak bir dil veya sözel sınıfı açılması mümkün değil. 10. sınıftan itibaren Osmanlıca, 11. sınıftan itibaren de psikoloji, mantık ve sosyoloji gibi dersler göreceksiniz. Dediğim gibi yalnızca eşit ağırlık sınıfları açılabiliyor. O alandan bir bölüm tercihi yapacaksanız hukuk, ekonomi, işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler veya psikoloji gibi bölümlere girebilirsiniz.

Eşit ağırlık alanının tartışmasız en önemli dersi matematik. Sosyal bilimler liselerini araştırmadan tercih eden öğrenciler bu lise türünde matematiğin bu kadar ön planda olmasına şaşırabiliyor. Ama korkulacak bir şey yok. Çalışınca yapamayacağınız bir şey değil.

Bir sosyal bilimler lisesi puanına göre iyi bir okulsa o zaman tercih edilebilir. Ama onun dışında ben çok önermem.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı