Soundbar Sistemlerde Dolby Atmos Desteği Önemli mi?

İyi yapmışsınız hocam. Soundbarlarda atmos işi biraz boş. Gerçek atmos fiziksel hoparlörlerle olur. Bunlarda şirketler lisans alıp fiyata ekstra yük bindirdiği için tavsiye etmiyorum.
 
Arkadaşlar selam herkese,

Samsung'un 65Q80b model akıllı TV'sini aldım yakın dönemde. Ses kalitesi fena olmamak ile birlikte ben sese takıntılı bir insanım.
Mutlaka bir ses sistemi ilavesi yapacağım müzik ve sinema keyfi için.

Gel gelelim MediaMarkt'da JBL bar 5.1 510W modelini gördüm - deneyimledim. Ekran görüntüsü aşağıda mevcut. Ayrılabilir uydular vs oldukça etkileyici.
Diğer modeller ile de karşılaştırdım, bu ses sisteminin gerçekten ses kalitesi / fiziki görünüşü ve kullanılan meteryal anlamında beni çok etkilediğini söyleyebilirim.
10k civarındaki hiçbir soundbar mutlu etmedi, bu 18k seviyelerinde ancak internette 16.5k civarlarına da bulunabiliyor.

Bass ayarını 1'den 30'a kadar kumandadan ayarlayabilmek falan da çok hoş, diğer modellerde 1-2-3 gibi kaba modlar yer alıyor. Zaten ses kalitesi beni fazlaca mutlu etti, ciddi seviyede alt frekansları duyabiliyorsunuz - hoş - tatlı.

  • ancak Dolby Atmos desteği mevcut değil. ev ortamında kullanılacağı düşünüldüğünde Dolby Atmos desteği olmaması Netflix üzerinden vs sinema keyfi yaparken sizce ne oranda etkili olur. Daha önce Dolby Atmos destekli bir soundbar tecrübem olmadı. ses kalitesini beğendiğim bu modeli alınır mı? Yoksa Dolby destekli diğer modellere mi odaklanmalıyım dersiniz?

Eki Görüntüle 1756464

Rıza baba selam, bende bir süredir yeni kuracagım ev için soundbar arayışındayım. Günlerdir bakmadıgım marka model kalmadı. TV Samsung oldugu için daha uyumlu olacagını düşündügümden Samsung soundbar modellerine bakmaktaydım ta ki bu JBL'yi görüp test edene kadar. Cihazı açmamla etkilenmem bir oldu, fakat kafamda biraz soru işareti var, sizde bir süredir kullanıyorsunuz sanırım yorumlarınızı cok merak ediyorum.

Öncelikle ses gücü nasıl uzun kullanımda cok rahatsız edecek bass patlamaları, tizz cızırdamaları gibi sorunlar oluyor mu? Bende apartmanda kullanacağım son ses açmayacağım zaten.

Yan hoparlörler cıkınca cekim mesafesi ne kadar oluyor ve şarjı ne kadar süre dayanıyor.

Kumandada, bass amfide, yan hoparlörlerde baglantı sorunlar, baglantı kopmaları ya da vb. gibi sorunlar yaşadınız mı?

Bir de sanırım 2018 üretim bir cihaz, günümüze göre özellik olarak yeterli mi yani 2023 model TV ile sorunsuz senkron şekilde çalışır mı?
 
Selamlar @razor8587 Ben de Samsung TV kullanıyorum, illa Samsuıng soundbar tercih etmene gerek yok. Nedir, Samsung Bar aldığında hem Samsung TV hoparlörleri hem de soundbar eşzamanlı çalışabiliyor. Peki bunu ister misin hayır çünkü düşük veya yüksek sesteki ses dengesizliği kendini belli edecektir, 2 hokkobaz aynı ipte atlasa da verimli olmayacaktır.

1 numaralı sorun : Ses gücü oldukça yeterli, bass patlamaları çok net bir şekilde alt ve üst kattaki komşularını rahatsız edebilecek seviyede. Uzun yıllar bir arada yaşadığınız komşularınız ise belki idare ederler ancak rezidans tipi yerlerde oturuyorsanız net bir şekilde şikayet edilebilirsiniz.
Son ses film izlemek istiyorsan da 7-8PM saatlerinde bunu yapmalısın en geç.

2 numaralı sorun : Ürünün desteklediği üst limite kadar genel olarak uç frekanslarda belirgin bir bozulma olmuyor, iyi olduğunu söyleyebilirim.

3 numaralı sorun : Yan hoparlör çekim mesafesi en azından 7-8 metre var, ötesini kendi evimde test edemedim tabi.

5 numaralı sorun : Bağlantı sorunları hiç yaşamadım, aynı odanın içinde olduğu sürece bağlantı sorunu yaşama ihtimalini pek kuvvetli görmüyorum.

6 numaralı sorun : Teknolojiyi yakalama hususunda ses sistemleri genel olarak uyumluluk anlamında aşırı yazılımsal faktörler barındıran bir sektör değil. Dolby'nin ürettiği farklı ses teknolojileri var bilgidiğin gibi. Atmos'u doğrudan desteklememesi eksi olabilir yalnızca, ancak bu hali ile de ses efektleri tatmin edici seviyede alınabiliyor.

Ürünü aldıktan sonra elbette ilk günkü gizemini - heyecanını bir süre sonra kısmen kaybediyor. Mediamark'da aldığın haz genelde en uç noktalarda oluyor. Ancak yine de 1 Netflix hesabı ile güzel dizi ve filmlerin keyfini çıkartabiliyorsun. Ses konusu çoğu kişi tarafından önemsenmeyen bir nokta bildiğin gibi. TV'ye 30 verdiysen ses sistemine de en az 20 harcanır için rahat olsun.

12 taksit yap hazır kredi kartlarına sıkılaştırma gelmeden :) Ödersin ben gibi hissetmeden.
 
Selam @razor8587 ben de Samsung TV kullanıyorum, illa samsuıng soundbar tercih etmene gerek yok. Nedir, Samsung bar aldığında hem Samsung TV hoparlörleri hem de soundbar eşzamanlı çalışabiliyor. Peki bunu ister misin hayır çünkü düşük veya yüksek sesteki ses dengesizliği kendini belli edecektir, 2 hokkobaz aynı ipte atlasa da verimli olmayacaktır.

1 numaralı sorun: Ses gücü oldukça yeterli, bass patlamaları çok net bir şekilde alt ve üst kattaki komşularını rahatsız edebilecek seviyede. Uzun yıllar bir arada yaşadığınız komşularınız ise belki idare ederler ancak rezidans tipi yerlerde oturuyorsanız net bir şekilde şikayet edilebilirsiniz.
Son ses film izlemek istiyorsan da 7-8pm saatlerinde bunu yapmalısın en geç.

2 numaralı sorun: Ürünün desteklediği üst limite kadar genel olarak uç frekanslarda belirgin bir bozulma olmuyor, iyi olduğunu söyleyebilirim.

3 numaralı sorun: Yan hoparlör çekim mesafesi en azından 7-8 metre var, ötesini kendi evimde test edemedim tabii.

5 numaralı sorun: Bağlantı sorunları hiç yaşamadım, aynı odanın içinde olduğu sürece bağlantı sorunu yaşama ihtimalini pek kuvvetli görmüyorum.

6 numaralı sorun: Teknolojiyi yakalama hususunda ses sistemleri genel olarak uyumluluk anlamında aşırı yazılımsal faktörler barındıran bir sektör değil. Dolby'nin ürettiği farklı ses teknolojileri var bilgidiğin gibi. Atmos'u doğrudan desteklememesi eksi olabilir yalnızca, ancak bu hali ile de ses efektleri tatmin edici seviyede alınabiliyor.

Ürünü aldıktan sonra elbette ilk günkü gizemini - heyecanını bir süre sonra kısmen kaybediyor. Mediamark'da aldığın haz genelde en uç noktalarda oluyor. Ancak yine de 1 Netflix hesabı ile güzel dizi ve filmlerin keyfini çıkartabiliyorsun. Ses konusu çoğu kişi tarafından önemsenmeyen bir nokta bildiğin gibi. TV'ye 30 verdiysen ses sistemine de en az 20 harcanır için rahat olsun.

12 taksit yap hazır kredi kartlarına sıkılaştırma gelmeden :) ödersin ben gibi hissetmeden.

Öncelikle cevabın için teşekkürler, dün yine 2 cihazıda deneme fırsatım oldu. 2. denedigim cihaz Samsung 800C modeli. Buna biraz daha sıcak bakıyorum hem estetik olarak hem Dolby vs olarak bir tık daha önde geldi benim için sanırım Samsung alacagım.
 
Dolby Atmos'u 7.1'in gelişmiş versiyonu olarak düşünebilirsin. Daha üst düzey bir teknoloji ve artık sinema salonlarında da bunu kullanmaya çalışıyorlar çünkü 7.1 gibi daha çok yazılım ile değil de, direkt fiziksel Hoparlörleri kullanıyor. Yani yazılımdan çok donanıma kayıyor diyebiliriz. Bende bunu destekleyen alet yok sadece bildiklerimi yazdım şimdi soruna gelecek olursak. Eğer ses sistemini kurduğun odanın yalıtımı iyiyse bence kesinlikle Dolby Atmos desteği olan ürünlere yönel kötü veya orta (ortalama) ise almayabilirsin.
Asıl 7.1 fiziksel, Dolby yazılımsal. Odanın 7 yanına koyduğun hoparlörün çevresel etkisi ile, tek bir merkezden, çıkan farklı açılarda durup 7.X'i taklit etmeye çalışan şey mi fiziksel. Komiksiniz.
 
@Windows 7
İkisi de hem donanım hem yazılım kullanıyor. Sadece yazılım kullananlar pazarlama stratejisi adı altında ilgili ses kartı bulunmayan çöp ürünler ki zaten hiçbir zaman orijinal Dolby Atmos veya 7.1 hissiyatını veremez.

Gelelim verdiğin cevaba. Yaşına vererekten mazur görüyorum olabilir gününde değilsindir sinirini bu şekilde atarsın bir şey demiyorum. 7.1'in sahibi babanmış gibi yazman biraz tuhafıma gitti sadece.

Kısaca şuraya da bir ekleme yapayım konuyu kapatalım.
Odanın 7 yanına koyduğun hoparlörün çevresel etkisi ile
Dolby Atmos telefon ve tabletlerde de var. Kulaklıklarda da var. Aynı şekilde 7.1'de bir den fazla hoparlör ile kullanılabiliyor. İkisi de benzer burada hangi cihazda daha iyi deneyim yaşarız ona bakıyoruz. Biraz öznel oluyor lakin benim fikrim kulaklık gibi ürünlerde 7.1 iken, ev sinema sistemleri gibi ürünlerde Dolby Atmos olur. Tavandan yansıtarak ses yayma teknolojileri falan girmiyorum oraya bilmiyorsun belli ki az araştırırsın.
 
Burada olay 3'e ayrılıyor aslında.

Birincisi 7+1 ses denetimini direkt olarak 7 uydu ile sizlere veren ev sinema sistemleri, şayet Atmos destekliyor ise zaten tadından yenmez.

İkinci çevresel ses deneyimini tek / yekpare / ayrılamaz bir soundbar gövdesi üzerinden sunan sistemler. İşte bu sistemler Atmos desteklese bile sesi tavandan vs çarpıtarak öyle iddia edildiği gibi çevresel efekt yaratmakta başarılı olamıyorlar. Kaldı ki ev ortamında bu kadar ön gereksinime destek sağlayabilmek ne mümkün.

Üçüncü tip ise benim satın aldığım gibi, yine soundbar formatında ancak gerektiğinde 2 uydusunu bırakabilen sistemler. Bu sistemler atmos desteği olmasa bile sağa ve sola koyabildiğiniz uyduları düzgün kalibre ettiğiniz taktirde size gayet yeterli çevresel ses efektleri sunabilmektedir.

İstanbul'da yaşıyorsanız evinizin 100m2 üzerinde olması çok alışılageldik bir durum değil, haliyle soundar'lar hayatımızın bir parçası. Odanın 4 yanına hoparlör veya şarj/güç girişi için kablo çekmek eskide kaldı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı