-Kendisini 17 Haziran tarihinde 6500 TL'ye, performansının eski kullandığım RX 5500 XT'ye kıyasla çok iyi olacağını düşündüğümden sipariş vermiştim. Aynı fiyata ne yazık ki NVIDIA veya AMD kartı bulmak zor. RX 6600, 8000-9000 TL, RTX 3050 ise 10000 TL civarında bir ücrete sahipti. İkinci el RX 6600 alabilirdim ama ikinci ele girmek istemedim. Sonuçta sıfır bir karta sahip olmak varken ikinci ele ne gerek var? Kart, genel olarak aynı markanın A750'siyle aynı tasarıma sahip. 2x8 pin güç girişine ve 185W TDP değerine sahip. 512 GB/s bant genişliğine ve 256 bit olması büyük bir avantaj. GPU'da aynı zamanda 24 adet Ray Tracing çekirdeği de mevcut. Son olarak kart, A750'nin performans ve fiyat olarak daha düşük olan bir versiyonu ve 1080p için çok ideal. Çıkış olarak 3 adet DP 2.0 ve bir adet HDMI 2.0 desteği mevcut. DisplayPort'ta 8K 60Hz, HDMI'da ise 4K 60Hz'e kadar görüntü verebiliyor. Daha teknik detaylar için Intel'in kendi sitesini ziyaret etmenizi öneririm.
-Kartın oyunlardaki performansı ve sıcaklığından önce belirtmem gereken bazı hususlar var. Intel Arc ekran kartlarının tümünde geçerli olmak üzere, anakartınızın BIOS'undan re-size bar ayarını aktif etmeyi unutmayın. Re-size bar ayarını aktif etmemeniz, kartın verdiği FPS'i yüzde 50'ye varan oranlarda azaltabilir ve droplarla karşılaşmanıza sebep olabilir.
-Kartı aslında çok az oyunda test etmiş olsam da birçok popüler oyunda denedim. CS2'de high ayarlarda 1080P'de 150 FPS alırken, Cyberpunk 2077'de ultra ayarlarda kendi AI upscaling programı olan XeSS açık şekilde 50-60 FPS alıyorum. Rainbow Six: Siege oyununda ise very high ayarlarda 100 FPS'i geçiyor. Forza Horizon 5'te ray tracing açık bir şekilde high ayarlarda 70-80 FPS alabilirsiniz. XeSS'i kesinlikle kullanmanızı öneririm çünkü DLSS kadar iyi olmasa da FSR'dan çok daha iyi. Tabii ray tracing özelliğine sahip ekran kartında Minecraft oynamadın mı derseniz, ne yazık ki Minecraft'ta ray tracing ile 30 kare bile alamıyorum. Intel Arc ekran kartları ilk çıktığında DX9 desteği olmadığından dolayı eski oyunları açamadığı söyleniyordu; lakin ben Call Of Duty MW2 (2009) oyununda denediğimde gayet sorunsuz bir şekilde yüksek ayarlarda oyunu yüksek kare hızlarında oynadım. Monitörüm 100 Hz olduğu için birçok oyunda 100 FPS sabit alıyordum ki 100 FPS bile çok iyi. Eski oyunlarda 300-400 FPS almanın gerekli olmadığını düşünüyorum.
-Sıcaklık olarak kart genelde 70-75 derece arasında seyrediyor ki bu gayet normal. Diğer muadili kartlara göre Sparkle, kartı biraz küçük yapmış. Kartın elbette hava çıkışı için delikleri var; hatta fanların üflemesi çok iyi ama yine de kartı soğutmaya yetmiyor. Kartın 50 derece altında 0 dB mod özelliği mevcut, ancak Intel Arc Alchemist mimarisi verimlilik olarak çok kötü olduğundan kart boşta 40-45 W güç tüketiyor. Haliyle fanlar da dönmediğinde kart 51 derece oluyor. Fanlar 50 derece üstüne çıktığında dönmeye başladığında bu sefer sıcaklık 49 dereceye düşüyor, daha sonra fanlar kartın sıcaklığı 50 derece altına indiği için dönmeyi bırakıyor. Dönmeyi bırakınca ise kart tekrar ısınmaya başlayıp 51 derece oluyor. Böyle böyle fanlar durmadan dur-kalk yapıyor. Bu sorundan muzdaripseniz, kartınızın fan ayarını (Intel Arc Control panelinden yapacaksınız, MSI Afterburner'de sadece kartın monitoring özelliği çalışıyor) sürekli dönecek şekilde ayarlamanızı öneririm. Sürücü bakımından şimdilik herhangi bir çökme sorunu yaşamadım.
-Sıcaklık olarak kart genelde 70-75 derece arasında seyrediyor ki bu gayet normal. Diğer muadili kartlara göre Sparkle, kartı biraz küçük yapmış. Kartın elbette hava çıkışı için delikleri var; hatta fanların üflemesi çok iyi ama yine de kartı soğutmaya yetmiyor. Kartın 50 derece altında 0 dB mod özelliği mevcut, ancak Intel Arc Alchemist mimarisi verimlilik olarak çok kötü olduğundan kart boşta 40-45 W güç tüketiyor. Haliyle fanlar da dönmediğinde kart 51 derece oluyor. Fanlar 50 derece üstüne çıktığında dönmeye başladığında bu sefer sıcaklık 49 dereceye düşüyor, daha sonra fanlar kartın sıcaklığı 50 derece altına indiği için dönmeyi bırakıyor. Dönmeyi bırakınca ise kart tekrar ısınmaya başlayıp 51 derece oluyor. Böyle böyle fanlar durmadan dur-kalk yapıyor. Bu sorundan muzdaripseniz, kartınızın fan ayarını (Intel Arc Control panelinden yapacaksınız, MSI Afterburner'de sadece kartın monitoring özelliği çalışıyor) sürekli dönecek şekilde ayarlamanızı öneririm. Sürücü bakımından şimdilik herhangi bir çökme sorunu yaşamadım.
-Son olarak, Sparkle'ın "Thermal Sync" özelliğini size anlatmak istiyorum. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi, Sparkle LED yazısı (bende "SPAPKLE" yazıyor) kartınızın sıcaklığına göre renk değiştiriyor. Beyaz renk 30-50 dereceyi, mavi 50-60 dereceyi, sarı 60-70 dereceyi, turuncu ise 70 derece üstünü temsil ediyor. Kırmızı varsa bilmiyorum çünkü kartı o kadar ısıtmadım. Furmark testinden tutun oyunlara kadar kart 70-80 derece arasında seyrediyor. Sparkle Arc A580 incelemesi bu kadardı. Aslında daha çok bilgi vermek isterdim ama yazacak farklı bir şey bulamadım. Eğer uygun fiyata bulursanız, kaçırmayın derim. A580'e sahip olup sorun yaşayanlar beni etiketleyebilir, elimden geldiğince yardımcı olurum.