Spora yeni başlayan birisi için tavsiye

Emre Çetin 70

Hectopat
Merhaba Technopat sakinleri. 6-7 ay kadar önce spora başlamıştım bir arkadaşım ile. 2, 2.5 ay kadar yapıp bıraktım. Sebebi ise beslenme konusundandı. Şu an tekrardan spora başladım yaklaşık 1.5 ay oldu. İlk ay fullbody yaptım ve 2 haftadır bölgesel çalışmaktayım.
Boyum 185 ve kilom ise 90-92 arasında değişiyor.
Kiloma göre günlük hayatta çok çeviğim fakat kondisyonum hiç yok denebilir. Voleybol oynarken ani atılmalar yapabiliyorum. Hantal değilim.
Hedefim kilo vermek değil aslında. Hedefim bu kilolarda kalıp güçlenmek. Fakat yağ torbası gibi değilim.

Şu anda 2 haftadır uyguladığım programım şu şekilde :
pazartesi : Göğüs - biceps ;
İncline dumbell press,
Bench press,
Bench fly,
Cable crossover,
Low-to-high cable chest fly,
Dumbell curl.
Oturarak dirsekleri yaslayıp barbell curl.
Hammer curl,

salı : Sırt - triseps
Lateral pull down,
Seated cable row,
Dumbell row,
Dümenden barbell row.
Deadlift,
Düz demir ile triceps pushdown,
Overhead triceps extension,
Skullcrushers,

çarşamba : Bacak - omuz ;
Squad,
Leg press,
Leg extensions,
Leg curl,
Lateral raise,
Shoulder press,
Face pull,
perşembe off.
Cuma göğüs - biceps ;

İncline dumbell press,
Bench press,
Bench fly,
Cable crossover,
Low-to-high cable chest fly,
Dumbell curl.
Oturarak barbell curl.
Hammer curl,
cumartesi sırt - triseps ;
Lateral pull down,
Seated cable row,
Dumbell row,
Dümenden barbell row.
Deadlift,
Düz demir ile triceps pushdown,
Overhead triceps extension,
Skullcrushers,
pazar off

Yaptığım program ve uyguladığım hareketlerim bu şekilde. Uygulama şeklim ve makslarım şu şekilde:
İncile dumbell press için 22.5 dumbeller ile 3x8 yapıyordum. Sonrasında 22.5ların beni yorduğunu ve bench pressde gücüm kalmadığını fark edince 17.5 dumbeller ile 3x8-10 tekrar yapmaya başladım.
Bench pressde ise 50-60kg ile 3x8-10 yapıyorum.
Bench flyda kendimi zorlayıp sakatlanmamak için 5kg veya 7.5kg ile 12 tekrar yapıyorum 3 set.
Dumbell curlda 10kg ile 3x12.
Barbell curlda rekorum 20kg 2 X 8 fakat bir daha yapamadım o yüzden şu an 13kg ile 3 set 12 tekrar yapıyorum.
Hammer curlde 10kg ile 3x8-10 yapıyorum. (anlamadığım şekilde kollarımda bir yanma olmuyor fakat bileklerim sanki şişmiş gibi kalkmaz oluyor pek verim alamıyorum)
Sırt hareketlerinin hiçbirinde sırtım yanmıyor. Çok da hissetmiyorum.
Dumbell rowda 20kg dumbell ile 3x8-10
Deadlift 60-75kg arası ne denk gelirse 3x12 yapıyorum.
Overhead triceps extensions da 17.5 dumbell ile 3 set 12-15 tekrar arası yapıyorum dinlenmeden her sette 12.5 veya 10kg ile kaç tekrar çıkarsaya kadar yapıyorum.
Skull crushersde 10-13kg ile 3 set 10-12 tekrar yapıyorum.
Triceps pushdownda ise makinenin 50kg takıp 3x8-12 yapıyorum.
Bacak günü Squad ile başlayıp boş barla ısınıp 60-85 kilo(enerjime göre)3x8
Leg press 150-170kg 2x8 3. sette 120 kg ile 12 tekrar (her set bitince ayaklarımı uzatıp calf ittirişi yapıyorum makinedeki ağırlıkla yakana kadar)
Leg extentions makinesinde maksimum ağırlığa takıyorum(kaç kilo var bilmiyorum) 3x12 son sette ölümüne giriyorum.
Leg curlde tendonlarım kopar sakatlanırım falan korkusuyla pek ağır girmiyorum 3x10-12 yapıyorum.
Lateral raise de 7.5 ile yaparsam 3x8 ya da 5kg ile 3x12 yapıyorum.
Shoulder pressde 17.5'lar ile 3x8 tekrar yapıyordum fakat verimli olmadığını düşünüp 12.5 3x12 tekrar yapmaya başladım.
Yaptığım hareketler ve tekrarların doğru olup olmadığını bilmiyorum. Vücüt geliştirme hakkında pek bilgi sahibi değilim. Sizlerden istediğim beni aydınlatmanız. En dikkat ettiğim şeyler arkadaşımın da nasihat ettiği üzere hareketin formunu yanlış yapmamak ve sakatlanmamak.
Programım nasıl?
Kaldırdığım ağırlıklar yeni başlayan birisine göre nasıl?

6-7 ay önce sporu bırakmamın sebebi spordan sonra geldiğimde pek iyi beslenmediğimi düşünmemdi. Günlük hayatta genel olarak hamur işiyle besleniyorum. Ve sürekli yemek yiyorum (yağlı yağsız ne olursa fark etmez canım çekiyor. Fakat az yesemde çok fazla yesemde kilo almıyorum anlamadığım şekilde). Genel olarak annemin yaptığı yemekleri yiyorum ekstra kendim alıp veya yapıp yediğim bir şey yok.

Beni bilimsel açıklamalarla spor hakkında bilgi sahibi yapmanızı istiyorum. Kasların nasıl çalıştığı, nasıl dinlenmesi gerektiği, nasıl kas yapıldığı, nasıl beslenilmesi gerektiği vb. gibi.

Başta da dediğim üzere amacım kilo vermek değil. 85-90 kilo arasında güçlü bir vücut istiyorum. Bunu yaparken önce kilo verip sonra arttırmak mı mantıklı olur (düzenli ve dengeli bir beslenme beklemeyin çünkü ev yemekleriyle halledeceğim) yoksa bu kilodan aynı şekil devam mı etmeliyim ?
Uykunun spordaki önemi aşırı büyük müdür? Gece 12-3 arası uyuyorum genellikle.

Bu arada 18 yaşındayım belirtmeyi unutmuşum.

Son düzenleme:
Hocam doğal birine göre program bence ağır.

Hocam yaşınız genç ise heleki ergenlikte iseniz testosteron hormonunuz hayatınızın zirvesini görüyor bu da sporda bizim için çok güzel bir şey çünkü doğrudan kas gelişimine etki eden bir hormon. Testeron ne kadar yüksek olursa o kadar hızlı kas kütlesi kazanırsınız zaten doğal ve doğal olmayan olayı burada işin içine giriyor sporda dışarıdan ek testosteron takviyesi almak doğallığı bozuyor buralar genel kültürdü. Uyku kalitesi testosteronu bayağı etkiler diye okumuştum bir araştırmada kaynağı hatırlamıyorum ksb, bunun yanında ne kilo alın ne kilo verin sabit kilonuzda kalın antrenmanlarınızı yapın yemek konusuna gelince her zaman denilen gibi protein odaklı beslenmek önemli ama kendi fikrim eğer yarışma hedefiniz yoksa bu kadar üstüne düşmenize gerek yok normal anne yemeğinin yanında biraz daha ek tavuk, balık(protein odaklı yiycekler eklemek mantıklı olur),antrenmana kısmına gelince hocam boyunuz uzun kas kütlenizi artırmak biraz daha uzun sürer sizden kısa olan birine göre(bu bir genelleme) neyse doğal birine göre zannımca programınız ağır gerçekten hakkını vererek yapıyorsanız doğal birinin kaslarının iyileşmesi için 2 off yeterli değil. Şahsi öneri kısmına geleyeceğim göğüs sırt gibi kas gruplarını direkt olarak çalıştırmak çok çok zor o yüzden göğüs ve sırta olabildikçe(ego lift yapmadan) ağır kilolarda düşük tekrar(burası kişiden kişiye değişir) 3,4 set düzgün formda tükenişe gitmek(bu kısma bacakda dahil), kola ve omuz direkt çalışmak biraz daha kolay sırt ve göğüse göre omuzda normal kiloda ortalama tekrar(12, 15) 3 set yeterli olur 3 veya 4 hareket eksik bölgenize göre, kolda ise triceps ve bicepse 3'er hareket yeterlidir normal ağırlık ortalama tekrarda hissederek çalışabilirsiniz yine 3veya4 set olabilir kolda. Yazdıklarımın çoğu deneyime dayanıyor hocam spor yaparken makale okumayı severdim ve okuduklarımıda uygulardım umarım yardımcı olmuşumdur. Son olarak hakkını vererek yapın antrenmanı eninde sonunda karşılığını veriyor :)

Son düzenleme:
Hocam doğal birine göre program bence ağır.

Hocam yaşınız genç ise heleki ergenlikte iseniz testosteron hormonunuz hayatınızın zirvesini görüyor bu da sporda bizim için çok güzel bir şey çünkü doğrudan kas gelişimine etki eden bir hormon. Testeron ne kadar yüksek olursa o kadar hızlı kas kütlesi kazanırsınız zaten doğal ve doğal olmayan olayı burada işin içine giriyor sporda dışarıdan ek testosteron takviyesi almak doğallığı bozuyor buralar genel kültürdü. Uyku kalitesi testosteronu bayağı etkiler diye okumuştum bir araştırmada kaynağı hatırlamıyorum ksb, bunun yanında ne kilo alın ne kilo verin sabit kilonuzda kalın antrenmanlarınızı yapın yemek konusuna gelince her zaman denilen gibi protein odaklı beslenmek önemli ama kendi fikrim eğer yarışma hedefiniz yoksa bu kadar üstüne düşmenize gerek yok normal anne yemeğinin yanında biraz daha ek tavuk, balık(protein odaklı yiycekler eklemek mantıklı olur),antrenmana kısmına gelince hocam boyunuz uzun kas kütlenizi artırmak biraz daha uzun sürer sizden kısa olan birine göre(bu bir genelleme) neyse doğal birine göre zannımca programınız ağır gerçekten hakkını vererek yapıyorsanız doğal birinin kaslarının iyileşmesi için 2 off yeterli değil. Şahsi öneri kısmına geleyeceğim göğüs sırt gibi kas gruplarını direkt olarak çalıştırmak çok çok zor o yüzden göğüs ve sırta olabildikçe(ego lift yapmadan) ağır kilolarda düşük tekrar(burası kişiden kişiye değişir) 3,4 set düzgün formda tükenişe gitmek(bu kısma bacakda dahil), kola ve omuz direkt çalışmak biraz daha kolay sırt ve göğüse göre omuzda normal kiloda ortalama tekrar(12, 15) 3 set yeterli olur 3 veya 4 hareket eksik bölgenize göre, kolda ise triceps ve bicepse 3'er hareket yeterlidir normal ağırlık ortalama tekrarda hissederek çalışabilirsiniz yine 3veya4 set olabilir kolda. Yazdıklarımın çoğu deneyime dayanıyor hocam spor yaparken makale okumayı severdim ve okuduklarımıda uygulardım umarım yardımcı olmuşumdur. Son olarak hakkını vererek yapın antrenmanı eninde sonunda karşılığını veriyor :)

Yanıtınız çok çok teşekkür ederim. Henüz 18 yaşındayım. Evet amacım yarışmak değil ama olabildiğince çok hacimlenip güçlenmek bu yüzden beslenmeyi takıntı etmiştim. Tavuk vs. her gün yiyemesem bile belirli zamanlarda balık da dahil tüketiyoruz. Programda ekleme çıkarma yapmak için neler önerirdiniz peki ve bugün sosyalde dolaşırken bir arkadaşın 6-8 tekrar çıkardığınız kiloda 12'ye çıkana kadar kilo değiştirmeyin dediğini okudum. Bu ne kadar mantıklıdır?
Ego lift yapıp yapmadığımı nasıl anlayabilirim ve antrenmandan verim almadığımı nasıl anlarım ?
Bir de kol çalışırken bileklerim sanki şişiyormuş gibi oluyor ve curllerde ağırlık bileklerim yüzünden kalkmıyor bu normal midir ?

@ahmttunc hocamın dediği gibi bütün supplementler boş ve gereksiz midir. İleriki zamanlarda kullansam bile bir fark olmaz mı ?

Hocam 6 8 tekrar olayını katılıyorum 12 tekrara çekene kadar artırmamak mantıklı. Ego lift ise dumbell curl örnek verirsem 3x12 tekar yaptığımızı varsayalım 2sete 5. 6. tekrarda omuzdan yardım alıp kaldırmaya başlıyorsanız demek ki ego lift yapıyorsunuz. Antrenmandan verim alıp almamayı zamandan anlarsınız. Bileklerde şişme olması normal pump dediğimiz olay(kasın içine kan dolması)ve bu normaldir zamanla oda gelişecek. Supplement kısmına gelirsek hepsi boş gereksiz diyemem(kendi görüşüm) çünkü Türkiye'de yaşıyoruz ve beslenmemizde ağım şahım mükkemel değil vücudun alması gereken belli başlı şeyler var benim tek önericeğim kreatin çünkü biz kreatin ihtiyaçımızın tamamını yemeklerden almamız zor ve kreatin kullan çoğu insan da güc ve kütle artışı olur(ama öyle ağım şahım bir şey beklemeyin) almanız gerekli mi kesinlikle değil ama alırsanız faydası olur mu olur.

Hocam 6 8 tekrar olayını katılıyorum 12 tekrara çekene kadar artırmamak mantıklı. Ego lift ise dumbell curl örnek verirsem 3x12 tekar yaptığımızı varsayalım 2sete 5. 6. tekrarda omuzdan yardım alıp kaldırmaya başlıyorsanız demek ki ego lift yapıyorsunuz. Antrenmandan verim alıp almamayı zamandan anlarsınız. Bileklerde şişme olması normal pump dediğimiz olay(kasın içine kan dolması)ve bu normaldir zamanla oda gelişecek. Supplement kısmına gelirsek hepsi boş gereksiz diyemem(kendi görüşüm) çünkü Türkiye'de yaşıyoruz ve beslenmemizde ağım şahım mükkemel değil vücudun alması gereken belli başlı şeyler var benim tek önericeğim kreatin çünkü biz kreatin ihtiyaçımızın tamamını yemeklerden almamız zor ve kreatin kullan çoğu insan da güc ve kütle artışı olur(ama öyle ağım şahım bir şey beklemeyin) almanız gerekli mi kesinlikle değil ama alırsanız faydası olur mu olur.
Peki hocam büyük görünmek için napmam lazım? Yani güç ve büyük görünmek farklı şeyler benim güçlü olmak ile büyük olmak için yapacağım egzersizler farklı mı olmalı?

Birde creatine ne zaman başlanmalı.

Hacimden kastın parçalı gözükmek ise güç antrenmanı ve parçalı olmak için yapılan antrenmanlar farklı güç istiyorsan düşük tekrar Max ağırlık gibi antrenman programları var mallesef güç ile ilgili pek bilgim yok çünkü ben parçalı olmak için antrenman yapıyorum. Elbete parçalı için yaparkende güçün artıyor. Kreatine 3 ay sonra falan başla bence ihtiyaçın var mı yok bir bak ne kadar gelişme var vücudunda hafta hafta fotoğraf çekip karşılaştır.

Hacimden kastın parçalı gözükmek ise güç antrenmanı ve parçalı olmak için yapılan antrenmanlar farklı güç istiyorsan düşük tekrar Max ağırlık gibi antrenman programları var mallesef güç ile ilgili pek bilgim yok çünkü ben parçalı olmak için antrenman yapıyorum. Elbete parçalı için yaparkende güçün artıyor. Kreatine 3 ay sonra falan başla bence ihtiyaçın var mı yok bir bak ne kadar gelişme var vücudunda hafta hafta fotoğraf çekip karşılaştır.
Büyük görünmek nasıl oluyor parçalı görünmekten ziyade.

Büyük görünmek hocam kas kütlenle birlikte yağ oranında artıyor yani kas hatların daha az belirgin ama ölçü olarak daha yüksek ölçüde oluyor. Parçalıda ise kas hatların daha belirgin ama ölçü olarak daha düşük, hepsi zevkine kalmış.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı