SQL nasıl çalışır?

533388

Hectopat
Makaleler
2
SQL nasıl çalışır, terimler nelerdir? SQL ile ilgili daha doğrusu SQL gibi bir uygulama geliştirmek istense neler bilinmeli? SQL'in nedense ben biraz basit bir yapısı olduğunu sanıyordum ama İngilizce bir makale okudum ve nasıl bir çalışma mantığı olduğunu anlamadım. Mesela oluşturduğum tablolar nereye kaydoluyor? Bir sunucuya mı?

SQL nasıl çalışır, terimler nelerdir? SQL ile ilgili daha doğrusu SQL gibi bir uygulama geliştirmek istense neler bilinmeli? SQL'in nedense ben biraz basit bir yapısı olduğunu sanıyordum ama İngilizce bir makale okudum ve nasıl bir çalışma mantığı olduğunu anlamadım. Mesela oluşturduğum tablolar nereye kaydoluyor? Bir sunucuya mı?

SQL ile uygulama geliştirilmez. SQL bir veri tabanı oluşturmanızı sağlar. Mesela yapacağınız uygulamada kullanıcıların bilgilerini SQL'de alabilirsiniz. bildiğim kadarıyla sql internette depolanıyor. birde bunun internet gerektirmeyen hali sqlite var. sqlite'ı da yine verileri depolamak için kullanabilirsiniz ve internete gerek kalmaz. örnek olarak Yapılacaklar listesi uygulaması yaparsanız sqlite kullanmak daha iyi olur. bu listedeki şeyleri internette tutmanın anlamı yok hem internet olmazsa adam eklediği şeylere erişemez.

SQL ile uygulama geliştirilmez. SQL bir veri tabanı oluşturmanızı sağlar. Mesela yapacağınız uygulamada kullanıcıların bilgilerini SQL'de alabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla SQL internette depolanıyor. Bir de bunun internet gerektirmeyen hali SQLite var. SQLite'ı da yine verileri depolamak için kullanabilirsiniz ve internete gerek kalmaz. Örnek olarak yapılacaklar listesi uygulaması yaparsanız SQLite kullanmak daha iyi olur. Bu listedeki şeyleri internette tutmanın anlamı yok hem internet olmazsa adam eklediği şeylere erişemez.

Hocam siz soruyu yanlış anladınız galiba ben SQL'i ve nerede kullanılacağını biliyorum.

Bildiğim kadarıyla SQL internette depolanıyor.

İşime burası yaradı ama biraz daha derinlemesine bilgi sahibi olmak istiyordum.
@bitwise hocam siz biraz açıklar mısınız?

SQL ile uygulama geliştirilmez. SQL bir veri tabanı oluşturmanızı sağlar. Mesela yapacağınız uygulamada kullanıcıların bilgilerini SQL'de alabilirsiniz. bildiğim kadarıyla sql internette depolanıyor. birde bunun internet gerektirmeyen hali sqlite var. sqlite'ı da yine verileri depolamak için kullanabilirsiniz ve internete gerek kalmaz. örnek olarak Yapılacaklar listesi uygulaması yaparsanız sqlite kullanmak daha iyi olur. bu listedeki şeyleri internette tutmanın anlamı yok hem internet olmazsa adam eklediği şeylere erişemez.
Mesajda doğru bilgi yok.

Açılımı Structured Query Language veri tabanları ile etkileşime geçip veriyi yönetmemizi sağlayan dildir.
Local bilgisayarınız üzerinde de bulutta da veri depolanabilir çeşitli veri tabanları ile. Veri tabanı ve SQL farklı şeyler.

@kaan.w hocam siz açıklar mısınız bilginiiz varsa SQL nasıl çalışır veriler nasıl depolanır tablo oluşturmada arka planda nasıl bir işlem gerçekleşir.

Mesajda doğru bilgi yok.

Açılımı structured query language veri tabanları ile etkileşime geçip veriyi yönetmemizi sağlayan dildir.
Local bilgisayarınız üzerinde de bulutta da veri depolanabilir çeşitli veri tabanları ile. Veri tabanı ve SQL farklı şeyler.

Hocam kusura bakmayın. Yanlış bilgi olarak raporlayın o zaman başkalarının kafası karışmasın.

SQL query dilidir, kendisi calismaz. Onu kullanarak "query" verdigin sey ne ise o calisir.

Terimleri cogu DB icin ortak olsa da calistigin RDBMS'in kendi SQL dokumanindan ogrenirsin bunu. Ayni SQL her DB'de calismaz. Hatta ayni DB'nin farkli storage engine'i icin de calismaz. MySQL InnoDB row lock yaparken MyISAM yapmaz dolayisiyla "ROWLOCK" gibi komutlar kullanamazsin. Bu tarz tonla detay var ve bunlar SQL cati terimi altindaki teknik detaylar. Sececegin DB ye ve storage kriterlerine gore degisir.

SQL nereye kaydediyor sorusu da yanlis cunku kaydeden sey SQL degil.

Calisma prensibini merak edenler icin tavsiyem oncelikle isletim sistemleri ve dosya sistemleri uzerinden baslayip sonra Database systems uzerine calismalari. O zaman kavrayabilirsin ACID kavramini nasil yaptiklarini ya da transaction management nasil yaptigini ya da bu cevabimda yazdigim teknik terimlerin ne oldugunu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı