Rehber SSD alırken dikkat edilmesi gerekenler

Selamlar, bu konumda sizlere SSD alırken dikkat edilmesi gereken şeyler nedir, bundan bahsedeceğim. Bahsettiğim şeylere dikkat ederseniz, kendinize en uygun SSD'yi seçebileceğinize inanıyorum. Bir SSD alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus var, ben de bu dikkat edilmesi gereken tüm şeyleri maddeler halinde sıraladım. Lafı daha fazla uzatmadan konuya geçelim.

• Kontrolcü​

1617619923962.png

Kontrolcü, SSD'nin en önemli bileşenlerinden birisidir. Hatta en önemlisidir de diyebiliriz. İşlemci görevi görür. SSD'nin sahip olduğu kontrolcü, doğrudan performansı ile ilişkilidir. Bu yüzden alacağımız SSD'nin kontrolcüsü konusunda dikkatli olmamız gerekiyor.

"İyi güzel, dikkat edeceğiz de neye dikkat edeceğiz?" diye soracak olursanız da, çoğu sorunlu SSD'de adı geçen, kötü denebilecek birkaç kontrolcü var. Bu kontrolcüye sahip SSD'leri almaktan olabildiğince kaçınmanızı öneriyorum. Uzak durmanızı önerdiğim birkaç kontrolcü;
• Silicon Motion SM2256K
• Silicon Motion SM2256S
• Silicon Motion SM2258XT
• Silicon Motion SM2259XT
• Silicon Motion SM2263XT
• Phison E12C
• Phison S11T
• Maxio MAS0902A

Bu yukarıda listelediğim kontrolcülere sahip SSD'leri almanızı tavsiye etmiyorum. Hangi SSD'de, hangi kontrolcü var öğrenmek için hazırladığım SSD listesine göz atabilirsiniz.
SSD Listesi - Astroscott

NAND Yongalar​

Evet, bir diğer dikkat edilecek kısım da, NAND yongaları. NAND yongalar, SSD'lerdeki tüm veriyi depolayan yongalardır. Sahip oldukları elektrik yüküne oranla belirli Bit değerini temsil ederler.
1617620352807.png

Hücre başına 1 Bit saklayan NAND yongalara, SLC adını veririz. Açılımı ise Single Level Cell'dir.
Hücre başına 2 veya daha çok Bit saklayan NAND yongalara ise MLC adını veririz, bunu açılımı ise Multi Level Cell'dir.
Hücre başına 3 Bit saklayanlara ise TLC adı verilir, bunun açılımı ise Triple Level Cell'dir.
Hücre başına 4 Bit saklayan NAND yongalara ise QLC adını veririz. Bunun açılımı da Quad Level Cell'dir.
Hücre başına daha fazla veri saklamanın avantajı, daha yüksek kapasitelere ulaşabilmektir. Ancak bunun kadar büyük diğer bir dezavantajı, hücre başına ne kadar fazla veri saklanırsa, NAND yonga o kadar çabuk yıpranacaktır. Hücre başına daha fazla veri depolandığı için, ayrıca bu NAND yonga daha yavaş çalışacaktır. Yani genel anlamda sıralayacak olursak;
SLC > MLC > TLC > QLC diyebiliriz. Tabii hepsinin kullanım amaçları ve alanları farklı olduğundan bu sıralama duruma göre değişebilir.
Uzun ömürlü ve hızlı olsun diyorsanız, MLC, TLC NAND SSD'lere yönelmelisiniz.
Önemli verilerimi depolamayacağım, ne kadar ucuz ve yüksek depolama alanı o kadar iyi diyorsanız, TLC veya QLC NAND SSD'lere yönelebilirsiniz.
QLC SSD'lere işletim sistemi kurup kullanmanızı pek tavsiye etmiyorum. Çabuk yıpranacaklardır.
SLC ve eSLC SSD'ler ise genel olarak profesyonel amaçlarla kullanıldıkları için piyasada pek bulunmuyor.
Bir diğer anlatmam gereken nokta ise, NAND yongaların katman sayıları ve 2D-3D yapıları. Bunu önceki bir mesajımdan alıntılamak istiyorum;
• 2D NAND adından da anlaşılacağı üzere düzlemsel bir yapıda, 3D NAND ise daha geniş, katmanlı bir yapıda. Bunu bir görselle anlatacak olursak;
1610971873556.png

Ek olarak hücrelerin sığdırılması için kısıtlı bir alan bulunuyor, daha fazla depolama için bu hücreleri küçültmek ve birbirine yakınlaştırmak gerekiyor. Bu yüzden özellikle yüksek depolamada kararsızlık oluşturabiliyor.

• Bunun yanında 3D NAND teknolojisinin düşük güç tüketimi, yüksek performans ve daha uzun ömür gibi avantajları var. 2D NAND SSD'ler bunların hepsinden yoksun anlayacağınız.
2D NAND ne kadar artık çağ dışı denebilecek bir teknoloji olsa da, belli başlı SSD'lerde hala kullanılmakta. Bunlardan bazıları;
Kingston A400
SanDisk SSD Plus
WD Green Gen1.

Yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı, 2D NAND SSD almanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Mümkünse, 3D NAND ve 64 veya daha fazla katmana sahip bir SSD almanızı öneririm.

SSD'lerin NAND tiplerini, katman sayılarını ve birçok detayı SSD listemde bulabilirsiniz.

DRAM​

Evet, SSD'lerde bulunması gereken en önemli bileşenlerden birisine geldik, DRAM.
1617623912278.png

DRAM'in ne olduğunu kısaca anlatmak gerekirse,
SSD'ler üzerinde RAM gibi küçük boyutlarda bulunan ve yüksek hızlı çalışan bir bellek. Önbellek görevi görür, önbelleğe alınan dosyalar daha hızlı çalışır. Sık kullanılan verileri depolar ve SSD'nin daha stabil, daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.
Ayrıca DRAM bulunduran SSD'lerde NAND yongalar daha az yorulur, dolayısıyla SSD'nin ömrü artar, performansı kolay kolay düşmez.

Yani anlayacağınız SSD üzerinde önemli bir yere sahip. Zaten DRAM bulundurmayan SSD'ler genellikle bütçe dostu, oldukça kırpılmış giriş seviyesi SSD'ler oluyor. Günümüz için konuşacak olursak DRAM, SSD'lerde kesinlikle bulunması gereken bir bileşen.

Bu yüzden, alacağınız SSD'de DRAM bulunmasına dikkat etmenizi öneririm.

Okuma yazma hızları​

1617630293106.png

Şimdi geldik okuma yazma hızlarına. Aslında SSD'lerin kontrolcüleriyle doğrudan bağlantılı bir durum. Tabii ki bir SSD alırken dikkat edeceğiniz en büyük noktalardan birisi de okuma yazma hızları olacaktır. NVMe SSD'lerin okuma hızları artık fantastik değerlere ulaşmış durumda. SATA SSD'lerin hızları ise neredeyse aşağı yukarı aynı.

Burada artık iş SATA vs NVMe kısmına geliyor. Render yapacak ve bolca dosya transferi yapacaksanız ne kadar yüksek hız, o kadar iyi demektir. Bu durumda oldukça yüksek hızlar vadeden NVMe SSD'lere yönelmenizi öneriyorum. Böyle bir işiniz yoksa daha yüksek depolamaya sahip bir SATA SSD veyahut daha kaliteli bir SATA SSD almak daha mantıklı olacaktır.

Yazılım ve garanti​

1617631109917.png

Yine işin arka planında dikkat etmeniz gereken bir husus. Alacağınız SSD'nin üreticisi tarafından desteklenip desteklenmediğine önem gösterin. Yazılımı olup olmadığını, garanti politikalarını araştırın ki, bir sorun yaşadığınızda çaresiz kalmayasınız. Özellikle pek önem gösterilmese de SSD yazılımları da SSD'nin sağlığını takip etmede ve yer yer sağlığını korumada oldukça önemli rol oynuyor.

SSD yazılımları için hazırladığım bir başka konu;

Evet, konum bu kadardı. Bu sıraladığım maddelere dikkat ederek, bilinçli bir şekilde araştırıp değerlendirerek kendinize hem fiyat hem de ihtiyaç anlamında en uygun SSD'yi alabileceğinize inanıyorum. Biliyorsunuz ki hala en çok satılan SSD'ler listelerinde SanDisk SSD Plus, Kioxia Exceria, James Donkey JD gibi berbat SSD'leri görüyoruz. Bu konuda kullanıcıları bilinçlendirme amacını güdüyorum, umarım amacıma ulaşmışımdır. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Merak ettiğiniz bir soru varsa belirtebilirsiniz.
 
Link atabilir misiniz konuyu açınca?
Buyurun hocam. İstek atın listeye girip.
 
Hücre başına 1 Bit saklayan NAND yongalara, SLC adını veririz. Açılımı ise Single Level Cell'dir.
Hücre başına 2 veya daha çok Bit saklayan NAND yongalara ise MLC adını veririz, bunu açılımı ise Multi Level Cell'dir.
Hücre başına 3 Bit saklayanlara ise TLC adı verilir, bunun açılımı ise Triple Level Cell'dir.
Hücre başına 4 Bit saklayan NAND yongalara ise QLC adını veririz. Bunun açılımı da Quad Level Cell'dir.
@hakan yaeger Hocam merhabalar, burada 3 Bit TLC yazıyor ama Samsung 870 EVO için 3 Bit MLC yazmış kafam karıştı. 870 Evo MLC mi TLC mi?
EVO 870.jpg
 
Güzel bir rehber olmuş, elinize sağlık. Bir sorum olacak. DDR3 bellek tipi olan bir sisteme önbellek tipi DDR4 olan bir DRAM SSD takılabilir mi?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı