SSD disk aldım, pişman oldum

Aynı bilgisayara ben de sahibim, dediğin gibi 2 HDD girişinden 1'i SATA-3, diğeri SATA-2 destekli. Ben CD-ROM kısmını söküp oraya da disk taktım. O kısım da SATA-3. Şu an 120GB Samsung Evo SSD 840 (SATA-2) + 240GB James Donkey SSD (SATA-3) + 750 GB Stok HDD (Hitachi sanırım) (SATA-3) takılı.

Bir süre BIOS pilsiz kullandığımdan uyarıyım seni. Senin de tecrübe ettiğin üzere BIOS default olarak SATA 2 moduna ayarlı. Eğer BIOS pilinin bitmesi, BIOS'u resetleme gibi bir şey olursa tekrar SATA-3 modunu aktif etmen gerekiyor.

Üstadım Hızır Aleyhisselam gibi yetiştin :) Allah senden razı olsun. 2 adet dahili hdd yuvasından sata3 portu olan yer anakartın üzerinde olduğu için bilgisayar hava alamıyor. pc nin altındaki delikleri oraya taktığımız hdd tıkıyor ve pc içerisine hava girişi olmuyor. Eğer Cd rom yuvası sata3 destekliyorsa alayım bir aparat SSD yi oraya takayım. Bu beni çok sevindirdi. Allah senden razı olsun.
Hocam konu dışı bir şey sormak istiyorum. Dizüstülerde, boş portlarımızı gösteren program(ların) ismini biliyor musunuz acaba?

Bios içerisine girdiğinde boş portları görebiliyorsun. Ekstra uygulamaya gerek yok
 
Hala pişman mısınız hocam?
Sorununuzu çözemedim belki ama çözebildiğinize sevindim.
 
@Turgay_220
SSD nin suçu yok. Konuda belirttim zaten.
Sata 3 olarak satılan SSD diskler PC üzerindeki Sata3 portuna bağlandığında. Saniyede 500-550 MB arasında veri işleyebiliyor. Tabi bu durum kullanılan SSD nin teknik verileri ile sınırlı. Benim aldığım Sandisk Ultra 3D modelinin saniyede 560MB veri okuma, 530 MB veri yazma kabiliyeti var.

O ekran görüntüsünde veri hızları olması gerekenin yarısında. 560 olması gerekirken 280 olmuş. Yani Sata2 standardında.

Bu da şu demek oluyor. Cihazın bağlandığı port Sata3 portu değil, Sata2 portu olmasından kaynaklı.
PC nin bios ayarlarını konuyu açtığım gece karman çorman ettim. Sata3 portunu aktif etmeyi başarabildim. Şuan SSD olması gerektiği gibi saniyede 545MB veri okuyabiliyor.
haberde öyle bir başlık vardı ki bende ssd arızalı sandım okumaya başladım. 1. sı ssd nin sıralı okuma yazma hızı senin genel performansına etkisi iop hızları yanında küçük bir faydadır. asıl önemli olan rasgale işlem hızı genel performansa etki eder pc açılırken kapanırken uygulama ve oyun açarken burada bariz bir bir artış olur en kötü ssd en iyi harddiskten iops hızı olarak kat be kat fazladır.
 
Üstadım Hızır Aleyhisselam gibi yetiştin :) Allah senden razı olsun. 2 adet dahili HDD yuvasından SATA3 portu olan yer anakartın üzerinde olduğu için bilgisayar hava alamıyor. PC'nin altındaki delikleri oraya taktığımız HDD tıkıyor ve PC içerisine hava girişi olmuyor. Eğer CD ROM yuvası SATA3 destekliyorsa alayım bir aparat SSD'yi oraya takayım. Bu beni çok sevindirdi. Allah senden razı olsun.

BIOS içerisine girdiğinde boş portları görebiliyorsun. Ekstra uygulamaya gerek yok

Dün mesajı yazdıktan sonra bir şüpheye düştüm, CD-ROM kısmı da SATA-2 olabilir. Teyit etmek lazım. Bilgisayarı açacak ekipmanım yok şu an, uygulamalar üzerinden bulmaya çalışıyorum ama ne kadar güvenilir olur emin olamadım. Bir şeyler bulursam yazarım.

Not: Sanırım SATA-2 imiş. Yanlış bilgi için kusura bakma, umarım aparat siparişi vermemişsindir.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    21,1 KB · Görüntüleme: 47
  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    38,4 KB · Görüntüleme: 42
Son düzenleme:
Yalnız eski WiFi kartlarının bulunduğu portlar M.2 değil. Kesin M.2'dir diye söktüğüm bir WiFi kartı var elimde AzureWawe markalı Realtek çipli ama M.2'den büyük bu yahu.
Düzenleme: Araştırdım. Mini PCI-E imiş standardı. Garip ya, hiç duymamıştım.
Mini pci-e :) egpu cular çok sever o portu pci dönüştürücü aparatlar ile m2 portu sağlanabilir ancak laptopun mobilitesi kayboluyor.
 
Günlük kullanımda bilgisayarın okuduğu dosyalar sıralı yani peş peşe dizili olmaz. Biri diskin başında biri ortasında biri sonunda gibi rastgele yerlerde olur. Onun için hızı belirleyen rastgele okuma değeridir. Bu değer SSD'ler mekanik olmadığı için çok iyidir. Bu sebeple SATA2 olup sıralı okuma değerinin düşük çıkması günlük kullanımı kötüleştirmez. Ancak 20-50GB gibi büyük dosyaları kopyalarken bekleme süren uzar ki bu da günlük olan bir şey değildir.
 
Hala pişman mısınız hocam?
Sorununuzu çözemedim belki ama çözebildiğinize sevindim.

Benim sorunum çözüldü. 550 MB/Saniye görebiliyorum.
Dün mesajı yazdıktan sonra bir şüpheye düştüm, CD-ROM kısmı da SATA-2 olabilir. Teyit etmek lazım. Bilgisayarı açacak ekipmanım yok şu an, uygulamalar üzerinden bulmaya çalışıyorum ama ne kadar güvenilir olur emin olamadım. Bir şeyler bulursam yazarım.
Not: Sanırım SATA-2 imiş. Yanlış bilgi için kusura bakma, umarım aparat siparişi vermemişsindir.

Uygun bir ürün bakıyordum :) Amazon.com.tr de bir ürünü sepete eklemiştim :)
Bu uygulamanın adı nedir? Onu belirtin ki SSD almayan, almayı düşünen arkadaşların işine yarayabilir. Speecy, aida64 gibi uygulamalarda bu kadar net yazmıyordu sata3 veya sata2 olduğunu.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı