SSD hakkında bilgiler

Hyakutake_GC

Hectopat
Katılım
23 Kasım 2019
Mesajlar
1.331
Çözümler
1
Değerli forumdaşlarım,
Kasım ayı sözde indirimleri için zaman kaybetmemeniz veya kısa yoldan birazcık olsun bilgilenebilmemiz adına gün içinde SSD hakkında öğrendiklerimi (İndirim olmasa bile takıntılı bir şekilde araştırmak istedim) veya dikkatimi çekenleri sizinle paylaşmak istedim.

Yabancı bir forum üyesinin titizliği sonucu global anlamda popüler SSD'lerin fiziksel/yazılımsal yapı listesi, buyurun: SSDs

Farklı bir forum üyesinin SSD sıralama listesi (Genelde kontrolcüler baz alınarak sıralanmış), buyurun: SSD TIER LIST

Not: Intel 660P vb. "QLC SSD" tercih etmemeniz uzun vadede yararınıza olacaktır. Çünkü: QLC NAND, verileri 4 katmanlı olarak sıralı bir şekilde yazdığından, veriler okunmak istendiği sırada onları bulması uzuyor, böylece yavaşlamış veya doluluk oranına göre ek olarak dosya kopyalama işlemi yapıldığında DRAM'ini gün içerisinde tüketmiş oluyor. 3D NAND olduğundan daha fazla veriyi (Hücreler üst üste olduğundan) saklayabiliyor ama işler daha da karıştığı için hata payı en çok olan NAND yongası olabileceğini düşünüyorum. QLC yongalar halen geliştirilmekte olup stabilizeyi yakalamış değillerdir.
Çoğunlukla TLC NAND (TBW değerleri yeterli olup QLC yongasına oranla daha fazladır) yongalı SSD'ler üretilir; tek hücrede 3 katman oluşundan dolayı bu yongalarda F/P ürünü olarak kabul edilir.

ÖZETLE: QLC tek hücre için 4 veri saklayabiliyor ama verileri okuması sırasında (Veriler elektronların yer değiştirmesiyle oluşan 0-1'lerden oluştuğu için) katmanları açıp bulması uzun vadede zorlaşıyor veya azalıyor. Üstelik bu yongaların TBW (Toplam yazabileceğiniz veri miktarı) değerleri diğer yongalara oranla azdır. DRAM'siz SSD almayın, üstteki listeden hangi modellerde bulunduğuna bakabilirsiniz.

Hücre ve NAND yonga türlerini öğrenmek adına, linkteki yabancı kanalda bulunan ilgili videolara bakmanız yararınızadır, buyurun:

DİP NOT: MLC ve SLC (İkisi de ev kullanıcıları için hem uçuk hem de gereksiz diyebilirim) NAND yongalarından bahsetmedim; TLC popüler veya son kullanıcıyı (genel) baz alarak yazdım. Konunun geneli, SSD konusunda bir gün içerisinde edindiğim bilgiler veya modelleri araştırmam sonucundan öğrendiklerim (Yanlışım vardır, hakkınızı helal ediniz).
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Farklı bir forum üyesinin SSD sıralama listesi (Genelde kontrolcüler baz alınarak sıralanmış), buyurun: SSD TIER LIST
Gözüme çatpan bir sorun yok bu Tier listte ama bunu sürekli güncel tutacağını söylemesi bana saçma geldi.
O listeyi hala güncel tutuyorsa helal olsun şu an incelemeye vaktım yok.
 
Gözüme çatpan bir sorun yok bu Tier listte ama bunu sürekli güncel tutacağını söylemesi bana saçma geldi.
O listeyi hala güncel tutuyorsa helal olsun şu an incelemeye vaktım yok.
Güncellik konusunda bende hassasım ama kontrolcüler aynı, sıralamada da sıkıntı görmeyince paylaşma gereği duydum (Bazı firmaların birkaç modeli eksik).
 
İnceleme vakti bulur bulmaz inceler ve sonuçları paylaşırım.
Tabi, model seçimi hakkında da önbilgi almış oluruz.
Benim fikrimce QLC NAND bile oyun ve Windows için gayet yeterli resmi işler için SLC öneririm.

QLC konusunda ileriye dönüklüğü edindiğim bilgiler sonucunda yeterli olmayabilir (TBW veya 4 katmanlı ucuza daha fazla depolama güzel ama dosyaları bulup çıkarması konusunda hala tereddütteyim. Yabancı bir kaç forumdan testlere baktım ve endişelendim).
Bu tablo gerçekten çok iyi ve hiç hata yok neredeyse. DRAM, yonga tiplerine, kontrolcülerine ve üretim teknolojilerine falan bakabiliyorsun. IOPS, TBW ve MTBF değerleri içinde markaların kendi sitesi var.

Türkçe olarak şöyle bir Tier listesi var.

Eline sağlık.

Paylaşım ve tebliğiniz için teşekkür ederim (Paylaşımınızı verdiğim linkten kopyalamış olabilirler mi pek bakamadım ama sıralama tamamen aynı olunca).
Tabi ekler de var ve Türkçe, o yönden güzel.
Listelenen SSD'lerin veritabanı ve inceleme yapan forumların linkleri (Sağ tarafta): Johnny Lucky Solid State Drive Database
Bu link, yabancı forum üyesinin bilgileri aldığı veri tabanı. SSD'lerin tüm bilgileri mevcut.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı