SSD ile RDR2 FPS sorunu çözülür mü?

İşletim sistemi
Windows 10

MadBoy

Hectopat
Arkadaşlar merhaba öncelikle sistemim:

4x2 GB DDR3 RAM.
i5 2400 işlemci.
1050 Ti 4 GB ekran kartı.
2 Tane 500GB harddisk.

RDR2 oyununda özelikle şehirlere girince FPS droplar yaşıyorum. Normalde ormanda FPS 30-40 aralarında iken bir savaşa girdiğimde veya şehire geldiğimde FPS düşmesi yiyorum. Oyunda takılmalar oluyor. MSI Afterburner ile kontrol ederek oynadım. İşlemcim zaman zaman %100'leri görüyor ama bütün ayarları Low'a alıp Windows ekranında en düşük çözünürlükte dahi girsem şehirde takılmalar oldugunu fark ettim, oyunda optimizasyon sorunu var gibi evet ve açıkcası ormanda 40 olan FPS çatışmalarda 30'a kadar inebiliyor. Tamam ama FPS düşmesi olunca insan rahatsız oluyor.

2 Farklı harddiskim oldugu için deneme amaçlı oyunu diğer harddiskime atıp bir de oradan açtım ve orada çok daha fazla FPS düşmesi yedim, M&B Bannerlord'da da aynı sorun yaşıyordum ama onun dışındaki her oyunu rahatlıkla oynadım, şimdi soruya gelelim.

Bu gözlemlerim neticesinde sizce benim FPS sorunum işlemcinin ekran kartını besleyememesi ile mi alakalı yoksa harddisk ile mi alakalı? Bunu nasıl anlarım tam olarak?

RAM kullanımım 8 GB RAM olmasına rağmen oyun başlarında 7.3 ondan sonra 6.5'larda seyrediyor ve dediğim gibi oyunu Low Settings'e alıp oynadım, sırf merak ettiğim için yine drop olacak mı diye ve şehirde drop yemeye devam ettim. Çok çok sık olmasa da yine de oluyor bu droplar.

Ve o kadar berbat bir optimizasyon yapmışlar ki Ultra texturede de oynasanız MSAA ya da resulotion scale ya da reflection texture ayarlarından herhangi birisi kapalı veya düşükse görüntü kesinlikle çamurlaşıyor. Bunları arttırınca da FPS düşüyor, oyun ayarları düşük olsa da yaşanan belli noktalarda bir FPS düşmesi sorunu var.

Tavsiyem MSI Afterburner ve RivaTuner indirip bilgi ekranı ayarlarınızı yapıp oyun içerisinde bilgisayarınızın performansını test edip neyin ne kadar kullanıldığını neyin kullanılmadığına bakabilirsiniz. Eğer değerleri buraya da paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışabilirim.

İşlemcinin ekran kartına yetersizliğinden kaynaklanması muhtemel. Dediğiniz gibi diğer oyunlarda problem olmazken RDR2, M&B Bannerlord gibi yeni nesil oyunlarda bu FPS sorunuyla beraber %100 CPU kullanımı meydana geliyorsa işlemci yükseltmesi yapılmalı. Bu tarz yeni nesil oyunlarda düşük ayarlar harici açma imkanınız olmadığından darboğaz görülüyor. Ayrıca 2x8 GB RAM kullanmak da performansa oldukça olumlu yönde etki yapacaktır.

Bu oyunu sanırım işlemciye özellikle yük bindirsin diye yapmış olabilirler. Malum oyun sektörü geliştikçe gelişiyor son kullanıcının işlemcisi, GPU donanımları vs.

Son düzenleme:
Bu oyunu sanırım işlemciye özellikle yük bindirsin diye yapmış olabilirler. Malum oyun sektörü geliştikçe gelişiyor son kullanıcının işlemcisi GPU donanımları vs.

Benim sistemimde ekran kartına yük biniyor orta ayarlarda ve işlemci değiştikten sonra oyunda pek bir performans farkı olmadı o yüzden GPU ya yük bindiğini düşünüyorum. En azından bende öyleydi.

HD tuner ile quick scan yaptım oyunun kurulu oldugu harddiskde problem yok ama Windows'umun kurulu oldugu harddiskde sorun buldu değerler aşağıda ama ondan önce sormak istediğim sorularım var.

Anakartımın modeli Dell 042P49 optiplex 3010 olarak geçiyor.

Kasayı açıp SATA girişlerine baktıgımda "0, 1, 2, 3" diye numaralar yazan portlar var ve "3" numaralı portun üstünde ayrıca SATA3 diye belirtmişler benim anakartım SATA3 destekliyor mu ?

Çünkü wfinfo ile baktım ancak orada boş portları göremedim sadece harddisk taktıgım portları gösteriyordu onlarada sataıı demişti ve benim anakartım Max kaç GB RAM destekliyor ? ayrıca anakartın sitesinde sataııı girişi olmadı yazılmış 3gbs sataıı girişi bulunduğu yazılmış, anakartımda USB 3.0 girişide yok RAM'e gelecek olursak;
AIDA 64 programında Max 16 GB RAM yazıyor ama anakartın sitesinde Max RAM'e yanlıs bakmadıysam 8 GB yazmışlar YouTube'da yabancı bir kanalda ise 16 GB oldugundan bahsetmişler ama optiplex 3010 SSF oldugundan bahsetmişler, şimdi bu bilgilerin kesinliğini nasıl anlayacağım ben?
Anakartımda sataııı var mı anakartmın 16 GB'a kadar destekler mi?

Ayrıca eklemek istedim monitörüm 1600X900 60Hz Acer 11 yıllık bir monitör.

Eğer desteklerse ilk aşamada SSD alıp ilerleyen zamanda RAM almayı planlıyorum açıkcası.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

HD Tune sonuçları
Konu biraz farklı noktaya kaydı aşağıya bazı bilgileri bırakacağım benim anakartımda SATA3 desteği yok mu şimdi?
MSI Afterburner testleri ile gördümki işlemci darboğaz yaşıyor ancak birkaç ay sonra SSD alıp oyunu ve Windows'u oraya kurarak işlemci üzerindeki yükü bir nebzede olsa azaltmayı planlıyorum ve bu deneyimi yaşadıktan sonra konuya tekrar dönüp sonuçlarımı yazacağım.
Arkadaşlar merhaba öncelikle sistemim:

4x2 GB DDR3 RAM.
i5 2400 işlemci.
1050 Ti 4 GB ekran kartı.
2 Tane 500GB harddisk.

RDR2 oyununda özelikle şehirlere girince FPS droplar yaşıyorum. Normalde ormanda FPS 30-40 aralarında iken bir savaşa girdiğimde veya şehire geldiğimde FPS düşmesi yiyorum. Oyunda takılmalar oluyor. MSI Afterburner ile kontrol ederek oynadım. İşlemcim zaman zaman %100'leri görüyor ama bütün ayarları Low'a alıp Windows ekranında en düşük çözünürlükte dahi girsem şehirde takılmalar oldugunu fark ettim, oyunda optimizasyon sorunu var gibi evet ve açıkcası ormanda 40 olan FPS çatışmalarda 30'a kadar inebiliyor. Tamam ama FPS düşmesi olunca insan rahatsız oluyor.

2 Farklı harddiskim oldugu için deneme amaçlı oyunu diğer harddiskime atıp bir de oradan açtım ve orada çok daha fazla FPS düşmesi yedim, M&B Bannerlord'da da aynı sorun yaşıyordum ama onun dışındaki her oyunu rahatlıkla oynadım, şimdi soruya gelelim.

Bu gözlemlerim neticesinde sizce benim FPS sorunum işlemcinin ekran kartını besleyememesi ile mi alakalı yoksa harddisk ile mi alakalı? Bunu nasıl anlarım tam olarak?

RAM kullanımım 8 GB RAM olmasına rağmen oyun başlarında 7.3 ondan sonra 6.5'larda seyrediyor ve dediğim gibi oyunu Low Settings'e alıp oynadım, sırf merak ettiğim için yine drop olacak mı diye ve şehirde drop yemeye devam ettim. Çok çok sık olmasa da yine de oluyor bu droplar.

Ve o kadar berbat bir optimizasyon yapmışlar ki Ultra texturede de oynasanız MSAA ya da resulotion scale ya da reflection texture ayarlarından herhangi birisi kapalı veya düşükse görüntü kesinlikle çamurlaşıyor. Bunları arttırınca da FPS düşüyor, oyun ayarları düşük olsa da yaşanan belli noktalarda bir FPS düşmesi sorunu var.

ÇÖZÜM
RDR2'deki sorunumu DX12'den Vulkan'a geçerek hallettim. Bunun dışında oyuna girmeden sanal belleği bilgisayar ayarlaması için seçtim ve MSConfig'de bazı uygulamaları durdurdum ama DX12 ile açınca oyunda takılmalar devam etti yani zannederim asıl sebep DX12 ile alakalı. Benim tahminime göre RAM kullanımı değişmedi ama bence DX12 işlemciye daha fazla yük bindiriyor Vulkan'a göre oyundada biraz optimizasyon sorunu olunca drop yiyordum herhalde.

RDR2 ayarlarım
900P.
Texture pack: Ultra.
Gölgeler: High
MSAA kapalı, taa High.
Resulotion scale 967.
Diğer ayarlarda High, medium arası.
Reflection quality High
Ve ekran kartı mem 4055 neredeyse sınıra yasladım ayarı.
Daha düşük ayarlardada drop yemiyorum 7 fps felan artıyor sadece.

MSI Afterburner
İşlemcim halen darboğazda
RAM kullanımı başlangıçta 7.5leri görüyor sonra kendiliğinden 6.4'e düşüyor ve sabitliyor.
GPU ortalama %98'larda kimi zaman %99 kimi zaman %75-85 oluyor ama oyunda şehirlerde veya o strawberry denen yerde drop yemiyorum takılmıyor 30-35FPS arası şehirde, 40fpslerdede ormanda akıcı bir şekilde oynayabiliyorum.

Dosya Ekleri

• A.png
    A.png
    14,6 KB · Görüntüleme: 38
  • B.png
    B.png
    16,5 KB · Görüntüleme: 52
  • abc.png
    abc.png
    15,6 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı