SSD Olmassa olmaz mı ?

• Konuyu başlatan ROG
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 35
  • Görüntüleme 12.727

Ssd Olmassa olmazmı

• Ssd Olmassa olmaz Kesinlikle ssd olması lazım.

Oy: 22 43,1%
  • Ssd olmasada olur. Ssd yerine başka bir şey alırsın.

Oy: 31 60,8%

• Oy verenlerin toplamı
    51
  • Anket kapandı .
Battlefield 3, bölüm yükleme süreleri:

Team Xtreem S3 240 GB = 14.12

Team Xtreem S3 120 GB = 14.12

Team Xtreem S3 60 GB = 14.12

Team Xtreem S1 60 GB = 14.15

WD Caviar Black 1 TB = 35.42

Bu testi, uzun zaman önce; işletim sistemi açılış/kapanış süreleri, PhotoShop/Gimp resim yükleme,Word/PDF dosyası yükleme süresi, Kaspersky virüs tarama, Jpeg/MP3 yazma ve büyük çaplı sıralı (8GB mkv)- parçalı dosya (6000 adet farklı dosyanın bulunduğu klasör) yazma dahil, neredeyse günlük hayatta kullanılacak tüm uygulamalar üzerinde yaptım. Ardından, bazı sorunlar yüzünden konuyu rafa kaldırmak zorunda kaldım. Sonuçların tamamı elimde.

Oyun sistemlerinde SSD'ye ihtiyaç var mı?

Kısıtlı bütçe ile toplanacak bir sistemde, SSD'ye yatırılacak her lira zinhar caiz değildir, yazıktır, günahtır. Çünkü SSD'ye verilecek nakitle, daha iyi bir ekran kartı alınarak oyunlarda yüksek performans almak öncelikli hefef olmalıdır.

Orta seviye bütçeye sahip sistemlerde; satın alınacak 120GB'lık SSD'ye, işletim sistemi ve diğer yazılımlardan arta kalan sığaya kaç tane oyun sığar? Battlefield 4'ün sistem gereksinimlerinde 30GB sürücü alanı istediğini düşünürsek; 120GB'lık SSD, sadece Windows'un daha hızlı açılış/kapanışından fazlaca bir işe yaramaz.

Ama cüzdan kalınlığı 2cm'nin üzerindeyse, durduğu büyük kabahat.

SSD'ler teoride; mekanik sürücülere oranla ortalama 4-5 kat daha hızlılar. Ancak ilginç şekilde bu fark bazı durumlarda "sıfır" da olabiliyor.

Sonuç 1;

SSD'lerin önündeki tek engel: yüksek fiyatlar. Bu yüzden SSD'leri depolama birimi olarak yada oyun sistemlerinde kullanmakta zorlanıyoruz. Ortalama bir 480GB yada 1TB'lık SSD'yi, alınabilir seviyeye inmeden oyun sistemlerine dahil etmek, biz faniler için çok zor. Bu yüzden öncelik ekran kartında, arta kalan olursa SSD.

Sonuç 2;

Pahalı olmaları, SSD'lerin çok hızlı olduğu gerçeğini asla perdeleyemez. Sonuçta NAND Flash yongadan aktarılan kağıt üzerindeki 550MB/s'lik bir hızdan bahsediyoruz. 14 tane Velociraptor'ı RAID0 yapsak da bu hıza, özellikle SSD'nin erişim süresine ulaşmamız mümkün değil.

Sonuç 3;

SSD iyidir, ama pahalıdır. Alınıp alınmayacağına cüzdandaki nakit miktarı karar verir.

Battlefield 3, bölüm yükleme süreleri:

Team Xtreem S3 240 GB = 14.12

Team Xtreem S3 120 GB = 14.12

Team Xtreem S3 60 GB = 14.12

Team Xtreem S1 60 GB = 14.15

WD Caviar Black 1 TB = 35.42

Günde üç defa oyuna giren biri SSD ile sadece açılışta bile 1 dakika kar edecek. Ayda Yarım saat eder. Senede 182 saat eder ki bu sadece bir oyunda... Matematiğim çok iyi değildir..

HDD ile SSD arasında ne kadar hız farkı olduğunu pratik olarak bilmiyorum çünkü uzun zamandır SSD kullanıyorum. Fakat mevcut sistemimi ilk aldığım zaman "artık mekanik diskli bilgisayarın düğmesine bile basmak istemiyorum" dediğimi hatırlıyorum. Burada fikir ayrılığına düşenlerin, çoğunun aslında buluştuğu bir orta nokta var: Sıfırdan bir oyun bilgisayarı topluyorsan SSD yerine daha üst model ekran kartı al. Elinde mevcut sistemin varsa ve içindeki parçalardan memnunsan SSD takviyesiyle sistemi şahlandır. Ve SSD'yi sadece bilgisayarın açılış hızıyla bağdaştırmayın. Sistem ihtiyaç duyduğu kütüphaneye mekanik diskten onlarca kat daha çabuk ulaşacağı için daha kararlı ve stabil çalışacaktır. Bu yüzden genel anlamda gayet olumlu bir katkısı vardır SSD'nin.

- - - Güncellendi - - -

Lisans mezunundan özel matematik dersi.

- - - Güncellendi - - -

Espiriydi banlamayın :D

Kimse SSD kötüdür demiyor. Örneğin; GTX 780 ekran kartı barındıran bir sistem topladık. İçerisinde SSD yok, SSD ye yetecek bütçemiz var alalım mı? alalım. Fakat benim ve önermeyen arkadaşların kızdığı nokta şu sistemde; GTX 770 ekran kartı barındıran bir sistem topladık. İçerisinde SSD yok, bütçemiz SSD almaya yetiyor alalım mı? hayır almayalım. Ama neden SSD çok iyi değil mi? evet çok iyi. Fakat ekran kartını GTX 780 yapabiliyorsan neden SSD alasın ki.

Çok güldüm ya konuda SSD öneren arkadaşlara, merak ediyorum kaç tanesinin 250GB ve üzeri SSD'si var da bu kadar çok bahsediyorlar dosya aktarımından.

Ek olarak örneğin bir 7200 rpm HDD'nin 4.16 ms (kaynak) gecikmeye sahip olduğunu düşünürsek bakalım bunu hissedermiyiz;

1 saniye = 1000ms bu durumda 4.16ms'yi hesaplarsak;

4.16ms = 0.00416 saniye, oha bu kadar gecikmeyle ben hayatta yaşayamam, hemen gidip 250GB SSD alayım(!)

Eveeet, erişme süresindeki farkın aslında var olmadığını gördük, dosya okuma ve yazma hızına bir şey diyemem arada 350 ila 400mb/s civarında bir fark var amma ve lâkin Haluk abinin de söylediği gibi Oyun sistemlerinde SSD'ler 1TB'lık mekanik sürücü fiyatına inmediği sürece oyun sistemlerinde SSD alınmaz!

Hâlâ oyun sistemlerine SSD önerecek var mı?

Bütçen yoksa ssd, fan kontrolcü, sıvı soğutma, vs. vs. oyun sistemine almak mantıklı değil. Altını çizerek söylüyorum bütçen yok ise... Varsa ssd almamak mantıksızlıktır.

Senin düşüncen ise benim fikrimce çok saçma. O mantıkla ssd almamayı düşünmen ilginç bir ironi. Gördüğün bir farkı yok diye iddia edemezsin. Karşılaştırma yapmak istiyorsan tam bir karşılaştırma yapman gerekiyor. İstediğin bir noktadan konu atıp alınmaz demek de olmaz. :)

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı