Rehber SSD SMART verilerini yorumlamak

Merhaba, SSD'lerin S.M.A.R.T raporları hakkında detaylı bir konu hazırlamak istedim. Bu konu sayesinde SSD'nizin S.M.A.R.T verilerinde neyin ne anlama geldiğini anlayabileceksiniz. Hemen başlayalım.

Peki "Nedir bu S.M.A.R.T?"​

Açılımı "Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology" şeklindedir. Yani diskin kendini izlemesi ve bu verileri raporlaması diyebiliriz. Bu veriler sayesinde diskimizin durumu hakkında bilgi edinebiliyoruz.

S.M.A.R.T verilerini nasıl kontrol edebiliriz?​

Bazı yazılımlar sayesinde de S.M.A.R.T raporları görüntülenebiliyor ama en iyisi SSD'nin kendi yazılımını kullanmak.
Zamanında hazırladığım bu konu üzerinden eğer varsa SSD'nizin yazılımına buradan ulaşabilirsiniz.

Girişi yaptığımıza göre S.M.A.R.T verilerini yorumlamaya geçebiliriz :D
Sizde veriler tam olarak böyle raporlanmasa da benzer şekilde olmalıdır. Örneğin Phison SSD Toolbox'ta "Number of ECC Error" olarak raporlanan, başka bir yazılımda "ECC Error Count" olarak gözükebiliyor.

Host Reads/Writes: SSD'ye yapılmış okuma yazmayı belirtir.

Critical Warning: Kritik uyarı sayısını raporlar.

Min/Max/Avg Temperature: SSD'nin minimum, maksimum ve ortalama sıcaklığını raporlar.

Critical Temperature Time: SSD'nin ne süre kritik sıcaklıklarda çalıştığını raporlar.

Power-on Hours Count: Diskin ne süre çalıştığını raporlar.

Power on-off cycles: Diskin kaç kez açılıp kapandığını raporlar.

Unexcepted Power Loss Count: Diskin kaç kez beklenmedik ve güvenli olmayan şekilde kapandığını raporlar. (Elektrik kesintisi vb.)
Samsung SSD'lerde POR Recovery Count olarak raporlanıyor bildiğim kadarıyla.

SSD Life Left: Diskin kalan sağlık yüzdesini raporlar.

SATA PHY Error Count: SATA PHY hatalarını raporlar. (Uyumsuzluk, kod hataları vb.) Sistem kapatıp açıldığında sıfırlanır.

Erase Count: Blok başına SSD'ye yapılan silme işlemini ifade eder. Aşınmanın bir göstergesi olarak raporlandığı söyleniyor.

Erase Fail Count: Başarısız silme işlemlerini raporlar.

Uncorrectable Errors/ECC Error Count: ECC ile düzeltilemeyen hataları raporlar.

CRC Error Count: Veri aktarımı sırasında oluşan hataları raporlar.

Wear Leveling Count/Wear Range Delta: Aşınmayı ifade eder. En çok aşınmış bloğun aşınma değerini de raporlar.

Reallocated Event/Blocks Count: Bozulan ve değiştirilen blokları raporlar. Tehlikelidir.

Remaining Spare Blocks Count: Mevcut yedek blokları raporlar. Kötü bloklar oluştuğunda kullanıma kapatılıp bu bloklar devreye girer.

Later Bad Block Count: Sonradan oluşan kötü blokları raporlar.

Early Bad Block Count: Üretim sırasında oluşmuş ve değiştirilmiş kötü blokları raporlar.

Grown Bad Block Count: Oluşmuş Bad blockları raporlar.

Retired Blocks Count: Emekliye ayrılmış ve artık kullanılmayan blokları raporlar.

Total LBAs Read/Written: Okunan ve yazılan mantıksal blok adreslerinin sayısı.
Bir de SSD'lerin yazılımlarındaki SMART raporları.
Unuttuklarım olabilir, bunları belirtirseniz mutlu edersiniz. Umarım yardımcı olmuştur. Sorularınız varsa bilgim dahilinde cevaplarım.
 
Tamamdır hocam, görsel konusunda yardımcı olabilirim.
Teşekkürler hocam. :) Ben sırf o yazılımdan ötürü Patriot Burst almadım. İlk konu açmıştım "Patriot Burst alınır mı?" diye. Seagate Barracuda 120 önerilince almaktan vazgeçtim. İyi ki de almamışım diyorum.

SeaTools her ne kadar bir Magician veya Crucial Executive Storage gibi güzel olmasa da şu Phison SSD Toolbox'dan daha iyidir.

298 TL'ye yakaladığım içinde şanslı hissediyorum. :D Tabii sonradan 273 TL'ye düşünce yakalayanlar daha şanslı.
Özellikleri belli zaten :D Ben alırsam yaparım ama NVMe alacağım sanırım.
Hocam 4 TB dışında DRAM kapasitelerinin ne kadar olduğu belli değil işte. 500 GB'ı mesela bu yöntemi yapıp ne kadar DRAM'i olduğunu görebiliriz.

HDD veya SATA SSD'den geçilecekse NVMe almak daha mantıklı o bütçelere. Hali hazırda zaten NVMe kullananlar alabilir bence oyun için falan bu FireCuda 120'yi.
 
1613822098041.png

Hocam SSD kontrolcüsünü öğrenmek için yeni bir yöntem buldum. HD Sentinel'in "Information" kısmında en altta yazıyor. Kontrolcüsü bilinmeyen SSD'lerin kontrolcüsünü bu şekilde öğrenebiliriz belki.
 
Hocam SSD kontrolcüsünü öğrenmek için yeni bir yöntem buldum. HD Sentinel'in "Information" kısmında en altta yazıyor. Kontrolcüsü bilinmeyen SSD'lerin kontrolcüsünü bu şekilde öğrenebiliriz belki.
Denenebilir, ama Flash ID gibi yazılımlarda bile göremiyorsak pek ümitlenmemek lazım. Hatta @Jotariel hocam Goldenfir SSD'de denese bunu çok güzel olur.
 
Eki Görüntüle 888052
Hocam SSD kontrolcüsünü öğrenmek için yeni bir yöntem buldum. HD Sentinel'in "Information" kısmında en altta yazıyor. Kontrolcüsü bilinmeyen SSD'lerin kontrolcüsünü bu şekilde öğrenebiliriz belki.
Denenebilir, ama Flash ID gibi yazılımlarda bile göremiyorsak pek ümitlenmemek lazım. Hatta @Jotariel hocam Goldenfir SSD'de denese bunu çok güzel olur.
1613823436365.png

Disk bilgisi kısmını bulamadım programı uzun zaman sonra yeni yükledim. 😥
 
Hocam üstten görünüm seçeneğine tıklayıp diski seçin. En altta disk bilgileri gözüküyor. Bende gözükmedi maalesef.
Eki Görüntüle 888096
Yok hocam SSD'de bu bölüm yok en alta baktım bulunmuyor HDD'de Disk Bilgisi kısmı var ancak SSD'de yok.
1613823801896.png

HDD'de bu var ancak SSD seçtiğimde bu bölüm yok.
 
Yok hocam SSD'de bu bölüm yok en alta baktım bulunmuyor HDD'de Disk Bilgisi kısmı var ancak SSD'de yok.
Eki Görüntüle 888102
HDD'de bu var ancak SSD seçtiğimde bu bölüm yok.
Hocam üstten görünüm seçeneğine tıklayıp diski seçin. En altta disk bilgileri gözüküyor. Bende gözükmedi maalesef.
Eki Görüntüle 888096
Demek ki sadece belli kontrolcülerde oluyor. Bu Goldenfir SSD'yi ancak içini açarak öğrenebiliriz herhalde.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı