SSD vs SSHD

350070

Megapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Katılım
6 Aralık 2017
Mesajlar
10.572
Makaleler
4
Çözümler
40
Dostlarım daha önce hiç SSD kullanmadım ve performansını oradan buradan duydum.

SSHD var bende 1 TB Seagate 5400 RPM.
Yaklaşık 4 yıldır kullanılıyorum.

Dosya kopyalarken 75 MB/s hızında kopyalıyor,
Oyunlar hızlı yükleniyor,
Windows 9-10 saniyede açılıyor ya da PC 9-10 saniyede Boot oluyor diyebilirim.

Bu SSHD önceden notebookumdaydı. GTA 5 25 saniyeden az kısa bir sürede açılıyordu.
Şimdi kasaya taktım denemedim daha.

SSD bu oranları nasıl etkiler ve acil alınacak bir şey mi? Oyunlarda FPS arttırdığını duymadım.
 
Son düzenleme:
Recep hocadan;
Öncelikle SSHD'nin açılımı ile başlayalım. SSHD, Solid-state hybrid Drive'ın kısatlması. Bu da "Katıl Hal Melez Disk" oluyor. Solid-stated Disk, SSD'nin uzun hali. Hybrid Drive ise içerisinde hem sabit disk hem de SSD bileşeni olan disklere deniliyor, melez yani. SSHD, sadece Seagate tarafından kullanılan bir terim.
  • Nedir bu SSHD ?
SSHD, içerisinde 8 GB tampon bellek olan sıradan bir sabit diskten başka bir şey değil aslında. Normal şartlarda HDD'lerin içerisinde 16~64 MB bir önbellek olur. Bu bellek geçici veri depolamaya yarar. SSHD'lerde yer alan 8 GB veya bazen 24 GB kapasiteli bölüm ise kalıcı verinin depolandığı bir alandır.
  • SSHD'nin SSD bölümüne Windows kurabilir miyim ?
Hayır. SSHD'nin içerisinde yer alan SSD bölümü, diskin Firmware'i tarafından kontrol edilir. Buraya ne kullanıcının, ne Windows'un, ne de BIOS'un erişimi vardır. Bu bölüm tamamen sabit diskin içerisinde yer alan yazılımın (Firmware) kontrolündedir ve format atarken dahi buraya erişemezsiniz.
  • Ne işe yarar bu bölüm ?
Sabit Diskin Firmware'i tarafından buraya en sık kullandığınız dosyalar yazılır. Bu sayede sisteminiz bir nebze de olsa hızlanır.
  • SSHD'nin hız farkı nedir ?
Sanırım ülkemizde tampon bellek amaçlı kullanılan SSD'leri test eden nadir insanlardan biriyim. SSD'lerin pahalı olduğu zamanlarda Intel'in Z68 yonga seti ile birlikte SSD Caching uyguşaması çıktı ortaya. Intel Smart response adlı bu teknoloji aşırı karmaşık olduğundan ve performans getirisi devasa olmadığından hiçbir zaman yaygın kullanıma ulaşmadı. Zaten 120 GB SSD'lerin fiyatları da düşmeye başlayınca Smart Response tozlu raflardaki yerini aldı.

2011 yılında CHIP'te çalışırken bu teknolojiyi test etme şansı buldum. Bu teknoloji, SSHD mantığı ile aynı olduğu için bu örneği veriyorum. Buradaki en büyük fark, SSHD'deki 8 GB tampon bellek yerine 64 GB'lık bir SSD kullanmış olmamız. Montaj, BIOS ayarları, Windows kurlumu vs hepsini yaptıktan sonra PC Mark ile bir test gerçekleştirdim. Sonuç olarak %35 performans artışı çıktı ortaya.
  • SSHD Tavsiye eder miyimz ?
Bu soruya cevabım kesin ve net biçimde hayır. Yukarıda bahsettiğim test gerçek bir SSD ile yapıldı ve 64 GB kapasite epey fark yaratıyor. Fakat SSHD'lerin içinde kullanılan SSD yongalarının (NAND yongalar) bu kadar hızlı olduğunu sanmıyorum. SSHD'ler hiçbir zaman SSD'nin 0.1Ms'lik şimşek hızındaki erişim hızını sunmuyor. Çünkü diskteki asıl veri her zaman 10MS ile erişilebilen metal plakalarda yer alıyor.

*TL; DR: SSHD'lerin içindeki 8 GB veya 24 GB -her ne kadar ise- alana erişiminiz yok ve bu bölüm tamamen SSHD'nin kontrolünde. SSHD'ler SSD performansının yanına bile yaklaşamıyor.
 
SSHD çalışma mantığı şöyledir: Genelde 8GB SSD ile 1TB HDD tek kutudadır ve 8GB SSD önbellek olarak kullanılır dolayısıyla önbellekten okunan işlemler hızlı gerçekleşir. Mesela Windows dosyaları önbelleğe alınır ki boot süresi hızlı olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı