SSD'yi kasanın sıcak bir konumuna koymak

pinkmans

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Bory R500 480 GB
Bory marka 480 GB bir SSD almıştım. Okuma ve yazma hızlarından memnunum fakat son dönemlerde ara ara donmalar yaşıyorum. SSD'yi ilk taktığım zamanlarda kasada yer bulamadığım için ekran kartı ve anakartın arasında bir noktaya takmıştım. Haliyle SSD çok hava almayan nispeten sıcak bir konumda bu bir sorun oluşturur mu? Crystal infodan baktığıma göre derece bir sorun yok 40 civarında.

Bory marka 480 GB bir SSD almıştım. Okuma ve yazma hızlarından memnunum fakat son dönemlerde ara ara donmalar yaşıyorum. SSD'yi ilk taktığım zamanlarda kasada yer bulamadığım için ekran kartı ve anakartın arasında bir noktaya takmıştım. Haliyle SSD çok hava almayan nispeten sıcak bir konumda bu bir sorun oluşturur mu? Crystal infodan baktığıma göre derece bir sorun yok 40 civarında.

Kasanın SSD olan kısmını atar mısınız?

Disk sağlığına baktınız mı? Açıkçası sıcaklık 40 derece gayet normal, ben M.2 SSD'lerimde 60 dereceleri görüyorum bir sıkıntı olmuyor. Normal SATA SSD'mde ise 46-47 derece sabit çalışıyor yaz aylarında. 4 senelik SSD bu arada.

BORY markasını ilk kez duyuyorum belki kalitesiz olabilir.

Artı -1 Eksi
kasanın hava almayan bir kısmında 40 derece olması ilginç. Disktte ısı sensörü olduğuna emin misiniz?

Hava almayan bir yere göre 40 derece fena değil. Nerede olduğuna bir bakmak lazım.

CrystalDiskInfo değil de arka planda HWiNFO64 çalıştırarak bakın derim sıcaklıklara.

Mesela burada Anlık, Minimum ve Maksimum değerleri görebilirsiniz. Programı açık tutabilir veya aşağı indirip arka planda çalıştırıp, ara ara bakabilirsiniz. Bazılarının gri veya kırmızı olduğuna bakmayın ben istemediğim şeyleri devre dışı bırakıyorum, lazım olanları açık tutuyorum.

1.png

Mesela oyun oynarken donma yaşıyorsanız, oyun içinde de SSD sıcaklıklarını görmeyi açabilirsiniz bu programdan. Tabii MSI Afterburner + RTSS gerekecektir.

Hatta sadece oyuna değil, görev çubuğunda sağ alta da yerleştirebilirsiniz bu değerleri. Anlık olarak görürsünüz.

Görev çubuğuna anlık SSD sıcaklık değerini yerleştirmek için hangi SSD'yi istiyorsanız ona sağ tıklayın, Tepsi simgesi ayarlarını seçin.

2.png

"Bildirim Alanında Göster" tikini işaretleyin, isterseniz renkleri de ayarlayabilirsiniz.

3.png

Karıştırmamak için ilk SSD'yi kırmızı, ikinci SSD'yi ise turuncu renk yaparak görev çubuğuna ekledim örnek olarak.

tsR7QP7rAv.png

(Yeşil renkli 34 olan işlemci sıcaklığı, ona takılmayın.)

Hatta farenizi sıcaklıklardan birini sürüklediğinizde HWiNFO'yu açmaya gerek kalmadan değerleri de görebilirsiniz.

V6U2KsbRwi.png

Son düzenleme:
Kasanın SSD olan kısmını atar mısınız?
1662371773607.png

Şuan çekebilme durumum yok. Fakat örnek bir fotoğraf üzerinden gösterecek olursam tam olarak burada.

HD Tune yükleyip health kısmına bakabilir misiniz?
Herhangi bir sorun göremedim. Tüm kısımlar ''ok'' gösteriyor.

Hava almayan bir yere göre 40 derece fena değil. Nerede olduğuna bir bakmak lazım.

CrystalDiskInfo değil de arka planda HWiNFO64 çalıştırarak bakın derim sıcaklıklara.

Mesela burada anlık, minimum ve maksimum değerleri görebilirsiniz. Programı açık tutabilir veya aşağı indirip arka planda çalıştırıp, ara ara bakabilirsiniz. Bazılarının gri veya kırmızı olduğuna bakmayın ben istemediğim şeyleri devre dışı bırakıyorum, lazım olanları açık tutuyorum.

Eki Görüntüle 1507627

Mesela oyun oynarken donma yaşıyorsanız, oyun içinde de SSD sıcaklıklarını görmeyi açabilirsiniz bu programdan. Tabii MSI Afterburner + rtss gerekecektir.

Hatta sadece oyuna değil, görev çubuğunda sağ alta da yerleştirebilirsiniz bu değerleri. Anlık olarak görürsünüz.

Görev çubuğuna anlık SSD sıcaklık değerini yerleştirmek için hangi SSD'yi istiyorsanız ona sağ tıklayın, tepsi simgesi ayarlarını seçin.

Eki Görüntüle 1507631

"Bildirim alanında göster" tikini işaretleyin, isterseniz renkleri de ayarlayabilirsiniz.

Eki Görüntüle 1507629

Karıştırmamak için ilk SSD'yi kırmızı, ikinci SSD'yi ise turuncu renk yaparak görev çubuğuna ekledim örnek olarak.

Eki Görüntüle 1507620

(Yeşil renkli 34 olan işlemci sıcaklığı, ona takılmayın.)

Hatta farenizi sıcaklıklardan birini sürüklediğinizde HWiNFO'yu açmaya gerek kalmadan değerleri de görebilirsiniz.

Eki Görüntüle 1507622

Sonuçta bir değişim yok HWiNFO64 de 40 derece gösteriyor.

Son düzenleme:
Sonuçta bir değişim yok HWiNFO64 de 40 derece gösteriyor.
Yok değişimden ziyade daha rahat ve daha anlık gözlemleyebilmeniz için göstermek istedim. Değerleri görev çubuğuna yerleştirmek veya oyunlarda da anlık olarak görebilmek işinize yarar diye belki. :)

Bu arada, nasıl ve ne zaman donmalar yaşıyorsunuz? Video izlerken mi, oyun oynarken mi, dosya aktarırken mi, dosya gezgininden dosya açarken falan mı?

Hangi kasayı kullanıyorsunuz?

Son düzenleme:
Yok değişimden ziyade daha rahat ve daha anlık gözlemleyebilmeniz için göstermek istedim. Değerleri görev çubuğuna yerleştirmek veya oyunlarda da anlık olarak görebilmek işinize yarar diye belki. :)

Bu arada, nasıl ve ne zaman donmalar yaşıyorsunuz? Video izlerken mi, oyun oynarken mi, dosya aktarırken mi, dosya gezgininden dosya açarken falan mı?

Hangi kasayı kullanıyorsunuz?

Genelde bir sekmeden farklı bir sekmeye geçerken ya da Discord'da gezinirken gerçekleşiyor bu donmalar. Vallahi SSD'yi kuraları 1.5 ay oluyor son 15 güne kadar bir sorun yoktu.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı