Stabil Olmayan Sistem Sorunu

Makaleler
6
Daha fazla  
Meslek
Software Developer
Merhaba, sistemimdeki sorunların çözümünü denediğim tüm yollara rağmen çözemedim. Öncelikle tek bir sorun yok ve hangi sorunun ne zaman geleceğini belli olmuyor. Sorunlar şu şekilde;
  • Oturumu kitleyip bir süre bekleyince elektrik tasarrufu amaçlı sistem ekranı kapatıyor, ekran kapandıktan sonra bazen sistemi uyandıramayabiliyorum. Hiçbir tuşa tepki vermiyor, sistemi komple kapatıp tekrar açmak zorunda kalıyorum.
  • HDD ışığı 5-10 saniye boyunca sürekli olarak yanıyor ve o anda sistemde işlem yapamıyorum, resmen SSD'yi çıkartmışım gibi çalışıyor sistem o süre zarfında. SSD'nin bu kadar yük altında çalışması mümkün değil. Sistem tamamen kitlenmiyor, mouse oynuyor ve pencerelere tıklayabiliyorum fakat sanırım SSD'ye erişilemediği için o pencereye tıklayınca ne hareket yapacağını okuyamıyor ve bir işlem yapmıyor.
  • Nadirde olsa sistem komple kitleniyor, hiçbir şeye tepki vermiyor. Sadece yeniden başlatarak çözebiliyorum.
  • Normalde kullandığım SSD'yi bazen görmüyordu, sorunun bundan kaynaklı olabileceğini düşünerek yedekte duran 120GB v300 SSD'yi taktım ve bu sorunu çözdüm gibi.
Anakartımın güncel BIOS sürümü çok stabil değil, arayüzde grafik bozulması bile yaşadım. Bundan dolayı eski sürüm olaran M.2'yi kullanıyorum. Sorunun işletim sisteminden olmadığını biliyorum, defalarca temiz kurulum yaptım ve bir kaç Linux tabanlı işletim sistemi denedim. Bunlar; Ubuntu, Linux Mint ve Fedora. Önerebileceğiniz tüm çözümlere açığım, sorunun donanımsal ve ya yazılımsal olup olmadığını bile tespit edebilmiş değilim. Yazılımdan kastım BIOS. Ek olarak farklı SATA kablosu takarak denedim ve sorun devam ediyor.

Sistem bileşenlerim şu şekilde;
  • Fx-6350 Overclocksuz
  • 2x4GB Gskill 1600 Mhz
  • MSI Gaming 970 M.2 BIOS sürümü yüklü Anakart
  • R7 260X Asus
  • 120GB V300 SSD
  • 1.5 TB WD Green HDD
  • 1.5 TB WD Black HDD
Önerilerinizi bekliyorum, çözüm hakkında hiçbir fikrim yok şu anda.

@zevheri Kullandığım SSD modelinin sıkıntısı stabil olmaması değil, performansının yazan değerlerden düşük olması. Daha önce bu SSD'yi başka sistemlerde kullandım ve sorunsuz çalışıyordu, sisteme takma esnasında bir sorun çıktıysa onu bilemem.

Merhaba, sistemimdeki sorunların çözümünü denediğim tüm yollara rağmen çözemedim. Öncelikle tek bir sorun yok ve hangi sorunun ne zaman geleceğini belli olmuyor. Sorunlar şu şekilde;
  • Oturumu kitleyip bir süre bekleyince elektrik tasarrufu amaçlı sistem ekranı kapatıyor, ekran kapandıktan sonra bazen sistemi uyandıramayabiliyorum. Hiçbir tuşa tepki vermiyor, sistemi komple kapatıp tekrar açmak zorunda kalıyorum.
  • HDD ışığı 5-10 saniye boyunca sürekli olarak yanıyor ve o anda sistemde işlem yapamıyorum, resmen SSD'yi çıkartmışım gibi çalışıyor sistem o süre zarfında. SSD'nin bu kadar yük altında çalışması mümkün değil. Sistem tamamen kitlenmiyor, mouse oynuyor ve pencerelere tıklayabiliyorum fakat sanırım SSD'ye erişilemediği için o pencereye tıklayınca ne hareket yapacağını okuyamıyor ve bir işlem yapmıyor.
  • Nadirde olsa sistem komple kitleniyor, hiçbir şeye tepki vermiyor. Sadece yeniden başlatarak çözebiliyorum.
  • Normalde kullandığım SSD'yi bazen görmüyordu, sorunun bundan kaynaklı olabileceğini düşünerek yedekte duran 120GB v300 SSD'yi taktım ve bu sorunu çözdüm gibi.
Anakartımın güncel BIOS sürümü çok stabil değil, arayüzde grafik bozulması bile yaşadım. Bundan dolayı eski sürüm olaran M.2'yi kullanıyorum. Sorunun işletim sisteminden olmadığını biliyorum, defalarca temiz kurulum yaptım ve bir kaç Linux tabanlı işletim sistemi denedim. Bunlar; Ubuntu, Linux Mint ve Fedora. Önerebileceğiniz tüm çözümlere açığım, sorunun donanımsal ve ya yazılımsal olup olmadığını bile tespit edebilmiş değilim. Yazılımdan kastım BIOS. Ek olarak farklı SATA kablosu takarak denedim ve sorun devam ediyor.

Sistem bileşenlerim şu şekilde;
  • Fx-6350 Overclocksuz
  • 2x4GB Gskill 1600 Mhz
  • MSI Gaming 970 M.2 BIOS sürümü yüklü Anakart
  • R7 260X Asus
  • 120GB V300 SSD
  • 1.5 TB WD Green HDD
  • 1.5 TB WD Black HDD
Önerilerinizi bekliyorum, çözüm hakkında hiçbir fikrim yok şu anda.
Bende yaşamıştım sorunu ama HDD de yaşadım SSD de değil ben şöyle çözdüm format ekranında biçimlendirme ekranında tüm diskleri sildim ve SSD'ye yükledim Windows'u sonra HDD görmedi PC Disk ayarlarına girince orada HDD'nin RAW oldunu gördüm biçimlendirdim ve rahatım.

@zevheri Bu çözüm uzun zamandır aklımda, sorun belli bir noktada patlak vermediğinden dolayı sürekli olarak çözüm listemin sonuna atıyordum bunu. Bir kaç çözüm daha denedikten sonra bunu denicem, teşekkür ederim.

@Berke Çimen Disklerim RAW değil fakat HDD'lerimden birinde olan sorundan dolayı yaşıyor olabilirim bu sorunları. HDD'leri bir süreliğine çıkartarak sadece SSD takılı vaziyette kullanmayı deneyeceğim. Teşekkür ederim tecrübenizi paylaştığınız için.

@zevheri bu çözüm uzun zamandır aklımda, sorun belli bir noktada patlak vermediğinden dolayı sürekli olarak çözüm listemin sonuna atıyordum bunu. Birkaç çözüm daha denedikten sonra bunu deneyeceğim, teşekkür ederim.

@Berke Çimen disklerim RAW değil fakat HDD'lerimden birinde olan sorundan dolayı yaşıyor olabilirim bu sorunları. HDD'leri bir süreliğine çıkartarak sadece SSD takılı vaziyette kullanmayı deneyeceğim. Teşekkür ederim tecrübenizi paylaştığınız için.

Yok yanlış anladınız ben diski silmiştim komple Windows okuyamamıştı. Formatladım düzeldi ama genelde HDD sorunlarından olur bunlar.

Sorunu göz ardı etmeye çalışıyorum fakat göz ardı edilebilecek kadar küçük bir sorun değilmiş onu anladım. Ne zaman bilgisayarımı kitlesem acaba açılacakmı diye düşünüyorum. Uzun zamandır yaşadığım tek sorun oturumu kitledikten sonra uyandıramamam. Bunun sebebi ne olabilir ? SSD olduğunu sanmıyorum, dizüstü bilgisayarımda sorunsuz çalışıyordu. Her türlü fikre açığım, cevaplarınızı bekliyorum. @Recep Baltaş @MF

Sorunu göz ardı etmeye çalışıyorum fakat göz ardı edilebilecek kadar küçük bir sorun değilmiş onu anladım. Ne zaman bilgisayarımı kitlesem acaba açılacakmı diye düşünüyorum. Uzun zamandır yaşadığım tek sorun oturumu kitledikten sonra uyandıramamam. Bunun sebebi ne olabilir ? SSD olduğunu sanmıyorum, dizüstü bilgisayarımda sorunsuz çalışıyordu. Her türlü fikre açığım, cevaplarınızı bekliyorum. @Recep Baltaş @MF
Bilgisayarını formatla ve format ekranında HDD,SSD'leri biçimlendir.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı