Konunun RDR2 ile uzaktan yakından alakası olmadığı için bu konuyu pek uzatmak istemiyorum açıkçası, yeterince gereksiz mesaj uyarım var çünkü

bence Starfield abartıldığı kadar kötü bir oyun değil, gördüğüm tek ciddi sıkıntısı oyunun yükleme ekranları. Bethesda oyunlarında ımmersion önemli bir konudur çünkü, seni o dünyaya çiviler Bethesda oyunları ancak Starfield'daki yükleme ekranlarından dolayı ben o dünyaya kendimi veremedim bir türlü. Onun dışında vuruş hissi, yapay zeka vs. bunlar göz ardı edilebilir, kabul edilebilir seviyedeler. Berbat falan değiller.
Eğlendirmek için yapılmadıysa iyi bir oyun değildir zaten de ben başka bir noktaya değinmek istiyorum. Açık dünyası dediğin gibi belki de oyun sektöründeki en immersive açık dünya olabilir. Ancak ana ve yan görevlerde Immersion'un I'si yok. Rockstar hala 30 yıllık Game design'ıyla oyun geliştiriyor çünkü. Açık dünyası bu kadar immersive olup da görevleri bu kadar immersion-break olan başka bir oyun daha yoktur sanırım ya.
Oyun boyunca sadece Rockstar'ın izin verdiği şeyleri izin verdiği vakitlerde yapabiliyorsunuz. Yahu gizlilik bile sadece Rockstar'ın izin verdiği görevlerde çalışıyor, onun dışında tamamen çöp bir mekanik haline geliyor ötesi var mı? Ateş etmekten sıkıldım aga ben biraz da gizli gideceğim dediğin noktada RDR2'de bunun bir cevabı yok, yapamazsın. Üstelik orada geliştirilmiş bir mekanik var yani, hazır duruyor ama kullanmayacaksın diyor adam sana. İşte gerçekçilik kasmaya çalışırken eğlenceyi unutuyor dememin sebeplerinden biri bu.
Oynanışta çeşitlilik sunmuyor, kamp geliştirme hiçbir işe yaramıyor, onur sistemi tamamen çöp ve gereksiz, ana hikaye anlatıldığı kadar iyi kesinlikle değil, tüm oyun boyunca Dutch'ın ameleliğini yapıyoruz ama kaliteli olduğu sürece sorun edilmiyor bu sanırım. Para, oyunda para neden var? Gerçekten paraya ihtiyacı olan var mı şu oyunda ya? Para hiçbir işe yaramıyor, tamamen boşuna orada duran sayısal bir değer, silah çeşitliliği var ama oyun fazla kolay olduğu için kullanmaya ihtiyaç bile yok, sadece avcılıkta işe yarıyor, avcılık da oyunun ana hikayesinde sadece 1 kere görüyorsun ondan sonra tamamen unuttuğun bir mekanik oluyor. Zaten kullanmaya ihtiyaç olsa bile silahlar kendi içerisinde farklı mekanik falan barındırmıyorlar hepsinde tek yapman gereken fareyle nişan alıp tıklamak.
Anlayacağınız oyunun genel dizaynında, planlamasında sorun var. Üstelik yukarıda saydığım sorunların çok ciddi bir büyüklüğü oyunu biraz zorlaştırarak çözülebilecek sorunlar biliyor musunuz? Kamp geliştirdikçe kamptan mermi alıyoruz ancak mermi sıkıntısı çekmiyoruz ki bunun bir önemi olsun? Oyun mermiyi biraz az dağıtsa, mermi zor bulunan bir şey olsa ve merminin fiyatı da pahalı olsa bir taşla iki kuş vuracaklar hem oyundaki para sadece bir sayı olmaktan çıkıp gerçekten değerli bir şey haline gelecek hem de kamp geliştirmenin bir ağırlığı, ciddiyeti olacak. Yok abi çocuklar da oynayabilsin diye oyun planı çıkartıyorlar söyleyecek bir şey yok.