Starfield kadar "abartılmış" bir oyun yok

Benim sitem ettiğim konu milletin bu oyunda bu kadar ne bulması çünkü RDR2 gayet ortalama bir oyun yani diğer oyunların yapamadığı neyi yapıyor abi bu oyun? Gerçekçilik falan dicekseniz geçin yani bu önemli bir şey değil oyun oynuyoruz burada eğlence önemli gerçekçilik bana bir şey katmıyor. Dediğin gibi yan görevleri kaliteli onun dışında abartılacak bir şey bulamıyorum.

Yukarıda dediğim yazının aynısı sizin için de geçerli, demek ki ciddi oyunları sevmiyorsunuz akıcı oyun seviyorsunuz ve RDR2 size göre değil, bu kadar.

Yukarıda dediğim yazının aynısı sizin için de geçerli, demek ki ciddi oyunları sevmiyorsunuz akıcı oyun seviyorsunuz ve RDR2 size göre değil, bu kadar.

Hocam anlatamıyorum galiba RDR2 bana göre ortalama diyorum hani oyunu seviyorum güzel bir oyun kötülediğim yok. Türk oyuncular neden bu kadar "abartıyor" bunu anlamıyorum. Bunu açıklarsanız hani onu merak ediyorum.

Benim sitem ettiğim konu milletin bu oyunda bu kadar ne bulması çünkü RDR2 gayet ortalama bir oyun yani diğer oyunların yapamadığı neyi yapıyor abi bu oyun? Gerçekçilik falan dicekseniz geçin yani bu önemli bir şey değil oyun oynuyoruz burada eğlence önemli gerçekçilik bana bir şey katmıyor. Dediğin gibi yan görevleri kaliteli onun dışında abartılacak bir şey bulamıyorum.

Sadece bu oyun sizi eğlendirmek için yapılmadı bunu bilmenizi isterim. Dünyasında kaybolmamız için yapıldı ve başardı. Bunu yaparken insanların büyük bir kısmına zevk te verdi. Siz ağır tempolu oyun sevmiyorsanız RDR2'ye sallamayın. Ben niye Starfield'a sallıyorum sen sormadan söyleyeyim. Çünkü oyun 2023 standartlarında değil.

Hocam anlatamıyorum galiba RDR2 bana göre ortalama diyorum hani oyunu seviyorum güzel bir oyun kötülediğim yok. Türk oyuncular neden bu kadar "abartıyor" bunu anlamıyorum. Bunu açıklarsanız hani onu merak ediyorum.

Oyunda kötü olan hiçbir şey yok çünkü, grafikler çok güzel, optimizasyonu güzel, at sürme mekaniği çok güzel, yan görev çeşitliliği ve kalitesi üst düzey, karakter tasarımları üst düzey, karakter derinlikleri üst düzey, detaylar üst düzey, hikayesi zaten müthiş, insana bir oynanış deneyiminde tüm duyguları yaşattığı için bu kadar övülüyor ki haklı da övülüyor.

Allah'ım bu oyunu RDR2 örnekleriyle daha da batıracağım. RDR2 de devasa ama grafikleri...

RDR dünya olarak devasa. Sorun dünyanın büyüklüğü değil etkileşim. Starfield oyununda her yerden bir şeye dokunabiliyorsun, konuşabiliyorsun vs. ama RDR'de etkileşimin sınırlı.

RDR dünya olarak devasa. Sorun dünyanın büyüklüğü değil etkileşim. Starfield oyununda her yerden bir şeye dokunabiliyorsun, konuşabiliyorsun vs. ama RDR'de etkileşimin sınırlı.

Nasıl sınırlı ya? Oyundaki istisnasız her NPC ile konuşabiliyorsun. Eve girdiğinde neredeyse her eşyayı alabiliyorsun, dolapları açabiliyorsun.

Sadece bu oyun sizi eğlendirmek için yapılmadı bunu bilmenizi isterim. Dünyasında kaybolmamız için yapıldı ve başardı. Bunu yaparken insanların büyük bir kısmına zevk te verdi. Siz ağır tempolu oyun sevmiyorsanız RDR2'ye sallamayın. Ben niye Starfield'a sallıyorum sen sormadan söyleyeyim. Çünkü oyun 2023 standartlarında değil.

Gene aynı konuya geliyoruz. Her oyun 2023 standartında olmak zorunda değil. Bunlar 60 dolarlık sizi eğlendirmek için üretilen yazılımlar. Altını çiziyorum eğlendirmek için. Bir oyundan eğleniyorsanız o oyun sizin için iyidir. İsterse bu oyun GTA 3 olsun gene de eğleniyorsanız ne mutlu size.

Nasıl sınırlı ya? Oyundaki istisnasız her NPC ile konuşabiliyorsun. Eve girdiğinde neredeyse her eşyayı alabiliyorsun, dolapları açabiliyorsun.

Ana hikayeden bahsediyorum.

Konunun RDR2 ile uzaktan yakından alakası olmadığı için bu konuyu pek uzatmak istemiyorum açıkçası, yeterince gereksiz mesaj uyarım var çünkü :D Bence Starfield abartıldığı kadar kötü bir oyun değil, gördüğüm tek ciddi sıkıntısı oyunun yükleme ekranları. Bethesda oyunlarında Immersion önemli bir konudur çünkü, seni o dünyaya çiviler Bethesda oyunları ancak Starfield'daki yükleme ekranlarından dolayı ben o dünyaya kendimi veremedim bir türlü. Onun dışında vuruş hissi, yapay zeka vs. bunlar göz ardı edilebilir, kabul edilebilir seviyedeler. Berbat falan değiller.

Eğlendirmek için yapılmadıysa iyi bir oyun değildir zaten de ben başka bir noktaya değinmek istiyorum. Açık dünyası dediğin gibi belki de oyun sektöründeki en immersive açık dünya olabilir. Ancak ana ve yan görevlerde immersion'un i'si yok. Rockstar hala 30 yıllık game design'ıyla oyun geliştiriyor çünkü. Açık dünyası bu kadar immersive olup da görevleri bu kadar immersion-break olan başka bir oyun daha yoktur sanırım ya.

Oyun boyunca sadece Rockstar'ın izin verdiği şeyleri izin verdiği vakitlerde yapabiliyorsunuz. Yahu gizlilik bile sadece Rockstar'ın izin verdiği görevlerde çalışıyor, onun dışında tamamen çöp bir mekanik haline geliyor ötesi var mı? Ateş etmekten sıkıldım aga ben biraz da gizli gideceğim dediğin noktada RDR2'de bunun bir cevabı yok, yapamazsın. Üstelik orada geliştirilmiş bir mekanik var yani, hazır duruyor ama kullanmayacaksın diyor adam sana. İşte gerçekçilik kasmaya çalışırken eğlenceyi unutuyor dememin sebeplerinden biri bu.

Oynanışta çeşitlilik sunmuyor, kamp geliştirme hiçbir işe yaramıyor, onur sistemi tamamen çöp ve gereksiz, ana hikaye anlatıldığı kadar iyi kesinlikle değil, tüm oyun boyunca Dutch'ın ameleliğini yapıyoruz ama kaliteli olduğu sürece sorun edilmiyor bu sanırım. Para, oyunda para neden var? Gerçekten paraya ihtiyacı olan var mı şu oyunda ya? Para hiçbir işe yaramıyor, tamamen boşuna orada duran sayısal bir değer, silah çeşitliliği var ama oyun fazla kolay olduğu için kullanmaya ihtiyaç bile yok, sadece avcılıkta işe yarıyor, avcılık da oyunun ana hikayesinde sadece 1 kere görüyorsun ondan sonra tamamen unuttuğun bir mekanik oluyor. Zaten kullanmaya ihtiyaç olsa bile silahlar kendi içerisinde farklı mekanik falan barındırmıyorlar hepsinde tek yapman gereken fareyle nişan alıp tıklamak.

Anlayacağınız oyunun genel dizaynında, planlamasında sorun var. Üstelik yukarıda saydığım sorunların çok ciddi bir büyüklüğü oyunu biraz zorlaştırarak çözülebilecek sorunlar biliyor musunuz? Kamp geliştirdikçe kamptan mermi alıyoruz ancak mermi sıkıntısı çekmiyoruz ki bunun bir önemi olsun? Oyun mermiyi biraz az dağıtsa, mermi zor bulunan bir şey olsa ve merminin fiyatı da pahalı olsa bir taşla iki kuş vuracaklar hem oyundaki para sadece bir sayı olmaktan çıkıp gerçekten değerli bir şey haline gelecek hem de kamp geliştirmenin bir ağırlığı, ciddiyeti olacak. Yok abi çocuklar da oynayabilsin diye oyun planı çıkartıyorlar söyleyecek bir şey yok.

Starfield abartıldığı kadar kötü bir oyun değil,

Sabahtan beri sizinle sanki Starfield övüyormuşsunuz diye laf dalaşına giriyordum konuyu uzatmanın gereği kalmadĵ.

Yahu nasıl sınırlı gördüğün her şeyle etkileşime giriyorsun oyunda.

Konunun RDR2 ile uzaktan yakından alakası olmadığı için bu konuyu pek uzatmak istemiyorum açıkçası, yeterince gereksiz mesaj uyarım var çünkü :D bence Starfield abartıldığı kadar kötü bir oyun değil, gördüğüm tek ciddi sıkıntısı oyunun yükleme ekranları. Bethesda oyunlarında ımmersion önemli bir konudur çünkü, seni o dünyaya çiviler Bethesda oyunları ancak Starfield'daki yükleme ekranlarından dolayı ben o dünyaya kendimi veremedim bir türlü. Onun dışında vuruş hissi, yapay zeka vs. bunlar göz ardı edilebilir, kabul edilebilir seviyedeler. Berbat falan değiller.

Eğlendirmek için yapılmadıysa iyi bir oyun değildir zaten de ben başka bir noktaya değinmek istiyorum. Açık dünyası dediğin gibi belki de oyun sektöründeki en immersive açık dünya olabilir. Ancak ana ve yan görevlerde Immersion'un I'si yok. Rockstar hala 30 yıllık Game design'ıyla oyun geliştiriyor çünkü. Açık dünyası bu kadar immersive olup da görevleri bu kadar immersion-break olan başka bir oyun daha yoktur sanırım ya.

Oyun boyunca sadece Rockstar'ın izin verdiği şeyleri izin verdiği vakitlerde yapabiliyorsunuz. Yahu gizlilik bile sadece Rockstar'ın izin verdiği görevlerde çalışıyor, onun dışında tamamen çöp bir mekanik haline geliyor ötesi var mı? Ateş etmekten sıkıldım aga ben biraz da gizli gideceğim dediğin noktada RDR2'de bunun bir cevabı yok, yapamazsın. Üstelik orada geliştirilmiş bir mekanik var yani, hazır duruyor ama kullanmayacaksın diyor adam sana. İşte gerçekçilik kasmaya çalışırken eğlenceyi unutuyor dememin sebeplerinden biri bu.

Oynanışta çeşitlilik sunmuyor, kamp geliştirme hiçbir işe yaramıyor, onur sistemi tamamen çöp ve gereksiz, ana hikaye anlatıldığı kadar iyi kesinlikle değil, tüm oyun boyunca Dutch'ın ameleliğini yapıyoruz ama kaliteli olduğu sürece sorun edilmiyor bu sanırım. Para, oyunda para neden var? Gerçekten paraya ihtiyacı olan var mı şu oyunda ya? Para hiçbir işe yaramıyor, tamamen boşuna orada duran sayısal bir değer, silah çeşitliliği var ama oyun fazla kolay olduğu için kullanmaya ihtiyaç bile yok, sadece avcılıkta işe yarıyor, avcılık da oyunun ana hikayesinde sadece 1 kere görüyorsun ondan sonra tamamen unuttuğun bir mekanik oluyor. Zaten kullanmaya ihtiyaç olsa bile silahlar kendi içerisinde farklı mekanik falan barındırmıyorlar hepsinde tek yapman gereken fareyle nişan alıp tıklamak.

Anlayacağınız oyunun genel dizaynında, planlamasında sorun var. Üstelik yukarıda saydığım sorunların çok ciddi bir büyüklüğü oyunu biraz zorlaştırarak çözülebilecek sorunlar biliyor musunuz? Kamp geliştirdikçe kamptan mermi alıyoruz ancak mermi sıkıntısı çekmiyoruz ki bunun bir önemi olsun? Oyun mermiyi biraz az dağıtsa, mermi zor bulunan bir şey olsa ve merminin fiyatı da pahalı olsa bir taşla iki kuş vuracaklar hem oyundaki para sadece bir sayı olmaktan çıkıp gerçekten değerli bir şey haline gelecek hem de kamp geliştirmenin bir ağırlığı, ciddiyeti olacak. Yok abi çocuklar da oynayabilsin diye oyun planı çıkartıyorlar söyleyecek bir şey yok.

Nereden çıkardın mesela eğlendirmek için yapılmadıysa kötü oyun olmasını? Souls oyunlarının hepsi çöp o zaman. Gizliliği de istediğiniz her zaman uygulayabiliyorsunuz bu arada, kısıtlama sadece açılmayan yerlere gitme olayında var. Mesela New austin tarafından armadilloya falan Arthur ile geçemiyorsunuz, ki bu da oyunun ana mantığı için gerekli zaten. Kamp geliştirmeleri kısmına katılıyorum, Fast travel dışında pek bir işe yaramıyor. Para ile de her şeyi alabiliyorsunuz, silahlara kaplama yapma, dürbün takma geliştirme şu bu. At satın alma, marketten yiyecek içecek alma vs, ama tabii yine de devasa bir olayı yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı