İnceleme Starfield ön incelemesi

Selamlar. Uzun bir süredir inceleme yazmıyordum ama bu aralar gündemde Starfield varken ve ben de oyundaki 24 saati devirmişken, oyunda anlatacağım birçok şey olduğunu söyleyebilirim. O nedenle bunu bir ön inceleme gibi düşünebilirsiniz. O zaman ön incelemeye başlayalım. Bakalım 10 yıllık bu geliştirmenin sonucunda karşımıza ne çıkmış.

Hikayeden bahsedecek olursak, oyun bir maden ocağında başlıyor. Maden ocağında bazı kazı çalışmaları esnasında Artifact adı verilen gizemli bir parça keşfediyoruz. Bunun üzerine de kazı çalışmalarındaki danışman Lin bizi Constellation'a yönlendiriyor ve hikayemiz bu noktada başlıyor. Constellation'a katılıyoruz ve amacımız ise bu gizemli parçaları bulmak. Hikaye baya basit. Ama oyun ilerledikçe birçok olay oluyor. Bir anda kendimizi garip bir konumda buluyoruz. Açıkçası benim en çok sevdiğim şey de buydu. Basit başlayan bir olayı çeşitli mantıklar çerçevesinde ilerletip genişletmesi. Oyun bunu oldukça iyi yapmış bana göre. Oyunun ilerleyen kısımlarında birçok karakterle tanışıyoruz. Karakterlerin geçmişten kalma birçok farklı hikayesi var. Bu hikayeleri inceleme yazısı uzamasın diye anlatmayacağım. Şimdi gelelim oynanış kısmına.

voynaimir_Starfield_20230909_10-34-21.png

Oynanış kısmında sadece irili ufaklı özetler geçeceğim. Zira oyunun ilk 24 saatini oynadım. Bu nedenle bilmediğim daha bir çok şey vardır muhtemelen. Öncelikle combat sisteminde biraz gelişmişlik görüyorum. Fallout 4'teki hantal savaş mekaniklerini düzeltmişler. Silahlarda bir oturaklılık var yani.
Bir diğer konu da uzay savaşları ve uzayda keşif yapmak. Biliyorsunuz ki sunumlarda uzay savaşlarının ve keşfin oyunda ne kadar iyi olduğu hep dillendirildi. Hani diyorlardı ya, çok açık bir dünya olacak diye. Açıkçası, adamlar abartıyorlarmış. Çünkü bu dedikleriyle kendi oynanışımı kıyasladığımda sağlam downgrade yediğimi hissettim.

Uzay savaşları, gemiyi geliştirme gibi şeylerde çok büyük sıkıntılar görmüyorum. En büyük sıkıntı uzayda ve karada keşif denen şeyin adam gibi yapılmamış olmasıydı. 7 sene önce No Man's Sky çıktığında, oyunda bana en çok zevk veren şeylerden biri keşif olmuştu. Hem karada, hem de uzayda keşif yapmanın bir anlamı vardı. Ancak Starfield'ta outpostlar dışında öyle Exocraft'ım olsun da hem gezip hem de kaynak toplayayım gibi bir şeyi yapmak pek de mümkün değil. İnsan sanki belirli bir alan içerisinde hapsolmuş gibi hissediyor. Ayrıca uzaydayken gördüğünüz gezegenler png'den başka bir şey değil. Öyle No Man's Sky'daki gibi gemiyi gezegenin atmosferine uçurayım, düşük irtifada gezintiye çıkayım falan yok. Gezegende bir yere gitmek için haritadan iniş yapacağınız yeri seçiyorsunuz, yükleme ekranı; uzay geminize bineceksiniz, yükleme ekranı. Hani ÇOK açık bir dünya vardı? Zamanında yerin dibine sokulan Cyberpunk'ta bile girip çıktığınız yerlerde en ufak bir yükleme ekranı olmadan geçiş yapabiliyordunuz. Sene 2023 olmuş ama Bethesda hala bu yükleme ekranı işinden vazgeçmemiş. Maalesef bu anlattığım konuda büyük sıkıntılar var. Hem zaten oyun çıkmadan önce çeşitli görünmez duvarların olacağı söylendiğinde hype bir tık daha düşmüştü.

voynaimir_Starfield_20230906_19-50-21.png

Şimdi gelelim en olaylı kısma. Yani teknik özelliklere. Öncelikle şunu belirteyim, ben oyunu Xbox Series X'imde oynadım. Oyunda grafikler gözüme her ne kadar hoş gelse bile maalesef optimizasyonda bazı sıkıntılar var. Xbox One'ı geçtim, Playstation'ı bile es geçen Bethesda gidip oyuna neden 30 FPS kilidi koyar biri bana cevap versin. Yahu sen yeni nesil konsola çıkartmıyor musun? Bu oyunu Xbox One'a koysan neyse derim, ama Xbox Series X gibi gücünden ödün vermeyen güçlü bir konsola 30 FPS olarak çıkarmak falan biraz ayıp olmuş. Oyunu GTX 1650'li bilgisayarımda da az bir oynadım. Low ayarlarda bile doğru düzgün oynatmıyor. Yapay zekaya çok kötü. Bir yere takılan mı dersin, sipere geçmeyip put gibi duran mı; var oğlu var kısaca. Buglar ve glitchler de hak getire zaten. Baya sıkıntısı var yani. Ama yine de artıları biraz daha ağır basıyor. Belirttiğim bu hatalar olmasa zaten insan oyunun içinde kaybolur.

Şimdilik anlatacağım bunlar. Oyunu bitirdiğim zaman incelemeyi yayınlarım. Zaten bitirene kadar patch de getirilir. Oyuna bir puanlama yapmayacağım, ama söyleyebileceğim tek şey: Biraz daha iyi olabilirdi. Hikayesi, oynanışı bir yere kadar güzel ama teknik özellikler ve oyunun keşif açısından oyuncuyu sınırlandırması insanı oyundan koparmaya yetiyor. Ama bunları dedim diye de kötülemeyin. Benim gördüklerim bunlar. Haydi görüşmek üzere.

voynaimir_Starfield_20230901_08-28-41.png

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı