Statik elektriklenme bilgisayara zarar verir mi?

carecalta

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
SAPHİRE RX5500XT 8GB OC, AMD RYZEN 5 3600 MPK, GSKİLL 8X2 3200MHZ RAM, SANDISK (2400/1750) M.2 SSD, GIGABYTE B450M S2H
Merhaba. Evde sıklıkla terlikle oturduğum için vücudumda statik elektrik birikiyor. Çoğu zaman kasanın Power tuşuna, bastığımda mouse ve klavyeye dokunduğumda (en çok farede yaşıyorum) statik elektriklenme oluyor, mouse kendini sıklıkla kapatıp açıyor. Bunun bir zararı olur mu? Olursa ne kadar ciddi sorunlara yol açabilir ve kurtulma yolları nelerdir? Bilgili bir arkadaş yardımcı olabilir mi? Bu başlıkta konular açılmış ama çok sağlıklı bilgilere ulaşamadığım için kendim oluşturmak istedim.

Merhaba. Evde sıklıkla terlikle oturduğum için vücudumda statik elektrik birikiyor. Çoğu zaman kasanın Power tuşuna, bastığımda mouse ve klavyeye dokunduğumda (en çok farede yaşıyorum) statik elektriklenme oluyor, mouse kendini sıklıkla kapatıp açıyor. Bunun bir zararı olur mu? Olursa ne kadar ciddi sorunlara yol açabilir ve kurtulma yolları nelerdir? Bilgili bir arkadaş yardımcı olabilir mi? Bu başlıkta konular açılmış ama çok sağlıklı bilgilere ulaşamadığım için kendim oluşturmak istedim.

Aga bu işi çözmenin tek yolu var: Gidiyorsun kuma ayağını sokuyorsun misss.

Net Cafe'de nereye dokunsam elektrik çarpıyordu.

Benim bildiğim kadarıyla statik elektrik kullandığınız cihazı bir anda bozmuyor yavaş yavaş devre ve entegrelerı kısa devre yaptırarak belli bir süreden sonra kullanılmaz hale getiriyor. Kendinizde statik elektrik var olduğunuzu düşünüyorsanız elinizi evde toprak varsa onun üzerinde gezdirebilirsiniz.(sert değilse toprak elinize alın ufalayın daha sonra elinizi yıkayıp da oturabilirsiniz)

ben bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum genelde kasadaki power tuşu plastik oluyor ama sizin ki aleminyum ya da demir veyahut elektrik ileten bir metal anakart ram m2 ssd gibi daha hassas ürünlere elektrik yüklü bir şekilde dokunmadığınız sürece sıkıntı olmaz ama siz büyük ihtimalle bilgisayarınızı kapattıktan sonra hemen fişini çekiyorsunuz kullanmak istediğiniz zaman tekrar takıyorsunuz eğer böyle bir durum söz konusu ise bilgisayarınızı kapattıktan 2-3 dakika sonra fişi çekmenizi öneririm çünkü PSU daki transistörlerde hala elektrik yükü kalıyor bunun sonucunda kasa topraklama bulamadığı için elektriklenme olabiliyor siz her zaman kasanın metal kısmına 3-5 saniye bilgisayarı açmadan önce dokunmayı huy edinin :)

Benim kasamda statik elektrik birikmişti topraklama hattı olmadığı için evde 1 ay beklemiştim hiç açılmıyordu PSU kaynaklıdır diye düşündüm gittim PSU aldım meğerse statik elektrikmiş banyoda topraklı prize taktım statik elektriğini boşalttı ve çalıştı he dışarı çıkmadan statik elektriğimi boşaltmak istiyorum dersen prizin topraklama hattına dokun aynı şey zaten.

ben bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum genelde kasadaki power tuşu plastik oluyor ama sizin ki aleminyum ya da demir veyahut elektrik ileten bir metal anakart ram m2 ssd gibi daha hassas ürünlere elektrik yüklü bir şekilde dokunmadığınız sürece sıkıntı olmaz ama siz büyük ihtimalle bilgisayarınızı kapattıktan sonra hemen fişini çekiyorsunuz kullanmak istediğiniz zaman tekrar takıyorsunuz eğer böyle bir durum söz konusu ise bilgisayarınızı kapattıktan 2-3 dakika sonra fişi çekmenizi öneririm çünkü PSU daki transistörlerde hala elektrik yükü kalıyor bunun sonucunda kasa topraklama bulamadığı için elektriklenme olabiliyor siz her zaman kasanın metal kısmına 3-5 saniye bilgisayarın açmadan önce dokunmayı huy edinin :)
Kasayı alalı 2.5 seneyi geçti. Yerini değiştirmek ve temizlemek haricinde fişinden çekmedim. Elektrik kasadan bana değil benden kasaya gidiyor zaten.

...elinizi evde toprak varsa onun üzerinde gezdirebilirsiniz.(sert değilse toprak elinize alın ufalayın daha sonra elinizi yıkayıp da oturabilirsiniz)
Burada bir sorun var. O topraklama o topraklama değil. Topraklama işi dünya toprağına, yani ana karaya yapılan bir temasla gerçekleşir. Burada çevrilirken kelime değiştiği için böyle bir algı oluşuyor. İngilizcede Earthing veya Grounding diye geçer. Yani saksıdaki toprak işe yaramayacaktır.

Burada bir sorun var. O topraklama o topraklama değil. Topraklama işi dünya toprağına, yani ana karaya yapılan bir temasla gerçekleşir. Burada çevrilirken kelime değiştiği için böyle bir algı oluşuyor. İngilizcede Earthing veya Grounding diye geçer. Yani saksıdaki toprak işe yaramayacaktır.
Hocam o kadarını bilmiyorum ama dediğiniz iyi oldu. Yine de emin olmak için soruyorum. Saksıdaki toprağa elimizi sürtünce statik elektrik geçmez mi ?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı