İnceleme SteelSeries Arctis Nova 1

İyi forumlar. Bugün yaklaşık 6 aydır bende olan Arctis Nova 1 ile ilgili deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım.

- Fiyat ve Satın Alma -​

Ben ürünü Mayıs 2024'te 1600TL'ye Amazon üzerinden satın aldım. Şu anki fiyatı da 1800TL.

- Kutu Tasarımı ve Kutu İçeriği -​

1732378541495.jpeg

Ürünün kutusu şahsen çok beğendiğim klasik SteelSeries kutu tasarımına sahip. Kutu içeriği de bu şekilde:
  • Kulaklığın kendisi
  • 1 metre uzunluğunda 3.5mm jak kablosu
  • 2 jaklı uzatma kablosu
  • 8 farklı sticker
1732378617842.jpeg

- Tasarım ve Malzeme Kalitesi -​

Bu kulaklığı almamın en büyük sebeplerinden birisi kesinlikle tasarımı oldu. Uygun fiyatlı kulaklıkların çoğunda bir kötü tasarım problemi var; devasa kulak pedleri, çirkin RGB aydınlatmalar gibi. Nova 1 ise oldukça sade ve şık bir tasarıma sahip. Kulaklığın genelinde mat siyah bir renk var sağdaki ve soldaki SteelSeries logoları da koyu gri bir tonda.

1732378676052.jpeg

Kafa bandı da aynı şekilde siyah ve gri renklerden oluşan sade bir tasarıma sahip. Ayrıca kafa bandı yerinden çok rahat çıkartılabiliyor, istediğiniz zaman çıkarıp yıkayabilir ya da yenisiyle değiştirebilirsiniz. Kafa bandını takabileceğiniz 3 seviye var, kafanızın yapısına göre uygun olan yere takabilirsiniz.

1732378733679.jpeg

Pedleri içeriye ve dışarıya doğru döndürebiliyorsunuz. Ayrıca pedlerin kumaş olması ve mikrofonun makaralı bir yapıya sahip olması bence tasarıma olumlu bir etki bırakmış. Mikrofona daha detaylı değineceğiz.

1732378787016.jpeg

Sol kulağın üzerinde mikrofon açıp kapama tuşu, ses tekerleği bulunuyor. Jak kablosunun girişi de burada konumlandırılmış.

1732378819131.jpeg

Kulaklık sert plastikten oluşuyor. Herhangi bir yerinde çelik malzeme kullanılmamış ama elinize aldığınızda sağlam olduğunu hissedebiliyorsunuz. Kafa yüksekliği ayarlama kısımları kulaklığın diğer yerleri gibi sert plastikten yapılmış. Yüksekliği seviye şeklinde değil, serbest bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

1732378872195.jpeg

- Rahatlık ve Ergonomi -​

Rahatlık kısmında hem olumlu hem de olumsuz bazı tecrübelerim oldu. Öncelikle kulaklığın kumaş pedlere sahip olması gerçekten büyük rahatlık ve bu kumaşın malzeme kalitesi iyi. Ayrıca pedler hafızalı ve gayet iyi hava alıyor. Kulak kısımlarındaki derinlik de gayet iyi.

1732378922209.jpeg

Kulaklığı almadan önce yaptığım araştırmalarda bazı kullanıcıların kulaklığın belli bir kullanımdan sonra kulağı sıktığına dair yorumlar yaptığını gördüm. Aynı şekilde birkaç inceleme videosunda da buna denk geldim. Bu sorunu ben yaşamam diye düşündüm ve kulaklığı satın aldım. Peki bu sorunu yaşadım mı? Hem evet hem hayır. Kulaklığı aldıktan sonraki ilk 2-3 ay bu sorunu ben de yaşadım. 3-4 saat üzeri kullanımda pedlerin kulağımı sıktığını hissedebiliyordum. Hem oyun oynadığım hem de ders çalıştığım için günümün %90'ınını bilgisayar başında geçiriyorum. O yüzden bu durum bahsettiğim 2-3 ay benim için biraz sıkıntı oldu. Ancak zamanla bu sıkma hissiyatı azaldı ve yok oldu. Şu an kulaklığın ergonomisinden çok memnunum. Saatlerce takmama rağmen herhangi bir ağrı, rahatsızlık hissetmiyorum. Benim yaşadığım bu sorunu siz yaşar mısınız ya da ne seviyede yaşarsınız bilemiyorum ama bence bu kulaklığın alınmaması için bir sebep değil.

- Ses Kalitesi -​

Gelelim en önemli kısma. Kulaklıkta SteelSeries'in 40mm Neodim sürücüleri kullanılmış. Sürücülerin detayları şu şekilde:
  • Frekans: 22-22000Hz
  • Hassasiyet: 93dBSPL
  • Empedans: 36 Ohm
Kulaklığın ses kalitesiyle ilgili izlenimlerin fazlasıyla olumlu ve bunda SteelSeries'in Sonar yazılımının büyük bir katkısı var. Kulaklığı yazılım kullanmadan, kendi ayarları ile kullandığınızda alacağınız ses performansı gayet tatmin edici. Ancak Sonar yazılımı kulaklıktan hem müzik hem de oyun tarafında çok daha iyi performans almanızı sağlıyor.

Ben genelde CS2 oynadığım için Sonar üzerinden FaZe Clan'ın CS2 için yaptığı hazır ayarları kullanıyorum. Valorant, Rainbow 6, COD gibi bir sürü oyun için hazır ön ayarlar var. Bu ayarları seçip direkt kullanabilir ya da kendinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.

Ben oyun için bu ayarları kullanıyorum ve CS2 dahil oynadığım her oyunda en ufak sesin bile nereden geldiğini rahatlıkla duyabiliyorum.

1732290564061.png

Müzik dinlerken bassları duymayı sevdiğim için aşağıdaki ayarları kullanıyorum. Kendi müzik zevklerinize göre Clear Vocals gibi farklı hazır ön ayarları seçebilirsiniz. Filmler için de ön ayarlar bulunuyor ayrıca.

1732290653894.png

Sonar yazılımının nimetleri kulaklıktan alacağınız ses performansını 2, belki 3 katına çıkartıyor. Bu haliyle oyun, müzik, film fark etmeksizin kulaklık beni her alanda fazlasıyla tatmin etti. Eğer Nova 1'i almayı düşünüyorsanız bu ayarları kullanmanızı şiddetle öneriyorum.

- Mikrofon -​

Mikrofon kısmında yine Sonar yazılıma değinmemiz gerekiyor. Aslında yazılım kullanmadan bile mikrofon sesinizi gayet temiz bir şekilde alıyor. Ancak yazılımla gürültü engellemeyi daha iyi hale getirip mikrofonun etrafınızdaki ufak gürültüleri değil, sadece sizin sesinizi almasını sağlayabiliyorsunuz. Referans olarak aşağıya bir video bırakıyorum. Sonar yazılımını kullandığınız zaman videoda duyulan klavye sesi ve ufak dip ses yok oluyor, geriye sadece temiz sesiniz kalıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonar üzerinden kullandığım ayarlar bu şekilde:
1732291158740.png

- Artılar ve Eksiler -​

Şimdi bir özet niyetine kulaklığın bütün artı ve eksilerine bakalım:

+ Nova 1'in fiyatına ve bu fiyat bandındaki rakiplerine baktığımızda kulaklığın genel olarak premium bir hissiyata sahip olduğunu söylemek mümkün. Elinize aldığınızda hissettiğiniz iyi malzeme kalitesi, bu kulaklığın kaliteli olduğu izlenimini veriyor.

+ Sade tasarımı seven birisi olarak bu kulaklığın tasarımı benim için büyük bir artı.

+ Nova 1'in ses kalitesi hem orijinal haliyle, hem de yazılımdan yapılan ayarlarla oyunlar başta olmak üzere her alanda fazlasıyla tatmin ediyor. Özellikle FPS oyunları için iyi bir ses kalitesine sahip olduğunu söyleyebilirim.

+ Mikrofon olarak ses kalitesiyle aynı şekilde hem orijinal hali hem de ayar yapılmış hali gayet iş görüyor. İçerik üreticiliği ya da podcastler için ideal bir mikrofon değil ama yine de iş görür. Ayrıca mikrofonun makaralı bir yapıya sahip olması da bence bir artı. İhtiyacınız olmadığı zaman mikrofonu ortadan kaldırmak büyük rahatlık sağlıyor.

+ Sonar yazılımına değinmeden olmaz. Kulaklığı oynadığınız oyuna, dinlediğiniz müziğe, kullanım amaçlarınıza göre istediğiniz gibi ayarlayabilmek güzel bir özgürlük. Aynı zaman kulaklığın kalitesini de bir üst noktaya çıkartıyor.
+ Kulak pedlerinin kaliteli bir kumaştan üretilmiş olması, hava alıyor olması ve yeterli derinliğe sahip olması da bir artı.
+ Aslında pek önemli değil ama ben kutu sergilemeyi sevdiğim için kutu tasarımını da bir artı olarak eklemek istiyorum.

- Kutudan çıkan tek çıkışlı jak kablosunun uzunluğu biraz az. Ben laptop kullandığım için uzatma kablosunu da kullanıyorum. Büyük bir eksi değil ama kablo biraz daha uzun olsaydı benim için daha rahat olurdu.

- Rahatlık ve ergonomi bölümünde bahsettiğim kulak sıkma problemini eksi olarak eklemek istedim. Her ne kadar bu sorunu şu an yaşamıyor olsam da, belli bir süreliğine benim için bir eksi özellikti. Ancak tekrar söyleyeyim şu an bu sorunu yaşamıyorum.

- Sonar yazılımının genel olarak optimizasyonu iyi. Ancak şöyle bir problem yaşadım; ben iki monitör kullanıyorum. Sonar bazen kendi kendine ses çıkış cihazını ikinci monitör olarak ayarlıyor ve bunu elle tekrar kulaklığa almam gerekiyor. Çok sık olmasa da arada bir yaşıyorum bu problemi.

- Makaralı mikrofon yapısı her ne kadar büyük kolaylık sağlasa da bazen mikrofonu yerine sokarken bir noktada takıldığı ve içeri girmediği oluyor. Bir kaç kere çıkarıp takınca düzeliyor. Büyük bir eksi değil ama eklemek istedim.

- Son Değerlendirme -​

Arctis Nova 1, bence kendi fiyat bandındaki en iyi kulaklıklardan bir tanesi. Ufak birkaç eksi özelliğine rağmen herkese rahatlıkla önerebilirim. Sorunuz olursa sorabilirsiniz, iyi forumlar.
1732378956200.jpeg

Almayı düşünüyorum normalde de GIGABYTE H610M-H anakartım bunu beslemekte sorun yaşar mı diye tedirginim...

Elinize sağlık bu arada hoş bir inceleme.

Bende bugün Arctis Nova 3'ü sattım.

Ayın 18'inde almıştım. Sizin dediğiniz kulak sıkma olayı ilk taktıktan 10dk sonra başladım hissetmeye. Rahat değil. Özellikle kafa bandı bana göre hiç değil orada yumuşak bir kumaş ped olsa çok daha iyi olurmuş.

Ses konusunda kötü değil ama çok iyi de değil yani biraz belki kendimi büyük beklentiye soktum ama elimde ROG Fusion 2 500 var ve onun sesi çok daha iyi. Daha yüksek ses seviyesi ve daha iyi detay var. Sürücü büyüklüğü o 50mm bu 40mm. Ama dediğim gibi kötü değil. Fakat iyi bir ayar yapılırsa istenilen gibi olur.

Programı gördüğüm en kapsamlı ve detaylı program hakikatten çok detaylı. Ekolayzır ayarları ayrıntılarına kadar var. Fakat sonar da tek sevmediğim konu 5 ayrı kanal açıp birbirine girdi. Game, müzik, chat, vs 2 tane daha var programı kullanmak için öğrenmek gerekiyor biraz. Sonar öyle diğerleri gibi tak çalıştırvari değil. Bildiğin ayar yaptırıyor. Ama Engine var bir de o basit ön ayar yapılmış oradan da isteyen detaya girmeden beğendiğini seçebilir.

7.1 denedim. Ama hep derim gördüğüm en iyi 7.1 Razer THX.

Ses seviyesi son kademe benim için biraz yetersiz.

Ve en gıcık olduğum şey kablolar kısa. Type-C'den C ye 1.2 metre bu nedir ya? Herkesin dibinde mi olacak kasası? Evet cden a ya uzatma vermiş ama belki ben C bağlamak istiyorum. 3.5mm bile 1.2metre yazık yani koskoca firmalar kablo pahalı mı geliyor da kırpıyorlar bunlarınmin 2 metre olması lazım yapmayanı kürekle döveceksin.

Güzel inceleme elinize sağlık

Ayrıca MediaMarkt'da gördüm bu Arctis Nova 1 + Rival 3 + Apex 3 numpadsiz olan modeli 3999 TL. Böyle komple set arayana iyi gibi ama mouse nasıl bilmiyorum.

Kulaklık gayet güzel bende kullanıyorum, bu bütçede daha iyisi vardır belki ancak şunu söylemeliyim ki çoğu üründe kulaklıkların vidası sökülüyor. Benimki elimde kaldı öylece, en son Japon ile iyice yapıştırdım 1 senedir bana mısın demiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı