Steins;Gate 0'a da az bakıp bir kaç bölümünü izledim ve sonuç olarak bir tık abartı olduğunu düşünüyorum. Karmaşık hikayesi insanlara güzel geldiğini düşünüyorum yüksek ihtimal izleyen insanların yarısı anlamamıştır. Anime hala çok güzel bir anime lakin 10/10 mu dersek hayır 10/8 veya 10/9 verilecek bir anime, kendi türünün en iyisi ama hikaye karmaşıklığını aşınca 10/10 olmadığını düşünüyorum. Anime kesinlikle kronolojik sırayla izlenmeli izleme listesi de ekstra kafa karıştırıyor. Anime karakter bakımından 50 bölümde 15-20 karakter kullanması ve bu kadar az karakterle bile çok iyi bir iş yapması benim hoşuma gitti. (15-20 karakterin içine 4℃ ve Kuroki tarzı 1 bölüm bile gözükmeyen karakterleri almadım) Geçmişe gitme geleceğe gitme tarzı zaman da yolculuk animelerinin kesinlikle başı diyebilirim. Animeyi tam olarak söylemem gerekirse "Çok iyi bir anime ama izlediğim en iyi anime değil buna rağmen animeler de bir dönüm noktası denilebilecek bir anime" sonuç olarak animeye 2023'te izlerken verdiğim 8 puanı değiştirmiyorum ama anime gözümde artık tam 8 değil 8-9 arasında diyebilirim.
Sonuç olarak anime izlediğim en iyi anime değil top 10 animeme girer mi girer lakin insanlar beklentini çok yükselttiği için anime o beklentileri karşılamıyor.
Merhabalar, öncelikle eleştiriniz için teşekkür ederim.
Öncelikle Steins; Gate 0' a abartı demenizi anlıyorum çünkü olaylar belirli bir bölümden sonra önem taşımaya başlıyor, tabii ki izlemek zorunda değilsiniz fakat izlerseniz de o bahsettiğim artıları edineceksiniz. Fakat izlemeye gerçekten gönlünüz yoksa izlemeyin, zorla izlemek alacağınız keyfi kaçıracaktır. Sadece bahsettiğim önemin abartı olmadığını temin edebilirim.
İnsanlara karmaşık hikayesi hoş geliyor ve çözünce o kadar da etkili olmuyor demişsiniz. İnsanlar bu yüzden mi seviyor bilmiyorum fakat benim için durum tam tersi, olayı karışık bir şekilde öğrenirsem o kadar da etkilenmem. Fakat bu animeyi tam çözümlediğimde asıl 10/10 vermiştim zaten, çünkü bitirdiğimde hikayenin başından beri mantık hatasız olduğunu, ve tüm bunların adaptasyonunun kusursuzluğunu (White Fox kalitesi) göz önüne alınca hikaye asıl etkiliydi. Hikayede bu kadar şeyle böyle ustaca işlenmişti, hikayede karakterlerin az ve öz olması, ana karakterin çok özgün olması ve felsefi açıdan nitelikler taşıması, müziklerin güzelliği, dramın işlenişi, yüzlerce detayı ve her şeyiyle aslında beni içine çekmişti bu eser.
Ayrıca bu hikayedeki tüm fizik teorilerinin gerçek hayatta da birer teori olması ve en olası olanlar olması, John Titor ve Cern olaylarının bire bir aynısının gerçek hayatta da yaşanması. Zira John Titor denen karakter, gerçek hayatta da 4chan' da ortaya çıkıp (anime ismi @channel) zaman yolcusu olduğunu söyleyip İbm 5100'ü araması. Cern'ün LHC ile bu deneyleri gerçekten de gerçekleştirdiği teorileri olması. Jöleleşme teorisi. Japonya'da da gerçekten Faris-chan ve babası gibi insanlar aracılığıyla moe kültürünün getirilmesi. Bu gerçek hayat uyarlamaları dışında yüzlerce detay, bir örnek vermek gerekirse her şeyin sonundaki Okabe, Steins; Gate 0'da yaşananların hiçbirinden haberdar değildir. Kiryuu Moeka bildiğimiz hikikomoridir, onu hayata tutturan şey FB'dir.
Ayrıca sizin de dediğiniz gibi bu seri bir dönüm noktası, türünün en iyisi olduğu zaten aşikar fakat en iyisi midir kişiden kişiye değişecektir.
Tüm bunlarda sadece seriyi övmüş gibi gözüküyorum, ki öyle yaptım da. Fakat onu en iyi olarak görme sebebim de bu zaten, kusurdan uzak ve bazı açılardan olağanüstü olması. Son derece realist ve diterminist olması. Eksi olarak sadece insanlar pacing ini eleştiriyor fakat ben hiç sıkılmamıştım, bu yüzden eksi olarak yazmayacağım. 12. bölümden sonraki pacing zaten olağanüstü.
Sizin için seriyi 10/10 değil de 10/8-9 yapan şey neydi, yani sizin için eksi yönü neydi. Yanlış anlamayın zevkinize karışmıyorum sadece fikrinize önem veriyorum. Ayrıca top 10 dan bahsetmişsiniz, paylaşmak isterseniz top 10 animanganızı öğrenmek isterim.
Ayrıca kimse bu hikayenin karışıklığıyla uğraşmak istemezken benimle konuşup benim açımdan zevkli bir sohbette bulunduğunuz için teşekkür ederim, böyle kaliteli seriler üzerinde çok duran insanlar bulmak zor.
Merak ederseniz benim top 10 animanga
1- Steins; Gate
2- Omniscent Reader's Viewpoint
3- Shingeki No Kyojin
4- Tomodachi Game (Manga)
4- Re: Zero
5- 20Th Century Boys/ Billy Bat
6- Takopi's Original Sin
7- Summertime Render
8- Clannad/ Code Geass
9- Neon Genesis Evangelion
10- Parasyte/ Made İn Abyss
(Bilerek 2 tane 4 koydum)
Hm: Welcome to NHK, Danganronpa VN, Bunny Girl Senpai, Bleach TYBW, Vagabond.
Bunları aralarında sıralamak çok zor, hepsi birbirine yakın aslında.
Tekrardan teşekkür ederim.