Stock Android piyasada kaldı mı?

arda1ch

Picopat
Katılım
5 Ağustos 2023
Mesajlar
78
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar ben bir şey merak ettim eskiden olduğu gibi Android One yani mesela OneUI veya MIUI HyperOS gibi şeyler yokken sadece Android isletim sisteminin olduğu cihazlar hala var mı?
 
Arkadaşlar ben bir şey merak ettim eskiden olduğu gibi Android One yani mesela One UI veya MIUI HyperOS gibi şeyler yokken sadece Android isletim sisteminin olduğu cihazlar hala var mı?

GM 4G Android One bir cihazdı yanlış hatırlamıyorsam.

 
Android One adı sona erse de günümüzde hala varlar. En başta tabii ki Google Pixel cihazlarını sayabiliriz. Bunun yanında stock Android'e yakın olarak kabul edilen; Nothing Phone, bazı Motorola modelleri, Asus Zenfone 10, Rog Phone 8 serisi, Sony Xperia 1 V ve Hint merkezli Lava phone gibi cihazlar tabiri caizse bu bayrağı taşımaya devam ediyor denilebilir.

Infinix Note 5 idi.
 
Google Pixel serisi stock Android değildir. Pixel experience'in bir parçası olarak Google tarafından geliştirilen kapalı kaynak kodlu uygulamalar (Google mesajlar, telefon, gmail, keep vs.) "sistem uygulaması" şeklinde yüklü gelmektedir. Bunun, mesela, Samsung bir telefonda Samsung Web yüklü gelmesi ile bir farkı yoktur.

Pixel serisinden önce Nexus serisi telefonlar vardı yine Google tarafından üretilen ancak bunlar stock Android (AOSP) ile geliyordu, artık gelmiyorlar çünkü Google bu projeye bir son verip Pixel telefonları üretmeye başladı.

Doğrudan doğruya AOSP kullanmanın bir mantığı yok zira cihaz özelinde optimizasyon yapılmadığı sürece hangi cihaza yüklerseniz yükleyin hem performanssız hem de kullanışsız kalacaktır (kamera, hoparlör, port uyumsuzluğu vs.). Bu yüzden, "saf" değil de "safa yakın" tecrübe sunan telefonlar tercih edebilirsiniz. Safa yakından kastım içinde çok fazla markaya ait kapalı kaynak kodlu ve kaldırlamayan (sistem uygulaması) uygulama yüklü gelmeyen telefonlar. Bir Nokia 8 kullanıcı olarak, Nokia telefonlar aynı pixellerde olduğu gibi bütün Google uygulamaları sistem uygulaması olarak yüklü geliyorlar, ama bunun dışında pek bir şey yok (tiktok, facebook, candy crush vs.). Artık buna safa yakın der misiniz onun kararını size bırakıyorum.

Sonuç olarak, saf android rom elle indirilip telefona flashlanabilir ama tavsiye etmem. Bunun yerine LineageOS, CalyxOS veya /e/OS gibi romların desteklediği telefonları satın alıp, sonrasında bu romları onlara flashlamayı deneyebilirsiniz. Bu elde edip edebileceğiniz saf veya safa en yakın tecrübeyi sağlayacaktır.
 

Geri
Yukarı