Stok Fanlı Sistemde RAM'lere OC yapmak zararlı mıdır?

Halil86

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,

Yeni topladığım Ryzen 7 1700 Sisteme Corsair Veagance 16GB(2X8)3200 MHz DDR4 RAM ekledim. Klasiktir RAM'lerin düşük frekansta çalışması sorunu. Rehberleri izledim XMP ile otomatik yükseltmeyi. Fakat sorum şu sonuçta stok fan kullanıyoruz ve sürekli duyduğum şey herhangi bir overclock işleminde sistemine zarar vereceğini stok fanın yetmeceğini söylüyorlar. RAM'lerin 3200 MHz olmasına rağmen o frekansta çalışması can sıkıcı. XMP özelliği veya D.O.C.P profillerinden birini seçmek stok fan ile kullanımda herhangi bir soruna sebep olacak mıdır?

Anakartım Asus B350M-A anakartın özelliklerinde 3000 MHz desteklemediği, 3200 MHz OC olduğu yazıyor. Bu durumda XMP ve D.O.C.P profillerini kullandıgımda RAM'ler 3200 MHz çıkar mı? Çıkarsa (OC ile desteklediği için OC yapmış olacak sanırım) yine ana sorum olan sisteme zararı var mıdır? Sonuç olarak XMP veya D.O.C.P profillerini aktif etmeli miyim?

Teşekkürler...

Sistem:
Ryzen 7 1700
Asus Prime B350M-A
Corsair Veangance 2x8 3200 MHz DDR4
Gigabyte 1050Tİ G1 Gaming 4G
Cooler Master K380 700W 80+
Sandisk Ultra II 240GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Herhangi bir sıkıntı yaşatmaz. Bu arada A-XMP'den yükseltmeyin frekansı. Bence OC. kısmına girip RAM Frequency bölümünü seçip oradan 3200'ü tercih edin. RAM'lerin kendi soğutucuları olduğu için işlemciyle ısı anlamında pek bir alakları yok. Bende Ryzen 5 1600 ve stok fan var RAM'i 3000 Mhz aldığım için şu an 2933 Mhz de çalışıyor.

Herhangi bir sıkıntı yaşatmaz. Bu arada A-XMP'den yükseltmeyin frekansı. Bence OC. kısmına girip RAM Frequency bölümünü seçip oradan 3200'ü tercih edin. RAM'lerin kendi soğutucuları olduğu için işlemciyle ısı anlamında pek bir alakları yok. Bende Ryzen 5 1600 ve stok fan var RAM'i 3000 Mhz aldığım için şu an 2933 Mhz de çalışıyor.[/

Saat 6'da biosa girdiğimde "Xmp"özelliğini göremedim,D.O.C.Pyi Profil 1 yaptım vesonuuuç,açılmadı ,auto olarak 3200mhzye çıkardı.Açılışta çift bip sesiyle kapandı,daha sonra biosdan eski haline getirdim.

İşlemci ayrı RAM ayrı bir parçadır. İşlemci soğutucu modeli RAM'in frekans değişkenliğini bağlamaz. Eğer OEM soğutucusuz RAM kullanıyorsan sıkıntı olabilir. Bunun haricinde ben stok soğutucunun sorun yaratacağını düşünmüyorum. Zaten bolca Ryzen stok soğutucu kullanıp D.O.C.P ile frekans yükselten örnekler mevcuttur. Sorun yaşayacak olsalar onlar başta yaşardı. Güncel BIOS yüklenip D.O.C.P profili seçtiyseniz DRAM voltajı kullandığınız RAM'in desteklediği en son Voltaj değerine elle belirlemeniz gerekir. Bu değer genelde 1.35 V değeridir. Yinede aldığınız RAM'in sayfasından teyit etmenizde fayda var.

Son düzenleme:
İşlemci ayrı RAM ayrı bir parçadır. İşlemci soğutucu modeli RAM'in frekans değişkenliğini bağlamaz. Eğer OEM soğutucusuz RAM kullanıyorsan sıkıntı olabilir. Bunun haricinde ben stok soğutucunun sorun yaratacağını düşünmüyorum. Zaten bolca Ryzen stok soğutucu kullanıp D.O.C.P ile frekans yükselten örnekler mevcuttur. Sorun yaşayacak olsalar onlar başta yaşardı. Güncel BIOS yüklenip D.O.C.P profili seçtiyseniz DRAM voltajı kullandığınız RAM'in desteklediği en son Voltaj değerine elle belirlemeniz gerekir. Bu değer genelde 1.35 V değeridir. Yinede aldığınız RAM'in sayfasından teyit etmenizde fayda var.

gecikme ve voltaj değerleri ayarladıgımdada fazla gelmişti gözüme,daha sonra çalışmadı zaten,elle 3000e çekip dediğiniz gibi sitesinden gecikme sürelerinide ayarliyim.Teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı