Sürekli format atmak zararlı mı?

Yapar, bizzat yaşamış birisi olarak söylüyorum. 2 ayda 7-8 kere format attım ve HDD pert oldu. Neredeyse oyun oynanmayacak hale gelmişti.
HDD dandikmiş ve bozulacağı varmış. Ben bugüne kadar format atarak bir bilgisayarı bozamadım. Ve kaç kere format attığımı tahmin et istersen :)

Bu, mantıksız bir yaklaşım. Bu durumda kişi bilgisayarı hiç kullanmamalı. Format atma işlemi PC'de özel bir silme yapmaz. Normal bir silme komutu verir. O yüzden bu yaklaşımı gerici ve saçma buluyorum. Bunu savunanları da bakkal diye not ediyorum.

Biz bilmiyoruz... Cahiliz. Arka planda özel bir komut seti var, diske o gönderiliyor... O da diskin ömrünü azaltıyor. Yersen.

Bunlar şey gibi ya: "RAM çok kullanılıyor"cular. Sök diyorum o zaman RAM'i, PC'yi RAM'siz çalıştır.

Bilmeyene öğrenmek için sorana saygım var da. Yanlış bilgiyi mantığa oturtmadan kesin diye konuşan kullanıcıları bazen anlamlı kefeye koyamıyorum. Neyse deyip o arkadaşlar da zamanla öğreneceğini umuyorum.

Manyetik disklerde sık format atmanın faydası bile olacaktır. Dosya sisteminin dağınıklığı, parçalı dosyalar sebepli bir konumda / dizinde çalışıtırılan uygulamarın geç açılması, ve diskin gelişi güzel kısımlarından sürekli kafa hareketleri yapması, kafa bozulmasını daha da çabuklaştırır. Bir nebzede olsa zamanında Seagate disklerde NCQ özelliği bunu düzeltse de yine de verimini uzun vadede görememiştik. Bu sebeple, format dosya sistemini yeniden sıfırlar. Hatta, format sonrası eskiden disk birleştirme yapmak dahi sağlıklı bir alışkanlığımdı.
SSD'de ve güncel Windowsda dosya parçaları pek görülmese de kayda değmeyecek kadar var. Okuma kafası olmadığı için sadece erişim sürelerinde sizin 5 duyu organınızla algılayamayacağınız gecikmeler olacaktır. SSD yazma ömrü ile, Windows kurulum arasında spesifik bir bağlantı yok. Format veya kullanmak. Aynı şey.

WD 7200RPM 64MB cache 1TB HDD’ye dandik mi dediniz? Gördüğüm en iyi bahaneydi.

Seagate Barracuda 2 TB HDD vardı ve çok ses çıkarıyordu uyuyup uyandığı zaman ve çok sık uyuyup uyanırdı, ben de sattım onu. Yine Seagate SSHD var, bu daha eskiden alınmış olmasına rağmen en ufak sesi yok. İkisinin de okuma yazma hızları gayet iyi durumdaydı. Yani ürüne özel bir kusur çıkabilir. Marka model fark eder mi?
WD markası hatasız ürün üretmiyor mu?
Ben Vatanbilgisayar'dan aldığım WD 1 TB HDD'yi ertesi gün iade ettim, 100 MB kullanım alanı vardı. Fabrikadan kontrol etmeden çıkarmışlar belli ki. Yani demek o ki genelleme ile konuşursak WD çok da iyi bir marka değil demem lazım o zaman. Genellemeye gerek yok. Sadece sendeki ürün kötü çıkmış olabilir. Ayrıca her markanın her ürünün eşit ömrü olacak diye bir şartı yok.

Son düzenleme:
Hort!

10+ yıllık HDD kullanıyorum ve en az 20 kez format atmışımdır. Ve okuma/yazma hızlarında düşme yok, bırakın düşmeyi bad sector bile yok. Sıkıntı olacağını sanmam.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı