Süt ve süt ürünleri zararlı mı?

Makaleler
1
Bu doktor süt içmenin yararı olmadığı aksine çeşitli sağlık sorunlarına(kanser vb.) sebep olabileceği tartışılıyor diyor. Sütün sadece yavrusunu beslemek için faydalı bir şey olduğunu söylüyor. Sütün %70'i su olduğu için geri kalanının da diğer besinlerden rahatlıkla alınabileceğini söylüyor Peynir ve yoğurdun ise kararında tüketildiğinde faydalı olduğunu söylüyor. Fazlasının ise zararlı olduğundan bahsediyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bir diğer doktor da süt ve süt ürünlerinin tamamen zararlı olduğunu ve et de dahil olmak üzere hayvansal gıdaların hiç birinin yenilmemesi gerektiğini söylüyor. Çeşitli bilimsel araştırmalar gösteriyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Canan Karatay da sütün gerekli olmadığını söylüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Videoları iş yerinde seyredemiyorum. Ama laktozu sindiremeyen bünyeler hariç (bu bir genetik hastalıktır, sağlıklı bir vücut sütteki laktozu sindirebilmelidir) süt içmek memeli canlılar için faydalıdır. Memeli hayvanların memeye sahip olması ve hatta evrimleşip süt vermesinin sebebi zaten doğumdan sonra vücudun kuvvetini arttırmak, güçlendirmektir. İlerleyen yaşlarda süt içimi ise yine faydalı olup, içerisindekilerden faydalanıyorsunuz.
Sütün %70'i su olduğu için geri kalanının da diğer besinlerden rahatlıkla alınabileceğini söylüyor.
Dünyada hiçbir besin kaynağı yok ki, biri diğerinin yerine geçemesin (besleyicilik faktörü yönünden). Tezini bununla savunan insanlara gülüyorum.

Bir diğer doktor da süt ve süt ürünlerinin tamamen zararlı olduğunu ve et de dahil olmak üzere hayvansal gıdaların hiç birinin yenilmemesi gerektiğini söylüyor.
Pişirilmiş ürünlerin besin değerinin düştüğünü sağır sultan bile biliyor. Bundan yana sıkıntı yok. Ama protein ağırlıklı beslenen kişilerde (bu kişilerin %90'ı hayvansal gıdalar ile bu proteini temin ediyor) herhangi bir sağlık sorunu yok. Ki hayvansal gıdalar hızlı sindirildiği için vücuda bitkisel gıdalardan çok daha çabuk enerji ve dönüt vermekte.

Peynir ve yoğurdun ise kararında tüketildiğinde faydalı olduğunu söylüyor.
İçerisinde maya bakterileri var. Birden fazla alımı sindirim sisteminin dengesini bozacaktır.

Fazlasının ise zararlı olduğundan bahsediyor.
Bu her şey için geçerli.

Kısaca söyledikleri şeyler zaten bilinen şeyler.

Dünyada hiçbir besin kaynağı yok ki, biri diğerinin yerine geçemesin (besleyicilik faktörü yönünden). Tezini bununla savunan insanlara gülüyorum.
Fındık ve ceviz gibi besinlerde bolca olduğundan bahsediyorlar.
Pişirilmiş ürünlerin besin değerinin düştüğünü sağır sultan bile biliyor. Bundan yana sıkıntı yok. Ama protein ağırlıklı beslenen kişilerde (bu kişilerin %90'ı hayvansal gıdalar ile bu proteini temin ediyor) herhangi bir sağlık sorunu yok. Ki hayvansal gıdalar hızlı sindirildiği için vücuda bitkisel gıdalardan çok daha çabuk enerji ve dönüt vermekte.
Hayvansal gıdalarda doymuş yağ asitleri bulunduğundan ileriki yaşlarda kalp ve damar hastalığını arttırdığını söylüyorlar.

Sütün insan vücuduna etkileri olduğu doğru hocam. Fakat herkeste bu kadar olumsuz bir reaksiyon yapacak diye bir şey yok.
Zaten herkeste olur demiyorlar ki. Yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söylüyorlar.
Sigara içmeyen birisinin içen birisine göre akciğer kanserine yakalanma ihtimalinin daha düşük olması gibi.

Zaten herkeste olur demiyorlar ki. Yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söylüyorlar.
Sigara içmeyen birisinin içen birisine göre akciğer kanserine yakalanma ihtimalinin daha düşük olması gibi.
Hocam açıkçası ben bağırsak veya mide rahatsızlıkları dışında bu kadar ağır bir söylem ilk kez duydum. Vücudun vereceği reaksiyonu bilemeyiz net olarak. Fakat dediğiniz gibi sütün bazı olumsuz etkileri var.

Katkı maddesi olan üründen uzak durmak gerekiyor.
Atıyorum marketten süt alıyorsun tadı, tuzu yok ancak inekten ellerinle sağdığın sütün tadı bir farklı oluyor.
Biraz aroması yoğun olabilir ancak su ile damıtılabilir.

Hele ki baklava! Daldırıyorsun elini tabağa eline gelen ilk baklavaya hücum ediyorsun, tabi tabaktan ağzına götürene kadar şıp şıp şerbet damlıyor, baklava ağzına ulaştığında ise şerbetin ve fıstığın keskin tadı dilindeki tat duyularına hücum ediyor ve elbette ağzın ikinci dilimi tatmak için sulanıyor.

Hocam açıkçası ben bağırsak veya mide rahatsızlıkları dışında bu kadar ağır bir söylem ilk kez duydum. Vücudun vereceği reaksiyonu bilemeyiz net olarak. Fakat dediğiniz gibi sütün bazı olumsuz etkileri var.
Hocam bilimsel çalışmalar yapılmış bununla ilgili. Ben duyduğumu söylüyorum.

Fındık ve ceviz gibi besinlerde bolca olduğundan bahsediyorlar.
Hocam yazdığımı tekrardan okuyun, ben yerine geçemez demedim. Bir besinin sağladığı besleyiciliği sağlayan başka besinler var dünya üzerinde.

Hayvansal gıdalarda doymuş yağ asitleri bulunduğundan ileri ki yaşlarda kalp ve damar hastalığını arttırdığını söylüyorlar.
Doymuş yağ asitlerin olmazsa eğer damarların esneklik özelliğini kaybeder. Esneklik özelliğini kaybederse o basınç damarlarını yırtar atar. Hayvansal yağlara ihtiyacımız var. Zararlı olan doymuş yağlar sonradan doymamış olan yağların hidrojen bombardımanına tutularak zorla doyurulmasıyla (bileşik oluşturması yani) oluşturuluyor. Bitkisel yağlar doymamış yağlardır. Hayvansal kaynaklı doymuş olan yağlar vücut içerisinde depo amaçlı sentezleme ile üretilir, zorla oluşturulmazlar. Hem doymuş hem doymamış yağlara vücudun farklı yerlerinde ihtiyacımız var.

Fakat herkeste bu kadar olumsuz bir reaksiyon yapacak diye bir şey yok.
Laktozu sindiremeyen insanlar hariç bu kadar olumsuz reaksiyon yapacak bir rahatsızlık yok.

Hocam yazdığımı tekrardan okuyun, ben yerine geçemez demedim. Bir besinin sağladığı besleyiciliği sağlayan başka besinler var dünya üzerinde.

Doymuş yağ asitlerin olmazsa eğer damarların esneklik özelliğini kaybeder. Esneklik özelliğini kaybederse o basınç damarlarını yırtar atar. Hayvansal yağlara ihtiyacımız var. Zararlı olan doymuş yağlar sonradan doymamış olan yağların hidrojen bombardımanına tutularak zorla doyurulmasıyla (bileşik oluşturması yani) oluşturuluyor. Bitkisel yağlar doymamış yağlardır. Hayvansal kaynaklı doymuş olan yağlar vücut içerisinde depo amaçlı sentezleme ile üretilir, zorla oluşturulmazlar. Hem doymuş hem doymamış yağlara vücudun farklı yerlerinde ihtiyacımız var.

Laktozu sindiremeyen insanlar hariç bu kadar olumsuz reaksiyon yapacak bir rahatsızlık yok.
Hocam benim de kafam karıştı iyice. Birisi diyor zararlı öbürü diyor zararlı değil. Kime inanacağımı şaşırdım artık.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı