Sufle tarifi!

Fırında yapmak istemiyorsanız bir tencereye sufle karışımını döktüğünüz fincanın yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip üstüne bir bez serip tencereyi kapatın. Öyle de güzel oluyor, daha pratik.
 
Hocam, 200 derecede pişirirsek ne kadar fırında durmalı? 250 derecede denedim fırından kıvılcım felan çıktı bozuldu. Fırını demin tamir ettik.
Hocam fırınınızı zorlamayın tabii ki 200 derecede de deneyebilirsiniz. Büyük ihtimalle fark olmayacaktır. Olsa bile fırının bozulmasına kıyasla daha iyi. 🤣
Fırında yapmak istemiyorsanız bir tencereye sufle karışımını döktüğünüz fincanın yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip üstüne bir bez serip tencereyi kapatın. Öyle de güzel oluyor, daha pratik.
Daha pratik sayılır mı bilmiyorum ama işe yarayabilir.
 
Aklıma geldi, bir süredir planlıyordum. Belki bu tarz kakaolu şeyleri sevenler vardır diye, baştan söyleyeyim böyle internette gördüğünüzde “ben bir saat bunun için mi uğraştım la?” Dedirtecek tarzda değil, gerçekten güzel buna karşın çok basit. İnanması zor gelebilir.

(Y. K= yemek kaşığı, t. K= tatlı kaşığı, C. K= çay kaşığı)
1 Porsiyon oranı:

2y. K un (alabildiğince değil, neredeyse kaşıkla ayn hizzada sayılacak kadar)

2y. K şeker(bunu zaten tepeleme yapmanız zor, aşırıya kaçmayın kalbiniz de önemli)

2t. K kakao(un gibi, kaşık hizzasından birazcık fazla sadece, aşırıya kaçmayın sert olur)

1C. K kabartma tozu(silme)

2y. K sıvı yağ(ne azı ne fazlası)

5y. K süt.

Bu kadar, önce tüm katıları karıştırın, sonra tüm sıvıları dökün. Çok iyi karıştırın, yoksa şekerler erimez ve kendi hatanız yüzünden kıtır kalır bazı yerlerde ve nefret ederim bundan.

Kişi sayısına göre üst katlarını alarak aynı leyi büyük bir kapta yapabilirsiniz.

Kıvamı:

Burası çok önemli, neredeyse sıvı sayılacak şekilde olmalı, iyi karıştırılmış bir yoğurt gibi, pürüzsüz ancak akışkan, çikolata sosu gibi.

Koyacağınız kap büyük fincanlar olursa daha iyi, derin olması açısından. İngiliz çay bardakları mesela, fırında patlamayacak türden olmasına özen gösterin, keza fırını leş etmek istemezsiniz.

Sıcaklık: 250'ya da buna en yakın sıcaklıkta birkaç dakika ısıtın fırını, fan olmasın. Sadece 250 derece yani ne azı ne fazlası başka eklenti yok. Fırının orta gözüne yakın, fazla yaklaştırmayın yani, çok uzak da kalmasın. Fincanı ısınmış fırına koyun. Açıkçası net bir dakika vermek sadece dalga geçmek olur, fırından fırına bile değişir keza. Ancak böyle 13 dakika kadar pişirebilirsiniz genel olarak, lakin daha çok şöyle demem iyi olur:

Sufleniz şişecek (yüksek ve geniş seçmenizin bir sebebi de bu) ve üstü çatlayacak, bu aşamadan önce sakın çıkarmayın keza çiğ olur çoğu yeri, ek bilgi o şekilde bile yersiniz bu arada, içine ne yumurta koyduk ne de zehirleyecek bir şey. Hatta midenize bile dokunmaz yani, ancak çiğ kalmasını istemeyeceğinizi tahmin ediyorum. Neyse üstü çatladıktan sonra biraz daha salın pişmesi için. Daha sonra çıkarıp üzerine pudra şekeri falan dökebilirsiniz, şöyle bir şey olur kendisi:


Akışkanlığınızı anlayabilmeniz için yapabileceğim daha fazla bir şey yok, yeterince belli zaten. Koyduğum kap hakkında da az çok bilginiz olmuştur sanırım. Söylediklerimi yaparsanız bu efsane şeyin elinizden çıktığına inanamayacaksınız emin olabilirsiniz.

Afiyet olsun!
Çok güzel annemle beraber yapıyoruz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı