Switch Yağlama (Lubing) nedir?

Türkiye'de bu konu hakkında bilgi sahibi olan çok az kişi gördüm. Ben de bu işlere meraklı birisi olarak bu konu hakkında bir yazı yazmaya karar verdim. Öyle ki gerekli yağlama malzemeleri Türkiye'de doğru düzgün bulunmuyor bile.

*Lubing Nedir?
Kısaca mekanik klavye anahtarlarını sessizleştirmek/daha iyi ses çıkarmasını sağlamak ve basış hissiyatını iyileştirmek için switchlerin içini açıp bazı bölgeleri ve yayları yağlamak olarak açıklayabiliriz. Özellikle bazı ucuz markala switchlerde olan yay çınlamasını ve space, shift gibi tuşlardaki tıkırtı sesini neredeyse tamamen yok eden bir işlemdir.

*Lubing hangi switchlere yapılabilir?
Neredeyse her switche yapılabilir. Ancak mavi switchlerde click sesini yapmayı sağlayan ayağın yağlanması durumunda tıklama hissiyatı düşecektir. Buna dikkat etmek gerekir.
swiç.png

Ayrıca optik switchere doğru yapılmadığı takdirde switchi bozabilirsiniz. Bilen birinin yapması doğru olacaktır. Ya da gerçekten öğrendikten sonra yapmak gerekir.

*Hangi malzemeler kullanılır?
Temelde 3 farklı malzeme kullanılarak yapılabilir.
-Katı yağ
-Sıvı yağ
-Sprey yağ
* Katı yağ olarak Krytox 205g0 en çok kullanılan yağlardan birisidir. Ancak AliExpress gibi sitelerde farklı alternatifler bulmak da mümkün. Yoğun olması sebebiyle genelde stabilizer yağlamak için kullanılır. (Space, enter gibi büyük tuşların yanındaki sabitleyici ayaklar.)
* Sıvı olaraksa Krytox 105 kullanılır. Yine bunun da farklı alternatifleri vardır. En iyi etki için Krytox 205G0 ile 1/1 oranında karıştırılarak switchin içine sürülür. (Bunu yapmak yerine direkt Krytox 205g2 de kullanılabilir.)
*Sprey yağ olarak ise Super Lube denen bir yağ kullanılır. WD 40 ile yapılmaz. Switche ve PCB'ye zarar verebilir. Sprey yağlama yapılması durumunda yağın fazlalığının kurumasını beklemek gerekir. 2-3 gün sürecektir. Ancak yapması daha pratik ve basit bir işlemdir çünkü switchleri sökmeye gerek kalmaz.

*Nasıl yapılır?
Normalde el ile bile yapılabilir ancak daha pratik bir şekilde yapabilmek için bu işle uğraşanlar "lubing station" ve "switch opener" gibi yardımcı malzemeler kullanır.
lubing station.png

switch opener.jpg

*Öncelikle switchler klavyeden sökülür. (Hotswappable klavyelerde lehimleri sökmek gerekmez. O yüzden bu işi yapanlar bir de lehim sökmekle uğraşmamak için genelde bu klavyeleri tercih eder.)
*Anahtarların içi açılır.
*Resimlerde gösterilen kısımlara fırça ile yağ (1/1 oranında Krytox 205G0 ve Krytox 105 karışımı) sürülür.
alt taraf lube.png
buton lube.png
üst taraf lube.png

*Switch yayları bir torbaya konulur ve üstüne birkaç damla sıvı lube (Krytox 105) damlatılarak çalkalanır.
*Switch kapatılır ve PCB'ye monte edilir.

Spray Lubing:

PCB kasadan sökülür ve switchlere tek tek Super Lube veya muadili bir çok amaçlı sentetik yağ (WD 40 vb. değil. Onlar bu iş için DEĞİLDİR.) bir yağ sıkılır. Aşırı sıkmamaya özen gösterilir. 3 gün kadar bekletilir ve tekrar kasaya monte edilir.
spray lube.jpg


NOT:
* Bu işlemi bir kere yapınca eski haline çevirmeniz imkansız gibi bir şey. O yüzden yapacaksanız iyi düşünün.
* Tekrar söylüyorum. WD 40 bu iş için değil.
* Klavyenizi bozma ihtimaliniz var. Dikkat edin.
* Klavyeniz büyük ihtimalle garanti dışına çıkacaktır.
* Bu iş için fiyat performans olarak Gateron Yellow Switch öneririm. Ancak herhangi bir switch ile yapabilirsiniz.

Resim Kaynak: Google, switchandclick.com
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çok zaman öldüren bir hobi ayrıca. Yalnız kulaklığınızı takıp, kendini dış dünyayla izole edip saatlerce bir şeylerle uğraşmayı seven biri için çok zevkli iş.

Sırf bu yüzden arkadaşlarıma hot swap board aldırıp modlarını yapmaya başladım hazır karantina döneminde evden çıkamıyoruz, iyice pratik olsun diye.

O kadar logitech, razer, corsair klavye kullandıktan sonra geçince, boşa para dökmüşüm bu markalara dedim gerçekten.
 
Türkiye'de Krytox 205 bulma imkanı yok değil mi? Bir dönem space tuşu yağlamak için dielektrik gres kullanabilirsiniz diyorlardı, sanıyorum Türkçesi silikon gres onun. Aldım, plakaya monteli stabilizatörleri olan klavyemi yağladım ama kayda değer bir fark da olmadı, sanki kendi yağları daha iyiydi gibi. Klavye kasa rezonansı için de için de kasanın içine ekstra sünger ve EVA koydum onun da pek etkisi olmadı...
 
Türkiye'de Krytox 205 bulma imkanı yok değil mi? Bir dönem space tuşu yağlamak için dielektrik gres kullanabilirsiniz diyorlardı, sanıyorum Türkçesi silikon gres onun. Aldım, plakaya monteli stabilizatörleri olan klavyemi yağladım ama kayda değer bir fark da olmadı, sanki kendi yağları daha iyiydi gibi. Klavye kasa rezonansı için de için de kasanın içine ekstra sünger ve EVA koydum onun da pek etkisi olmadı...
Yurt dışından alabilirseniz bu var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı