SystemD'yi savunuyor musunuz? Neden?

SystemD'yi savunuyor musunuz? Neden?

  • Evet

    Oy: 3 13,0%
  • Hayır

    Oy: 9 39,1%
  • Kararsızım

    Oy: 11 47,8%

  • Oy verenlerin toplamı
    23
Nedir bu? Bilmeyenler için özet geçseydin bari.
GNU/Linux dağıtımlarında kullanılan bir init sistemi.

Varlığı veya yokluğu beni fazla etkilemiyor açıkçası. Daha yaygın olduğu için destek bulmak daha kolay. Beğenmezseniz değiştirmek de kolay.
 
Systemd olmayan init sistemlerinde özelleştirmeyi istediğim gibi yapamıyorum, çok zor geliyor bana.
Hatta bir ara Devuan tabanlı dağıtım yapmayı düşündüm, hep bu init sisteminin zorluğuna takıldım, sonra vazgeçtim.
Örneğin Systemd için şu komut yetiyor systemctl reboot ama sysv için neredeyse bir makale oluşturuyorsun. Tabi bu normal kullanım için değil, dağıtım için söz konusu.
Son kullanıcılar için systemd tercih ediliyor, güvenlik için diğer init sistemleri tercih ediliyor.
Aslında bu tartışmalı bir konu, GNU/Linux camiası bu konuda ikiye bölünmüş durumda, lakin taban dağıtımların neredeyse hepsi Systemd kullanıyor.
 
Arkadaşlar pek çok insan Systemd'ye düşman. Ben kararsız kaldım. Ama bütün popüler dağıtımlar kullanıyor(belki istisnalar vardır).

Daha önceden Sysvinit ve OpenRC kullandım aralarında en çok OpenRC'yi seviyorum. SystemD'nin hantallığından bıktım ve içinde gelen yardımcı programları çok da gerekli görmüyorum. Kısacası özetlemek gerekirse bilgisayarımı server olarak kullanmadığım için ihtiyaç görmüyorum, fazla bloated bence. Ha bu arada sistemim elogind ile suspend olamadığı için SystemD kullanmak zorundayım.
 
Yenilik her zaman olumlu anlamda değildir.
Şahsen kullandığım sistemin basit ve anlaşılır olmasını tercih ederim, systemd bu noktada işleri oldukça karmaşık hale getiren bir yazılım. Artık windows'un svc sistemine benzemeye başladı.
Screenshot_20200922_173559.png
Diğer init sistemlerinde çalışmasını istediğiniz servisi aktif edersiniz ve çalışır. Systemd ise bir servis için bağımlılık olarak onlarca sistem, kullanıcı servisi ve yan servisleri çalıştırıyor. Hiç ihtiyacınız olmayanlar dahil, buda gereksiz bir sürü işlem yapılmasını sağlıyor.

Sevmediğim bir diğer yanı yanı journalctl sadece sistem değil programların verdiği hatayı dahi log'luyor. Bu loglar bazen içinden çıkılmaz derecede uzun ve karışık oluyor.

Örneğin kullandığınız x programın bir bug'ı var, journalctl hata mesajını bunu program kapanana kadar log dosyasına yazıyor. Sürekli olarak diske veri yazılıyor yani, özellikle ssd kullanıyorsanız ömrünü kısaltan bir işlemdir bu.

Devre dışı bıraktığınız zaman örneğin update-grub kjomutu hata veriyor. Bu durumda mask etmelisiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı