Tamamen görünmez olmak için ne yapmalıyım?

Yani şimdi internete bağlandığınız anda gizliliğiniz yok oluyor. Tamamen görünmez olmanın pek bir olasılığı yok. Belirli bir yere kadar anonim kalınabilir.

@Sherif34 ironi yapmıştım ama sen bilirsin. Doğduğundan beri internet kullanmayan adam mağarada yaşıyordur zaten ve market, hastane kullanmaz. Bu adamı dijital olarak izleyemezsin. Normal yaşantı sürüp internet kullanmasan evet yine izlenebilir? Ne boş muhabbet. :D.

Arkadaşı aydınlatmak ve anlarsa sakinleşeceği kanısına vardım.

Tamamen görünmezlik imkansız, sadece neredeyse görünmez olabilirsiniz. Ben de gizliliğe önem veriyorum, neredeyse hiç bir yerde gerçek bilgi vermiyorum, sosyal medya kullanmıyorum, VPN kullanıyorum, mail adresimde ismime veya bana dair hiç bir iz yok. Ama siz madem benden daha üst seviye bir görünmezlik istiyorsunuz, o zaman ne böyle forumlar ne de sosyal medya kullanmayın. Kullandığınız engelleyici, VPN tarzı programlar hep alanında bilinen ücretli programlardan olsunlar, çünkü ücretsiz uygulamalar parayı farklı şekillerde yine sizin üzerinizden kazanıyorlar. Ondan sonra asla Chrome falan kullanmayın, ama şunun da farkında olun ki en basitinden T.C kimlik numaranız bile fişlendiğinizin göstergesi ve görünmezliğe yaklaşmanın en büyük yolu elektronik cihaz kullanmamak. Çünkü bir cihazınız olduğu sürece o cihaz mobil veri kapalıyken bile veri gönderme ihtimali altında, mobil hat dediğimiz şey de durmadan sinyal alıp gönderen bir şey zaten.

Tamamen görünmezlik imkansız, sadece neredeyse görünmez olabilirsiniz. Ben de gizliliğe önem veriyorum, neredeyse hiçbir yerde gerçek bilgi vermiyorum, sosyal medya kullanmıyorum, VPN kullanıyorum, mail adresimde ismime veya bana dair hiçbir iz yok. Ama siz madem benden daha üst seviye bir görünmezlik istiyorsunuz, o zaman ne böyle forumlar ne de sosyal medya kullanmayın. Kullandığınız engelleyici, VPN tarzı programlar hep alanında bilinen ücretli programlardan olsunlar, çünkü ücretsiz uygulamalar parayı farklı şekillerde yine sizin üzerinizden kazanıyorlar. Ondan sonra asla Chrome falan kullanmayın, ama şunun da farkında olun ki en basitinden T.C kimlik numaranız bile fişlendiğinizin göstergesi ve görünmezliğe yaklaşmanın en büyük yolu elektronik cihaz kullanmamak. Çünkü bir cihazınız olduğu sürece o cihaz mobil veri kapalıyken bile veri gönderme ihtimali altında, mobil hat dediğimiz şey de durmadan sinyal alıp gönderen bir şey zaten.

Ciddi ciddi yazıyor musunuz? Bence zamanınızı harcamayın troll olduğu çok belli. Hesabı bile dün açmış.

Selamlar. Çok değil, bir ay öncesine kadar, bende sizler, sizlerden kastettiğim ortalama bir insan gibiydim. Üç sayfalık bir kullanıcı sözleşmesi metnine bile katlanamazdım. Klasik tek bir şifrem vardı, sitelerin şifreler ile ilgili küçük değişik ilkeleri varsa ona göre minnacık değişiklikler yapardım. İnanamayacaksınız ama büyük paralar yatırdığım sitelerin hesaplarında bile. Facebook kullanırdım. Messenger kullanırdım. WhatsApp kullanırdım. Google'da kullanırdım. Google'ın her türlü hizmetini kullanırdım. Arama motoru, YouTube, Gmail, Drive, photos, her şey, ama her şeyini. Uzun bir süre Google ve Facebook'un bizi takip ettiğini söyleyen haberler gündemi sallasada ben hiç oralı olmadım. "Amaan, ne olacak sanki beni takip ediyorsa. Yine çerezlerle bana hizmet edecekler o kadar." Ancak bu uzun süre sürmedi. Çok ileriye gittim. Dersimi aldım. Sonuç olarak çok büyük bir meblağ ödemek zorunda bırakıldım. Bütün bunların ihmalimden kaynaklandığını biliyordum. Ve bir haftada bu hale geldim: Az önce saydıklarımın hiçbirini yapmamaya başladım. Tüm Google hizmetlerini kaldırdım. Ancak ne kadar gizli hissetsemde hala içimde bazı şeyler rahat hissettirmiyor. Mesela çerezleri kapatarak Opera kullanıyorum (hızdan feragat edebilirim). Bedava bir VPN kullanıyorum ve protonmail kullanıyorum (paradan da feragat edebilirim). Ve telefonum da ne kadar hiçbir Google hizmeti bulunmasa bile sonuçta Android Google tarafından geliştiriliyor. Zaten bilgisayarıma Linux kurmayı düşünüyordum. Telefonuma da Linux kurmalı mıyım? Peki VPN, gizli tarayıcı ve arama motoru servisleri gizlilik için yeterli midir? Ve sanırım tik oldu bende, güvenilir sitelere dahi itibar etmiyorum çerezler konusunda. Ancak Technopat kanalını uzun zamandır takip ediyordum ve sizin profesyonelliğinize güveniyorum. Ayrıca not düşeyim, kişisel tavsiye istemiyorum. Bir kaç tane daha forum sitesinden yardım istedim (ismi lazım değil) ve 10 cevaptan 9'u kişisel tavsiyeydi, "Rahatla kardeşim, bir şey olmaz." tarzı. Ben hackerların gözde kurbanlarından biriyim ve bu gizlilik kararlarımdan gayet memnunum, yakınlarım da öyle. Teşekkür ederim.
Kardeşim ne oldu da bu kadar değiştin?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı