Taşınabilir HDD, aynı model ama farklı bir cihazla kurtarılabilir mi?

catfood

Hectopat
Yer
Coruscant, Empire
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci, Webmaster, Modder - Cyberpunk 2077 & Titanfall 2 & Battlefront 2
Selamlar, elimde 2 yıl kadar kullandığım bir Seagate Ultra Slim 2TB taşınabilir HDD var. Birkaç ay önce maalesef fiziksel bir hata (veri kurtarma merkezi muayenesinde böyle söyledi) yüzünden kullanım dışı kaldı. İçinde çok önem verdiğim şeyler var ve kurtarmayı gerçekten çok istiyorum. Birkaç yerden eskiden yapılıp olumlu sonuçlar alınan bir şeyler duydum, aynı model farklı bir cihaz bulup cihazın içindeki diski bir diğerine aktarıyorlarmış. Böyle bir şey mümkün mü? Bu şekilde kurtarılabilir mi yoksa tamamen vakit ve para kaybı mı olur?

Mümkün. Ve sanırım riskli.
Diskin her halükarda kullanım dışı olduğunu düşünürsek sanırım kaybedeceğim tek şey para olur, verilere zaten erişemiyorum. Şans yüzdesi falan ne acaba çok merak ediyorum ama doğru düzgün bir kaynak bulamadım araştırmak için.

Diskte veriler vardır, eğer diske hasar gelmemişse tabii ki diski aktararak kurtarabilirsiniz. Aynı HDD vs gerekiyor ama onları servis halleer sanırım.
Kısacası, o şekilde kurtulabilir.
HDD Platter Swapping şeklinde aratırsanız ppek çok kaynak ve soru çıkacaktır.
Sorun sadece disk değiştirerek çözülmüyor da olabilir. O ihtimali de göz önünde bulundurun.

Diskte veriler vardır, eğer diske hasar gelmemişse tabii ki diski aktararak kurtarabilirsiniz. Aynı HDD vs gerekiyor ama onları servis halleer sanırım.
Kısacası, o şekilde kurtulabilir.
HDD Platter Swapping şeklinde aratırsanız ppek çok kaynak ve soru çıkacaktır.
Diskin kendisinde hasar olup olmadığını bilmiyorum. Böyle bir işlemden sonra temin edilen ikinci harddiski eğer bu işlem başarız olursa hala kullanabilir miyim? Ona bir zarar gelir mi yani bu disk değişim esnasında? Eğer işe yaramazsa en azından onu kullanırdım yani.

Diskin her halükarda kullanım dışı olduğunu düşünürsek sanırım kaybedeceğim tek şey para olur, verilere zaten erişemiyorum. Şans yüzdesi falan ne acaba çok merak ediyorum ama doğru düzgün bir kaynak bulamadım araştırmak için.
Kaybedecek bir şeyim yok diyorsanız yapın gitsin. Ayrıca HDD'nin içini açtınız mı? Belki SATA'dan dönüştürülmüş bir disktir. Eğer o şekildeyse SATA dönüştürücüyü söküp bilgisayara SATA üzerinden bağlayıp deneyin. Belki disk değiştirmenize gerek kalmaz.

Kaybedecek bir şeyim yok diyorsanız yapın gitsin. Ayrıca HDD'nin içini açtınız mı? Belki SATA'dan dönüştürülmüş bir disktir. Eğer o şekildeyse SATA dönüştürücüyü söküp bilgisayara SATA üzerinden bağlayıp deneyin. Belki disk değiştirmenize gerek kalmaz.
Evet açıldı, klasik işte bir sabit çevirici takılmış onu çıkartınca direkt anakarta bağlayabiliyorum fakat onuda test etmiştim ve yine açılmamıştı. Yine deneyebilirim aslında. Ve birde dediğim gibi eğer disklerin yer değiştirilmesi işe yaramazsa yeni aldığım cihaza kendi diskini geri takınca hala kullanılabilir mi? Onunda işlem esnasında bozulma durumu olabilir mi?

Diskin kendisinde hasar olup olmadığını bilmiyorum. Böyle bir işlemden sonra temin edilen ikinci harddiski eğer bu işlem başarız olursa hala kullanabilir miyim? Ona bir zarar gelir mi yani bu disk değişim esnasında? Eğer işe yaramazsa en azından onu kullanırdım yani.
Çok temelden gidiyorsunuz. Çok basit bir hata da olabilir ama siz direkt platter değiştirmeye çalışıyorsunuz.
2. diske eski platter'ı takmak gerekebilir. Bu diskler markadan markaya ve modelden modele ve model sürümünden sürümüne değişiyor ve platter'lar da birbirileriyle uyumsuz olabilir.
Kafa hasarından dolayı olduysa kafa değişebilir. Platter değişimi motor hasarı olduysa yapılıyor diye biliyorum. Son liman yani.
İşlem esnasında o da bozulabilir. Riskli işler, hele de profesyonel bir yapmıyorsa.

Çok temelden gidiyorsunuz. Çok basit bir hata da olabilir ama siz direkt platter değiştirmeye çalışıyorsunuz.
2. diske eski platter'ı takmak gerekebilir. Bu diskler markadan markaya ve modelden modele ve model sürümünden sürümüne değişiyor ve platter'lar da birbirileriyle uyumsuz olabilir.
Kafa hasarından dolayı olduysa kafa değişebilir. Platter değişimi motor hasarı olduysa yapılıyor diye biliyorum. Son liman yani.
İşlem esnasında o da bozulabilir. Riskli işler, hele de profesyonel bir yapmıyorsa.
Peki sen ne önerirsin? Benim durumumda neyi denerdin ilk çünkü işin maddi kısmını bir noktaya kadar takmıyorum ve bunu çözmeyi gerçekten istiyorum. Hani tam anlamıyla o veriler için her şeyi yapabilirim gibi. Ölen köpeğime ait video resimlerden tutun ödevlerime, kendi anılarıma kadar yüzlerce GB dosya var içinde. Her şeyi denemeye açığım. Düzenleme: Cihazın 2TB versiyonunun sıfırı hiçbir yerde yok, yani asla bulamıyorum. 2. el olarakta sadece 1 tane bulabildim. O kişiyle konuşup diskine sağlık testi yapmasını istedim ve Current Pending Sector hatası aldığını söyledi sarı renkte. Başka bir şey yokmuş. Yani eğer bu değişim olacaksa bile sıfır cihaz bulmam mümkün değil.

Ben ilk olarak uygun PCB'yi bulup değiştirmyee çalışırdım. Tabii bu da bilmeyen biri için tehlikeli olabilir ve bulması imkansız olabilir. Ardından sorun çözülmediyse ve gerçekten önemli verilerim varsa kurtarma merkezine giderdim. Evde açılmaya müsait şeyler değil HDD'ler. Tozdan vs çok çabuk etkileniyorlar ve belki kurtarılabilecek bir HDD'yi çöpe atmanıza yol açabilir.
Özel temiz hava odası olan yerlere götürün.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı