Tatlı ve tuzlu su birbirine karışır mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Eğer ki iki nehir veya deniz kolu bir araya geliyorsa ve birleşerek tek bir yöne doğru akıyorlarsa, birleşmeden önceki kütlelerin toplamı, sonrakiyle eşit olmak zorundadır. Bu durumda sular, eğer ki bir kaybolma veya bir başka kaynağa yönelim yoksa, karışmak zorundadırlar. Nehirlerde ve okyanuslarda gördüğümüz de budur. Her ne kadar denizler ve okyanuslar, nehirlere kıyasla çok daha durgun su kütleleri gibi gözükseler de, daha önceden de açıklandığı gibi bu su kütleleri de son derece dinamik bir şekilde birbirleriyle etkileşirler ve hatta bu etkileşimden akıntılar doğar ve su altı yaşantısına can verir.

O akıntılarda suların birbirine karışması sayesinde olur.

Bilimsel makale sun görelim, orada sunduğu bilimsel açıklamalar benim sunduğum EA sitesindeki linkte var zaten. Yanlış konuşuyorsunuz yine.



Gerçekler senin gibilerin zoruna gidiyor asıl. Dün açtığın konuda gördük, kaynak sun diyordum sana kaynağın yoktu gidip diyordun bana iki farklı hesapla cevap vermek etik değil.
 
Brackish Water(Acı su) olarak araştırın. Tatlı ve tuzlu suyun birleşiminden oluşur.
 
Haloklin bariyeri sizin attığınız sitede de mevcut. Sizde bu bariyerden haberdarsınız yani. Ancak aynı şeyi az önce ben size söylediğimde "bunun bilimle alakası yok" demenizin nedeni neydi? Siz de farkında olmadan ayetle aynı şeyi söylüyorsunuz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ayetle aynı şeyi demiyorum. Senin bahsettiğin hamoklin okyanus diplerindeki mağalarda olan nadir ve sınırlı görülen şeyler. Bunların devasa su kütlelerinde görmek mümkün değil. Senin çıkıp açıkça genelleme yapıp sular birbirine karışamaz diyorsun. Tatlı ve tuzlu suda aynı şekilde birbiriyle karışmak zorundadır. Bu bir fiziki kuraldır. İki okyanusu birbirinden ayıracak hiçbir doğa üstü güç yoktur.
 
Haloklin katmanı her yerde mevcuttur. Bazı yerlerde kesinleşirken bazı yerlerde etkisi azalabilir. Yüksekliği de bulunduğu suya göre değişebilir. Tatlı su balıkları bu katmanın üstünde yaşar. Yani her yerde bu durum mevcut.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yahu zaten suların birbirine karışmadığı çok çok daha öncesinden yazıldı ortada mucize falan yok.
 


Bu görüntüyü görüp sular birbirine karışmıyor demek için tanrı olmaya gerek yok.
 
Attığın linkte aynen şu yazıyor Haloklin düşey tuzluluk gradyanı yüksek, termoklin yakınında su düzeyinin altında kalan ve özellikle 0-500 metre derinlik arasında gelişen katmandır. Bunlar okyanus diplerinde bu metreler arasında oluşan katmanlardır. Okyanusun dibinde olması okyanusların ve denizlerin birbirinden ayıran bir perde olduğu manasına gelmez. Su kütleleri fiziki olarak birbirine karışmak durumundadır. Bu sular birbirine karışmasaydı akıntılar olmazdı. Suların birbirine karışmaması demek okyanus ekosistemini yaşanamaz hale getirir.


Tübitak'ın akıntıyla ilgili şey alıntı yapıyorum ne diyor.

Kutup bölgelerine ulaşan okyanus suları soğuyarak donar ve böylece daha yoğun hale gelir. Suyun sıcaklık ve tuzluluk oranının değişmesi, yoğunluk farkına neden olur. Okyanus tabanına doğru hareket eden daha yoğun suyun yerini daha düşük enlemlerden gelen sular doldurur. Bu suların da soğuyarak derinlere hareket etmesi sonucu, küresel bir su akıntısı süreci işlemeye başlar.
Kuzey Atlantik’te oluşan derin su akıntısı güneye doğru hareket ederek Antarktika’yı dolaşır. Daha sonra iki kola ayrılarak Hint ve Pasifik havzasına ulaşır. Ekvator’a yaklaştıkça ısınan su yüzeye doğru hareket eder ve farklı yönlerden gelen iki akıntı, Güney Atlantik Okyanusu’nda tekrar birleşerek Kuzey Atlantik Okyanusu’na geri döner. Güneyden gelen, nispeten daha sıcak Kuzey Atlantik akıntısı Batı Avrupa’nın ikliminin daha ılıman olmasına neden oluyor.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…