Tattu funfly 4S 1300 mAh li-po ve isdt Q6 nano balans şarj cihazı - ilk izlenim

Li-Po piller, hobicilik denince akla gelen ilk enerji kaynağı. Ucuzlar, kapasiteleri ve verdikleri voltaj değerleri, maliyetlerine ve boyutlarına göre yüksek. Ama, tehlikeliler de, hem de çok tehlikeliler.

Bu yüzden aldığınız Li-Po pil kadar, onu şarj edeceğiniz alet de önemlidir.

Lipo olarak seçimimi Tattu markasından kullandım. Şahsen bu pili bulabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum zira yurt dışından pil alamıyoruz artık, özellikle de Li-Po pil. Türkiye'den almak mecburiyetinde kaldım ve seçenekler aşırı derecede kısıtlı. Adını sanını bilmediğim markalar arasında Tattu'yu bulabilmek beni mutlu etti. Tattu'nun R Line pilleri daha önceden kullanmıştım. FunFly pillerini ise yeni keşfettim. Bir arkadaşımın da tavsiyesiyle almaya karar verdim.

Pilot TR adlı siteden, her şey dahil 178 TL gibi bir rakama aldım. 4S ve 1300 mAh bir pil. mAh değeri biraz daha yüksek olsa daha iyi olurdu belki ancak Drone ile uğraşıyorsanız, zaten tek bir piliniz olmuyor. Dolayısıyla ilk etapta tek pil alıp, beğenirsem 1500'lük olanını da alırım diye düşündüm.

Kargolama hızlıydı. Pazar gecesi sipariş verdim. Pazartesi Yozgat'tan kargoya verildi ve Salı günü elimde oldu. Yanında şarj cihazı için XT-60 soketleri de aldım.

20210202_125430.jpg


20210202_125519.jpg


Kutulama güzeldi. Ürün ise orijinal paketinde, açılmamış bir şekilde geldi.

20210202_125524.jpg


Ürünün içinden pilin yanında bir de kullanma klavuzu çıkıyor. Bu kalvuzları okumak önemli zira pilin karakteristiği hakkında önemli bilgiler veriyor. Hangi koşullarda saklanmalı, hücre başı minimum ve maksimum voltaj değerleri gibi bilgiler var.

20210202_125648.jpg


R-Line'a göre daha yüksek bir C değerine sahipler. R-Line genel olarak 95C iken FunFly serisi 100C değerine sahip. C değeri, kısaca pilden çekebileceğiniz maksimum güç miktarını gösteriyor. Maksimum boşalım oranı diye de geçer. Maksimum akım oranını şu şekilde hesaplarız:

  • 1300 mAh --> 1.3 Ah
  • 1.3 x 100 = 130 A
Yani pilimizden maksimum 130 Amper akım çekebiliriz. Ki bu da neredeyse 1800 Watt'lık bir güce eşittir. FPV Drone'lar için yüksek C değerine sahip pillere ihtiyacımız var. Zira motorlardan sadece bir tanesi, modern bir oyuncu bilgisayarı kadar güç tüketebilir. (550 Watt'tan 800 Watt'a kadar, benim motorlarım ortalama 600 Watt tüketiyor.)

20210202_125656.jpg


R-Line'a göre tepki süresinin biraz daha geç olduğunu gördüm. Tattu, FunFly serisinin, keyfi olarak uçan kullanıcılar hedef alınarak yapıldığını belirtiyor. 4S olması bir sorun teşkil edebilir belki, ancak genel olarak yeterli gelecektir.

Li-Po pili kullandıkça bu gönderiyi güncelleyeceğim. Ancak ilk izlenimlerim olumlu yönde. :)

iSDT Q6 Nano Balans Şarj Cihazı

Bir Li-Po pil kadar önemli olan diğer ekipman ise, Li-Po şarj cihazı. Li-Po'lar hassastır ve şakaya gelmez. Normal pilleri şarj ettiğimiz gibi şarj edemeyiz. Belirli sınırları vardır ve bu sınırların dışına çıkamazlar. Isıya, darbeye, zorlamaya karşı hassaslardır. Patlama riskleri vardır.

Li-Po'lar, ortalama 3.3 ila 4.2 Volt arası Voltaj değerlerine sahip olabilen hücrelerden oluşur. Hücre sayılarına göre 1S, 3S, S, 6S gibi isimler alırlar. Farklı yapıları nedeniyle, farklı şekillerde şarj edilmeleri gerekir. Li Po hücrelerden oluştuğu için, her hücrenin eşit ve orantılı şekilde şarj edilmesi, eşit voltaj değerlerine sahip olması gerekir. Bu nedenle alışılmış şarj yöntemleriye şarj etmek zordur, bu nedenle özel cihazlar gerekir.

Li-Po için basit bir şarj cihazım vardır ancak yüksek S değerine sahip pillerle çalışacağım için, kaliteli bir alet almaya karar verdim. Araştırdığımda, fiyatına göre iSDT markasının iyi işler çıkarttığını gördüm. iSDT Q6 Nano modeli ise aradığım özellikleri sunuyordu. Ürünü Banggood'dan aldım. Yaklaşık 8 9 günde elime ulaştı.

20210201_145215.jpg


Kutunun içinden şarj cihazı, kullanım klavuzu ve stickerseti çıkıyor. Herhangi bir DC adaptör ya da kablo bulunmuyor. Ürüne, XT-60 konnektör ile, 5 ila 30 Volt arasında, laptop adaptörü tarzı bir adaptör bağlamanız öneriliyor.

20210201_145315.jpg


TS 100 havya için kullandığım bir 24 Volt adaptör vardı, ucunu kesip Xt-60 konnektöre dönüştürdüm. Bu sayede tek konnektör ile hem havya hem de cihazaın bağlantısını yapabilecektim.

Ürün 6S'e kadar olan pilleri destekliyor. Piller için sunduğu özellikler ise şöyle:
  • Şarj
  • Deşarj
  • Saklama modu
  • İmha
Bu 4 özellik de kullanabileceğiniz özellikler. Özellikle Deşarj ve Saklama modu özeliklerinin olması iyi olmuş. İmha modu ise, pili bir daha kullanmamak üzere her hücreyi sıfır Volt'a eşitliyor.

Ürünün arkasında bir fan blunuyor. Bu fan hem cihazın ısınmasını önlüyor, hem de cihazın deşarj fonksiyonunu yerine getirebilmesini sağlıyor. Ürünün bir de USB bağlantısı bulunuyor. Buradan cihaz üzerindeki yazılımı güncelleyebiliyorsunuz ancak güç veremiyorsunuz.

Detaylı teknik özellikleri:

Cihaz Fonksiyonları:

1.200W Yüksek Güç
2.Max 8A Şarj Akımı
3. destek 2-6S Lipo Batarya
4. destek BattGo

Özellikler

Giriş Voltajı: DC 10-30V
Maksimum Giriş Akımı: 9A
Çıkış Gerilimi: DC 1-30V
Şarj Akımı: 0.1A-8.0A
Deşarj Akımı: 0.1A-1.0A
Maksimum Şarj Kapasitesi: 200W
Maksimum Deşarj Kapasitesi: 10W
Denge Akımı: 0.5A / Hücre Maks.
Denge Hücreleri: 2-6S
Renk: Yeşil / Beyaz / Sarı
Destek Pili: LiFe, Aslan, LiPo, LiHV: 1-6S
Pb: 1-12S
NiMH: 1-16S
Ekran: 1,5 "240X240 IPS LCD
Boyut: 72x72x32mm
Ağırlık: 120g

Ürün güzele benziyor. Ekranı yeterli olan bilgileri veriyor. Kompakt ve taşıması kolay. Sadece XT-60 konnektörlerden güç alıp vermesi iyi olmuş. Zira sahadayken başka Li-Po'lar ile ana Li-po pilinizi şarj edebilirsiniz. Ya da cihazın çıkış portunu, telefon gibi eşyalarınzıı şarj etmek için de kullanabilirsiniz.

BU cihaz ile alakalı görüşlerimi de, Li-Po'da olduğu gibi zamanla buraya aktaracağım. Şu an tek beğenmediğim özelliği yön tulu olmuş. Yukarı aşağı ve orta tuş bulunuyor ama tıkladığınızda hangisinin basacağını bir Allah biliyor. :D
 
Son düzenleme:
Freestyle icin R-line tercih etmemenize sevindim :) R-line'da gerekli meyve suyu (turkce'ye cevirince komik oldu.. biz genelde pil'de kalan sarj miktarina "juice" diyoruz da :) ) bir anda tiukenir. Yani diyelim ki yaristasiniz, ve full-throttle gidiyorsunuz. Cok yuksek amper degerleri verebiliyor, tamam ancak pil omrunun sonuna geldiginca bir anda kendini birakiyor ve cihaz kapaniyor. Ancak diger freestyle cihazlarda genelde "punch" yaptiginizda, cektiginiz en yuksek amper miktari rastgele bir sekilde degisiyor. Cunku bir agacin uzerinden ziplayacaginiz sirada verdiginiz throttle miktari veya bir dive yaparken throttle kontrolu cektiginiz amperi belirlediginden dolayi freestyle piller biraz daha farklidir.

Bu pili hic kullanmadim, ama "Sag - yani pilin yeterli amperi saglayamadigi durumlar" performansi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Ben 4s hic kullanmadim, hep 6s.. Ayni pil modelinin 6s modeli var midir acaba buralarda? Su aralar benim xclass'lar icin 4000-5000mah seviyesinde 6s piller almaya ihtiyacim var cunku.
 
Bu piller çok yoruyor insanı, çok ayrıntısı var. Elinize sağlı anlatım için.

Alması ayrı, bakması ayrı, saklaması apayrı dert. Bir arkadaşım birkaç sene önce 2S pili kısa devre ettirip parlatmıştı. Şükür ki profesyonel bir ortamdaydık da söndürücü vardı. Şakası yok.

Bu pil düşük mAh değerine sahip. Ancak düşük S'li ama yüksek mAh'lı piller daha tehlikeli.

Neden Yozgat'tan geldi o ürün acaba 🧐

Pilot TR deposu orada sanırım. :D

@flayzeraynx FunFly'ı R-Line'a göre daha dengeli buldum.Gerçi Türkiye'de dediğim gibi Li-Po çeşitleri az. Bu FunFly'ı da bulduğum için şanslı hissediyorum kendimi. Sadece 4S var demiştim ama konuyu açtıktan sonra bakınca, diğer değer için de çıkarttıklarını gördüm. 6S için var ama X Class'a yetmez herhalde:


Aslında ben de 6S alacaktım ancak motorları 4S almak zorunda kalınca pilde de 4S tercih ettim. Gerçi 6S motor alsaydım bu sefer de pil bulamayacaktım. Yurt dışından Li-Po pillerin getirilmesine ciddi sınırlamalar getirilmiş.
 
6S için var ama X Class'a yetmez herhalde:
Aslinda yetebilir.. 2s2p ollarak baglayabilirim. Yani 4 pil alip, 2 tane 6s 1550mah'i paralel baglarsam, 6s 3100mah pil olur.. Diger ikisini de ayni sekilde yapip, seri olarak baglarsam bu sefer 12s 3100mah olarak kullanabilirim. Bir keresinde SFPV ile boyle bir setup yapmistik.
 
@flayzeraynx doğru aslında, seri bağlı iki pili paralel bağlayabilirsiniz. Asında Türkiye'de stokta bulunursa denenebilir. FunFly pillerde Throttle eğrisi olarak olumsuz çok mesaj görmedim. Genel olarak toplu bir karakteristiği var. Yani R-Line biraz daha agresif ancak alt seviyelerde FunFly daha iyi iş çıkartıyor gibi anladım, okuduğum incelemelerden ve kullanıcı yorumlarından.

Tabii yazıda da dediğim gibi, Drone için tek pil yeterli değil, bunu beğenmezsem ve yurt dışı alışverişi Li-Po'lar için açılırsa, başka markalara da bakabilirim. Ama başlangıçta yeteceğini düşünüyorum. :)
 
Aman diyeyim CNHL'in sari seri pillerinden uzak durun. Onlar tam bir cop. Elimdekiler de bozulunca bir daha asla almayacagim. Ben gelirken yanimda 20'ye yakin Pyrodrone pilleri getirdim. Onlardan cok ama cok memnunum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı