Technopat Sosyal'in düzeni ve kuralları için teşekkürler

Makaleler
65
Yer
KKTC
Daha fazla  
Arkadaşlar, çoğu kişi kurallardan şikayetçi oluyor da forumun bu kadar düzenli kalabilmesi ve kalmaya devam edebilmesi için gerçekten bu kurallar gerekli. İnternetten arama yapıldığı zaman, doğrudan Technopat konuları çıkıyorsa forumdaki işleyişin ve forum kurallarının harfi harfine yerine getirildiği içindir. Technopat, yeni kullanıcılarına kayıt olması için fırsat sunuyor ve birçok konunun çözüme kavuştuğu yer. Kesinlikle herhangi bir forumu kötüleme gibi amacım yok, onun için farklı forumda yaşadığım sorunu isimsiz şekilde veriyorum. A forumu diyelim. A forumundaki birçok konu cevapsızdı ve cevapsız konuları cevaplayarak elimden geldiğince yardım etmeye çalıştım. Birkaç gün sonra eski yetkilinin birisi, konuları hortlatmaya devam edersen mesajlarını raporlayacağım tarzında özel mesaj attı. İki gün sonra da uyarı aldım.

Burada elimden geldiğince her konuya mesaj yazdım, yazmaya da devam ediyorum ama hiçbir zaman için moderatörlerin ya da eski yetkililerin, eski konulara neden mesaj atıyorsun kardeşim dediğini ne gördüm ne de uyarı verdiklerini gördüm. Buna benzer olay, Technopat'ta yaşansaydı olacak senaryoları söyleyeyim:
  • Her ne kadar kişi yetkili olsa da eski yetkili. Özel mesajdan uyarı geçtiği için doğrudan ona uyarı keserlerdi.
  • Eski konu, gereksiz yere üste çıkarılmadığı sürece sorun olmayacağı söylenirdi.
Daha fazla uzatmadan kısaca sonuca gideceğim. Sitenin yetkilisiyle konuştum ve yeni konulara mesaj yazmam gerektiği söylendi. Anlayacağınız, çözüme kavuşmamış bir konu eski konuysa mesaj yazmanız yasak. :) Yorum bu kadar. Forumdaki düzen ve kurallar için de teşekkürler. Forumda belli düzenin olabilmesi için her kural gerçekten gerekli.

Burada kimse özel mesajdan yazmaz bile. Yazılsa bile Moderasyon Ekibi olarak yazılmasını uygun bulup öyle yazarız. Kimse kafasına göre yapamaz öyle bir şey.

Eski konu gereksiz yere üste çıkarıldığında da eğer konu kirletilmediyse aşırı şekilde, genelde düz silinir veya faydalıysa bırakılır.

@Teru, burada sayısızca eski konulara cevap yazmışımdır. Hiçbir zaman için uyarı aldığımı hatırlamıyorum çünkü gereksiz yere konuları üste çıkarmıyorum. Ekstra cevap ekliyorum, cevapsızsa da çözüme kavuşturuyorum. @Teru Bey, şimdi aklıma geldi. O kişinin mesajını rapor ettim ve raporum reddedildi. Raporun da reddedilme sebebi, kişi kötü niyet taşımıyormuş. O zaman üyeler de herkese özel mesaj yoluyla kural ihlali yapıyorsun diye yazsın. Böyle de olmaz. :D Buranın gerçekten düzeni ve işleyişi çok iyi.

Technopat kurallarıyla bir bütün olarak öne çıkan bir forum. İnsanlar her ne kadar diretse bile kuralın olmadığı yerler; yaşanılmaz, durulmaz olur. Technopat'a aslında teşekkür etmeliyiz.

@Teru Bey, şimdi aklıma geldi. O kişinin mesajını rapor ettim ve raporum reddedildi. Raporun da reddedilme sebebi, kişi kötü niyet taşımıyormuş. O zaman üyeler de herkese özel mesaj yoluyla kural ihlali yapıyorsun diye yazsın. Böyle de olmaz. :D Buranın gerçekten düzeni ve işleyişi çok iyi.

Genelde farklı yerleri kullanınca anlaşılıyor TP'nin kuralları.

Arkadaşlar, çoğu kişi kurallardan şikayetçi oluyor da forumun bu kadar düzenli kalabilmesi ve kalmaya devam edebilmesi için gerçekten bu kurallar gerekli. İnternetten arama yapıldığı zaman, doğrudan Technopat konuları çıkıyorsa forumdaki işleyişin ve forum kurallarının harfi harfine yerine getirildiği içindir. Technopat, yeni kullanıcılarına kayıt olması için fırsat sunuyor ve birçok konunun çözüme kavuştuğu yer. Kesinlikle herhangi bir forumu kötüleme gibi amacım yok, onun için farklı forumda yaşadığım sorunu isimsiz şekilde veriyorum. A forumu diyelim. A forumundaki birçok konu cevapsızdı ve cevapsız konuları cevaplayarak elimden geldiğince yardım etmeye çalıştım. Birkaç gün sonra eski yetkilinin birisi, konuları hortlatmaya devam edersen mesajlarını raporlayacağım tarzında özel mesaj attı. İki gün sonra da uyarı aldım.

Burada elimden geldiğince her konuya mesaj yazdım, yazmaya da devam ediyorum ama hiçbir zaman için moderatörlerin ya da eski yetkililerin, eski konulara neden mesaj atıyorsun kardeşim dediğini ne gördüm ne de uyarı verdiklerini gördüm. Buna benzer olay, Technopat'ta yaşansaydı olacak senaryoları söyleyeyim:
  • Her ne kadar kişi yetkili olsa da eski yetkili. Özel mesajdan uyarı geçtiği için doğrudan ona uyarı keserlerdi.
  • Eski konu, gereksiz yere üste çıkarılmadığı sürece sorun olmayacağı söylenirdi.
Daha fazla uzatmadan kısaca sonuca gideceğim. Sitenin yetkilisiyle konuştum ve yeni konulara mesaj yazmam gerektiği söylendi. Anlayacağınız, çözüme kavuşmamış bir konu eski konuysa mesaj yazmanız yasak. :) Yorum bu kadar. Forumdaki düzen ve kurallar için de teşekkürler. Forumda belli düzenin olabilmesi için her kural gerçekten gerekli.
Biraz teknik bir durum o, teknik faul gibi düşün basketbolda. Yeni soruların cevaplarını daha kolay ulaştırıyor tüm crawler setleri. Ha rporlayıp uyarıya gitmesine gerek yoktu, iki dakika konuşulup anlatılır şeyler senin gibi birine. Ayrıca PP'nin değişmesine sevindim.

Ben de forumda soru sormak için açan arkadaşların araştırma yeteneksizliklerine hayran olup aynı soruyu aratıp Technopat forumda cevaplanmış halini bulup yapıştırıyorum mümkün olduğunca. Zira arama fonksiyonu ya da uzun vadeli yapay zeka fonksiyonunda "Canım etten kemiktenim bak senden 3 yıl önce aynı soru sorulmuş, cevaplanmış, bir bak dene olmazsa sor" tadında bir Cerberus bekçisi gerekiyor diye düşünüyorum.

Tabii bugün birisi Pshop'ta kaybettiği bir şeyi ararken ya dedim bunu 2 senedir soran sorana birisi cevaplamıştır, bulamadım, kendim cevapladım o da ayrı mesele. Cerberus tersten de çalışsın istiyorum bu böyle biline.

Hocam hiçbir forum veya benzeri platform mükemmel değil. Hepsinin düzeni ve kuralları forumu o dönemde kimler yönetiyorsa onlara göre şekilleniyor elbette. Yani aynı günlük hayatta karşılaştığımız gibi iyi ve kötü niyetli insanlar var. Bu tip platformlar yardımlaşmak, konuşmak, bilgilendirmek, fayda sağlamak, katkı koymak için var. Bazı "kıl" arkadaşlarımız bu amaçların tamamen dışında gerçekten toplumun işini zorlaştıracak işler yapıyor.

Olay çok basit aslında. Adam gelmiş ciddi bir problemini anlatıyor, forumdan yardım istiyor. Ortada herkesin birlikte yardımlaşarak çözmesi gereken bir konu varken küçük detaylara takılıp, bazen de kişisel algılayıp insanların motivasyonunu düşürmeye gerek yok. Forum, platform fark etmeksizin belirli dönemlerde bunu yetkilisi de üyesi de yapıyor.

Karşılaştığınız muamele hoş olmamış. Belli ki bu forumun bir kuralı ama eski yetkiliye ne oluyor? Bazıları ufak tefek platformlarda yetki elde ettiğinde kendini bir şey sanıyor. Veya biz Technopat'a çok alıştığımız için diğer forumlar bize gece/gündüz etkisi yaratıyor.

Technopat'ın hoşuma giden yönleri bahsettiğiniz gibi en azından belirli bir seviyenin ve düzenin olması. Gerçekten aklı başında, anlayışlı, bilgili, düzgün insanlar görüyorum. E tabii bunun yanında bazı kötü niyetli, empatiden yoksun, yazmak için yazan troll arkadaşlarımıza da denk geliyoruz ama her toplulukta elbette çürükler çıkıyor.

Günümüzde forum kullanan üyelerde belirli bir forum kültürü yok genel olarak, yanlış anlaşılmak istemem ancak durum böyle. Gördüğüm kadarıyla çoğu yerli forum sitesinde yönetici pozisyonunda bulanan üyelerde -aralarında bazı istisnalar olarak- bu kültüre sahip değiller o yüzden bugün girilmeye utanılacak haldeler bazı siteler. Üstün körü de olsa incelediğim yerli forumlar arasında düzen olarak fazlasıyla iyi gözüküyordü bu site ayrıca. Üye profili olarak ise yorum yapmak benim üstüme olan bir durum değil. Yöneticiler konusunda ben bir falsosunu görmedim zaten profil olarak kötü olsalardı site şu an mezarlık olurdu bundan eminim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı